Още рецепти » 18 април

 18 април

ЗАКУСКА

Баница с маруля

Прoдукти: 250 г готови кори за баница, 1 ч.ч. олио, 4-5 външни листа от маруля, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. олио /за плънката/, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в 1 ч.ч. вода и го отцеждаме. Смесваме го със съвсем ситно нарязаните листа от маруля. Поръсваме 1 с.л. олио и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка нареждаме пласт от готовите кори. Напръскваме го обилно с мазнина и нареждаме отгоре втори пласт кори. Отново напръскваме с мазнина и след това разстиламе част от плънката. Продължаваме да нареждаме корите, като пръскаме с мазнина и разстиламе плънката. Завършваме с пласт от кори, поръсваме обилно с мазнина и печем в умерено загрята фурна, докато баницата порозовее отгоре.

ОБЯД

Маслинена супа

Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. Слагаме вода да заври. Прибавяме нарязания лук, маслините и ориза. След като се сварят (оризът трябва да омекне), прибавяме брашното, размито с малко студена вода, олиото и сол на вкус. Накрая поръсваме с наситнен магданоз.

Целина с ориз

Прoдукти: 2 глави целина, 1 ч.ч. ориз, 4 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме целината, нарязваме я на кубчета и я задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и ориза. Наливаме гореща вода, посоляваме на вкус и варим на тих огън. Преди да отстраним от огъня поръсваме с наситнен магданоз.

Бурма бюрек /постен/

Прoдукти: 0,5 кг брашно, 1/4 л олио, 1/4 кг орехи, 2 ч.ч. захар, лимон, канела

Нaчин на приготвяне: От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, отстрани на печката. Разделяме го на питки. Върху работната повърхност точим всяка питка на лист, нарязваме на правоъгълници, които намазваме с мазнина и наръсваме с орехи. Краищата на всеки правоъгълник побутваме към средата, така че да се получи лента. Всяка лента завиваме на охлюв /бурма/ и слагаме в намазнена тава. Печем. Опечените охлюви пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта, 1 ч.ч. вода и парче лимон. Нареждаме в чиния и заливаме с остатъка от сиропа.

ВЕЧЕРЯ

Доматени кюфтенца

Прoдукти: 2 кг зрели домати, 1 кг брашно, 2 глави лук, джоджен, черен пипер, захар, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и леко ги изстискваме. В дълбок съд смесваме ситно нарязания лук, доматите, брашното, ситно нарязан джоджен, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме добре, за да получим еднородна маса. Сгорещяваме мазнината в тиган, вземаме с лъжица от приготвената смес, оформяме кюфтенца и ги изпържваме от двете страни.

Кисел от компот

Прoдукти: 1 буркан компот от кайсии /праскови, ягоди, малини и др./, 2 к.ч. нишесте, 3 ч.ч. вода, 2 к.ч. захар, лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сиропа и пасираме през сито. Загряваме до завиране водата заедно със сиропа от компота и захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в студена вода нишесте, след 4-5 мин пасираните плодове и по желание малко лимонена киселина. Отстраняваме готовия кисел от огъня и охлаждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни курабии

Бързи курабийки Прoдукти: 4 яйца, 1.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. мас /маргарин/, 1 кг брашно Нaчин на приготвяне: Бием яйцата и захарта с ми...

Еднаква декорация за тавана и стените

Покриването на плоскостите на тавана и стените чрез еднаква декорация е необичайно решение. Може да го използвате не само за да създадете оригинален декор, но и с чисто практична цел. При покриването ...

Безплатната вода от небето

Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...

Свещената спалня

В далечното минало спалнята е била не само място за почивка. В пищните будоари знатните дами приемали особено приближените си гости, а в кралските покои се мъдрили и важни държавни решения. Да не гово...

Начало