Още рецепти » 28 август

 28 август

ЗАКУСКА

Тенюрки

Прoдукти: 1 кг брашно, 2 яйца, 500 г кисело мляко, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. пудра захар, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, киселото мляко, яйцата, содата и солта и го разточваме на питки с дебелина 0,5 см. Изпичаме питките от двете страни върху затоплената плоча на печката, намазваме ги с масло, поръсваме с пудра захар и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Варени телешки гърди

Продукти за 6-8 порции: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.

Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян, размесен със оцет.

Цариградски кебап

Прoдукти: 800 г телешко (шилешко) месо от врата или плешката, 100 мл олио, 1 кг патладжани, 50 г брашно, 150 г доматен сок, 100 г лук, 150 мл прясно мляко, 100 мл бяло вино, 1 щипка черен пипер, ароматен зеленчук, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета, които запържваме в силно сгорещеното олио. Последователно в същата мазнина позапържваме нарязания лук, част от брашното и доматения сок. Заливаме с виното и малко топла вода или бульон. Прибавяме и ароматния зеленчук - целина, моркови, корени от магданоз, нарязан на дребно. Посоляваме и оставяме сместа да ври на тих огън до омекване на месото. Опичаме патладжаните на силен огън, обелваме ги и намачкваме на пюре. В останалата мазнина задушаваме брашното, прибавяме патладжанената каша и посоляваме. Заливаме с прясното мляко, разбъркваме добре и с получената смес гарнираме кебапа, като я слагаме около него във вид на венец. Преди сервиране поръсваме с наситнен магданоз.

Пудинг от дюли

Прoдукти: 3 средно големи дюли, 2-3 с.л. краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 5 с.л. счукан сухар, 4 яйца, галета за поръсване на формата.

Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Обелваме дюлите, настъргваме ги и ги запържваме в разтопеното масло. Оставяме ги да изстинат и след това ги смесваме със захарта, счукания сухар и добре разбитите жълтъци. Накрая прибавяме лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци, като внимателно разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма. Печем пудинга, докато започне да се отделя от формата. Поднасяме го поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пълнена погача

Прoдукти: 1 кг тиквички, 500 г патладжани, 500 г домати, 3 глави лук, 2-3 чушки, 1-2 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 4-5 яйца, 60 г масло, 3 с.л. олио (зехтин), магданоз, мащерка, босилек, черен пипер, сол, 1 голяма погача (можем и сами да я омесим).

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, патладжаните - на кубчета, чушките - на парченца, а лука - на ситно. Доматите обелваме и настъргваме на ситно. Всички зеленчуци задушаваме в олиото и малко вода, подправяме с пресования чесън, накълцаните пресни подправки, дафиновия лист, черен пипер и сол. Варим до изпаряване на течността. Издълбаваме погачата в средата и я пълним със зеленчуковата смес. Изпържваме яйцата на очи в масло и ги разпределяме върху пълнената погача. От вътрешността на погачата правим трохи и ги изпържваме в маслото до златисто - да хрупат. С тях поръсваме яйцата на очи върху погачата. По желание поръсваме с червен пипер.

Крем от пасирани ябълки

Продукти за 4 порции: 500 г ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги задушаваме в малко вода. След това ги изваждаме с помощта на решетеста лъжица и ги пасираме. Кипваме млякото заедно със захарта. Прибавяме разтвореното в малко вода нишесте. Варим сместа на водна баня, докато се сгъсти. Накрая прибавяме пасираните ябълки, разпъркваме и разливаме в широки стъклени чаши. Сервираме крема добре охладен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...

Декоративният порцелан

Разговаряме с художничката Росица Трендафилова Росица Трендафилова е завършила НХА – София през 1978 г., специалност силикатни форми. Специализира в Париж. Има десетки участия в наши и предимно в...

Пилешки супи

Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...

Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...

Начало