Още рецепти » Какво да сготвим с охлюви

 Какво да сготвим с охлюви

Габровска яхния от охлюви

Прoдукти: 1,5 кг охлюви, 3 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 магданозени корена, 1 стрък чубрица, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 с.л. доматено пюре, половин лимон, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме охлювите, пускаме ги във вряща подсолена вода и варим 20 мин. После ги изваждаме от черупките и отделяме месото. Отделяме 1 глава лук и нарязваме останалите зеленчуци на ситно. Сипваме ги във вряща подсолена вода, прибавяме дафиновия лист и 5-6 зърна черен пипер и варим, докато поомекнат. Посоляваме, прецеждаме бульона и слагаме в него охлювите. Варим 15 мин на умерен огън. Нарязваме отделения лук на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и резенчета от обеления лимон. Прецеждаме сварения сос, застройваме го с жълтъците, разбити с лимоновия сок и заливаме охлювите. Преди поднасяне поръсваме яхнията с наситнен магданоз.

Кавърма от охлюви

Прoдукти: 30 охлюва, 2 връзки зелен лук, половин пакетче краве масло, 50 г ориз, 100 мл бяло вино, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме в разтопеното масло ситно нарязаната бяла част на лука. Наливаме 1/2 к.ч. вода, изчакваме да заври и сипваме ориза. Щом оризът набъбне, прибавяме охлювите и нарязаните пера на лука, наливаме виното, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 20 мин на тих огън. Прехвърляме кавърмата в тавичка, заливаме с разбитите яйца и запичаме в умерено загрята фурна.

Кебап от охлюви

Прoдукти: 15-20 охлюва, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 300 г гъби, 1 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, листни пресни подправки (магданоз, копър, босилек).
Нaчин на приготвяне: Претритите с морска сол и оцет охлюви сваряваме в студена подсолена вода. Изваждаме месото от черупките, като се стараем да не го разкъсаме. В предварително сгорещената мазнина запържваме нарязания на ситно лук и нарязаните и предварително почистени и измити гъби. Прибавяме нарязаното на парченца месо от охлювите, размитото в малко хладка вода доматено пюре и няколко зърна черен пипер. Наливаме толкова вода, колкото да се покрият продуктите, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато кебапът остане на мазнина. Сваляме от котлона, поръсваме със сол, черен пипер и нарязаните на ситно листни подправки.

Кюфтета от охлюви с ориз

Прoдукти: 1 кг охлюви, 500 г ориз, 5 яйца, 2 глави лук, магданоз, галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите, изваждаме месото и го нарязваме на ситно. Сваряваме ориза и го прекарваме през преса. Смесваме получената каша с месото на охлювите. Добавяме 4 яйца, ситно нарязания лук, малко ситно нарязан магданоз, малко галета, черен пипер и сол. От получената смес правим кюфтета, които овалваме в разбито яйце, галета, пак яйце и пържим в сгорещена мазнина.

Мусака от охлюви

Прoдукти: 20-30 охлюва, 1 кг картофи, 3 домата, 2 връзки зелен лук, 1 бутилка бира, половин кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3-4 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме охлювите и обелените и настъргани домати и задушаваме, докато сместа остане на мазнина. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи, подправяме с черен пипер и сол и прехвърляме ястието в тавичка. Наливаме бирата и доливаме вода, колкото течността да покрие продуктите. Печем в умерено загрята фурна до омекване на охлювите. Накрая заливаме с разбитите с киселото мляко яйца и запичаме още малко във фурната.

Охлюви на фурна

Прoдукти: 1 кг охлюви, 5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1-2 моркова, 1 парче целина, 4-5 скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим охлювите 20 мин в солена вода, изваждаме ги от черупките и ги почистваме. Нарязваме лука ситно и го задушаваме в мазнината. Постепенно добавяме нарязаните моркови и целина, както и скилидките чесън, нарязани на четвъртинки. Поръсваме брашното и разбъркваме. Добавяме размитото доматено пюре, доливаме гореща вода и посоляваме. С така приготвената смес заливаме почистените охлюви, които сме изсипали в тавичка. Пускаме дафиновия лист, поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и едро смлян черен пипер и запичаме в умерено силна фурна.

Охлюви плакия

Прoдукти: 30 охлюва, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 3 с.л. олио, 4-5 скилидки чесън, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 с.л. брашно, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите, изваждаме месото им, отстраняваме краищата на опашките и го нарязваме на малки парченца. Отделно в олиото задушаваме ситно нарязания лук, нарязаните на малки кубчета моркови и целина и скълцаните съвсем дребно скилидки чесън. Когато зеленчуците омекнат, наливаме 1 ч.ч. топла вода и слагаме месото от охлювите, черния пипер, дафиновия лист и леко препеченото брашно. Захлупваме и задушаваме около 15 мин, след което прехвърляме ястието в тавичка. Печем в умерена фурна, докато плакията остане на мазнина.

Охлюви по моряшки

Прoдукти: 1 кг охлюви, 1 ч.ч. арпаджик, 2 глави лук, 100 г гъби, 1 ч.ч. червено вино, 3-4 с.л. разтопено краве масло, 3-4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме и почистваме охлювите. Изчистваме арпаджика и го заливаме с вряща вода. След това го отцеждаме и пържим в разтопеното масло заедно с почистените и нарязани на ивици гъби. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в олиото. Прибавяме охлювите и посоляваме на вкус. Заливаме с виното и 1 ч.ч. от водата, в която сме варили охлювите. Щом ястието възври прибавяме изпържения арпаджик и гъби, пущаме 10-15 зърна черен пипер, захлупваме и варим на тих огън като внимаваме да остане с малко сос. Преди да отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Охлюви със зеленчуци

Прoдукти: 20 охлюва, 5-6 червени чушки, 3 домата, 3 глави лук, 2-3 малки тиквички, 3-4 глави чесън, 4-5 с.л. олио, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. стрита чубрица, 2 с.л. соев сос, мащерка, кориандър, джиндифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките, обелваме ги и ги нарязваме на лентички. Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета тиквички и пържим още 5-6 мин. Сипваме нарязаните чушки и пържим още 5 мин. Накрая добавяме обелените и настъргани домати и варим, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня, посоляваме и овкусяваме с изброените подправки.

Охлюви с ориз

Прoдукти: 25-30 охлюва, 1 к.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, 2 по-малки домата, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме 5 мин в олиото и 1 к.ч. бульон. Прибавяме охлювите, ориза, обелените и ситно нарязани домати и сол на вкус. Разбъркваме и пържим 4-5 мин. Поръсваме с червения пипер, разбъркваме и заливаме с 2 ч.ч. бульон. Варим 20 мин на тих огън, като от време на време разбъркваме. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Охлюви с мастика

Прoдукти: 30 сварени охлюва, 1 к.ч. червено вино, 1 с.л. лимонов сок, 5-6 зърна черен пипер, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 5-6 скилидки чесън, 1/2к.ч. мастика, 2 с.л. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме месото на сварените охлюви, махаме краищата на опашките и го нарязваме на малки късчета. Смесваме 1 ч.ч. от бульона, в който сме варили охлюви с виното, слагаме в него отделеното месо, прибавяме лимоновия сок и черния пипер, посоляваме и варим 10 мин. Отцеждаме свареното месо и го смесваме със ситно нарязания магданоз, счукания чесън, размекнатото до стайна температура масло, мастиката и смлян черен пипер. Измиваме черупките на охлювите, напълваме ги с приготвената смес и ги нареждаме в тавичка, в която сме налели 1 пръст вода. Печем в умерена фурна, докато плънката потъмнее и образува коричка.

Охлюви с чесън

Прoдукти: 25-30 охлюва, 6-7 скилидки чесън, 2-3 с.л. краве масло, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Държим охлювите няколко часа в студена вода, после избираме само затворените и с четка отстраняваме пясъка и тревата, които са полепнали по черупките им. Измиваме ги много добре и ги пущаме във вряща вода. След 1 час отстраняваме съда от огъня, отцеждаме охлювите и докато са топли ги изваждаме от черупките. Късаме месото оттам, откъдето започва бялата част, а черупките изплакваме с вода. Приготвяме смес от нарязаното месо, счукания чесън, размекнатото масло, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. С тази смес пълним почистените черупки и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода, която да стигне до 1/3 от височината на черупките и запичаме двадесетина минути в умерена фурна.

Охлюви с яйца

Прoдукти: 30 охлюва, 4 яйца, 1 връзка зелен лук, 1 ч.л. вегета, 2-3 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с вегетата в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме охлювите и разбитите яйца. Посоляваме и бъркаме на огъня, докато белтъкът се втвърди и побелее. Поднасяме ястието, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Пържени охлюви

Прoдукти: 25-30 охлюва, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. олио, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на парчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържените охлюви, поръсваме с черен пипер и сол и ги размесваме със ситно нарязаните зелени пера на лука. Подправяме с лимонов сок на вкус.

Сарми с охлюви

Прoдукти: 30 охлюва, 100 г ориз, половин пакетче краве масло, 1-2 к.ч. прясно мляко, 20-30 лозови листа, копър, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното масло. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ориза. Връщаме охлювите, посоляваме, поръсваме със ситно нарязан копър, черен и червен пипер. Разбъркваме и разпределяме сместа по лозовите листа, от които увиваме сармички. Нареждаме сармичките в тенджера, заливаме ги с равни количества мляко и вода и варим 20 мин на умерен огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Каквo се дава на децата при треска?

Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишав...

Чертоза ди Павия

Това е едно малко бижу на 30 км от Милано в околностите на Павия, пред което са онемявали от възторг и възхищение туристи и поклонници от всички краища на света. В Италия има множество чертози – та...

Смучете олио, за да оздравеете!

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...

Отгледайте си камчатска боровинка

Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок о...

Начало