ЗАКУСКА
Габровска баница с късмети
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 яйце, 25 г мая за хляб, 1 щипка сол, 1 ч.л. захар, 2 ч.ч. вода; зa плънката: 5 яйца, 300 г сирене, 1 пакетче краве масло, 60 г свинска мас; зa намазване: 1 яйце, 1с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топла вода и я оставяме да втаса. Избираме отлежало пшенично брашно, пресяваме го два пъти и правим в средата кладенче. Сипваме в кладенчето размитата мая, разбитото яйце, захарта, солта и малко по малко водата. Омесваме гладко тесто /трябва да започне да пуща мехури/ и го разделяме на 3 топки. Намазваме топките с мазнина /смес от разтопените мас и масло/, покриваме ги с кърпа и ги оставяме 30 мин на топло да втасват. После ги разточваме на кори с дебелина 5 мм. Намазваме корите обилно с мазнината и ги поръсваме с плънка от натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Слагаме късметчета от дрянови клончета и пъпки с точно определени пожелания и навиваме корите на рула. Нарязваме рулата на парчета с дължина 4-5 см, като внимаваме да не повредим късметите. Нареждаме парчетата в намаслена тава и оставяме баницата да престои на топло място /при температура 30°С/, за да втаса. После я намазваме с разбитото с малко вода яйце, поръсваме със сусама и печем в умерено загрята фурна до порозовяване.
ОБЯД
Празнична чорба от смесени меса
Прoдукти: 200 г говеждо месо с кости, 150 г свинско месо, 150 г овнешко месо, 150 г шарена сланина, 1-2 ловджийски наденици, 150 г грах, няколко розички карфиол, 3 моркова, 2 парченца целина, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар, 6 зърна черен пипер, 2-3 с.л. настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме със студена вода нарязаните на дребно месо и сланина и кипваме. Прибавяме граха и подправките. Когато месото поомекне, слагаме ситно нарязаните моркови, лук, домати карфиол и целина. След като зеленчуците омекнат, прибавяме нарязаната на колелца наденица. Посоляваме чорбата, подкиселяваме я на вкус и варим още 10 мин. Преди поднасяме отделяме месото от костите и поръсваме с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
Печена пълнена пуйка със зеле
Прoдукти: 1 пуйка с дреболиите, 1 кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. ориз, 50 г стафиди, 100 г сланина, 1 к.ч. олио, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите и ги нарязваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното олио. Прибавяме дреболиите и също ги задушаваме. Сипваме ориза и продължаваме да задушаваме. Накрая сипваме 1 ч.ч. топла вода, прибавяме стафидите, поръсваме с черен пипер и сол и задушаваме още 10 мин. Пълним пуйката с топлата смес и зашиваме отвора. Застиламе дъното на тавата с лозови пръчки /или ленти от сланина/ и слагаме пуйката отгоре. Наливаме 2 пръста топла вода. Върху пуйката слагаме тънки, дълги ленти сланина, които завързваме, за да не паднат, и я обвиваме с цели листа от зелката. Печем в силно загрята фурна, като периодично обръщаме пуйката и я обливаме със соса от тавата. Отделно нарязваме останалото зеле и го задушаваме в олиото. Щом пуйката започне да се позачервява, разстиламе зелето отстрани и продължаваме печенето, докато и месото и зелето омекнат.
Коледно руло с вишновка
Прoдукти: 4 яйца, 125 г пудра захар, 125 г брашно, 1 к.л. бакпулвер, 20 г масло, 1 щипка сол; зa крема: 3 яйца, 450 мл прясно мляко, 375 г масло, 150 г пудра захар, 50 г пшеничено нишесте, 3 с.л. вишновка, 50 г какао, 1 щипка сол
Нaчин на приготвяне:
КРЕМЪТ: Смесваме 350 мл прясно мляко, 75 г захар и щипка сол и ги кипваме. Разтваряме нишестето в 100 мл мляко, прибавяме разбитите яйца и изливаме сместа върху горещото мляко, като бъркаме непрекъснато. Сваляме от огъня и продължаваме да бъркаме, за да изстине. Стриваме маслото с останалата захар и щом започне да прави пяна, прибавяме към крема заедно с вишновката. Объркваме всичко хубаво.
РУЛОТО: Загряваме фурната до 240 градуса. Разбиваме жълтъците заедно със захарта, прибавяме 1/3 от брашното, след това разтопеното и изстудено масло, бакпулвера и 1/3 от разбитите на сняг белтъци. Внимателно добавяме останалото брашно и белтъците. Вземаме лист пергаментова хартия с размер 35 х 45 см, намазваме го с масло и го разстиламе в тава. Отгоре изливаме тестото и го слагаме за 5 мин във фурната. Покриваме изпечения блат с кърпа и го оставяме да изстине.
Намазваме блата с част от крема и го навиваме от малката страна. Отрязваме 4 см от краищата и намазваме рулото с крем. Прикрепваме отрязаните парчета към рулото и също ги намазваме с крем. С вилица правим браздички върху рулото. Посипваме го с какао и оставяме в хладилника.
ВЕЧЕРЯ
Сарма кебап
Прoдукти: 600 г шарено свинско месо, 100 г пушени гърди, 2 глави лук, 1 зелка, черен и червен пипер, 1 с. л. олио, червен и черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Запържваме лука в малко олио и прибавяме прибавяме нарязаното на хапки свинско месо и половината наситнени пушени гърди. Кавардисваме леко сместа, без да я солим. На дъното на тенджера поставяме 2-3 цели зелеви листа. Свиваме сарми в останалите листа, като всяко листо посипваме първо със смес от червен и черен пипер и слагаме с лъжица от сместа. Редим сармите на 2 реда, като отгоре поставяме отново няколко цели зелеви листа и парченца от останалите пушени гърди. Затискаме с чиния, сипваме вода и зелев сок до нивото на последния ред и варим на тих огън до омекване на зелето.
Баклава със смокини и стафиди
Прoдукти: 300 г брашно, 300 г краве масло, 100 мл хладка вода, сол; зa пълнежа и сиропа: 400 г захар, 200 мл вода, по половин ч. ч. счукани орехи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди, 1 ванилия, настърганата кора и сока от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Маслото смесваме с една трета от брашното, оформяме калъпче и оставяме в хладилника да се стегне. От останалото брашно, водата и сол омесваме еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и също оставяме в хладилника. След около час разточваме тестото на правоъгълник, в чиято среда поставяме масленото калъпче и завиваме от четирите страни с тестото. Отново разточваме и отново сгъваме четирите краища. Това повтаряме още няколко пъти. Тестото оставяме още половин час в хладилника и отново го разточваме на тънка кора и разрязваме на две. Едната кора разстиламе в тавичка и отгоре наръсваме сместа от орехите, половин ч. ч. захар, смокините, стафидите и настърганата лимонова кора. Плънката покриваме с другата кора и нарязваме баклавата на ромбоиди или триъгълници. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса. От останалата захар, водата, лимоновия сок и ванилията сваряваме сироп, с който след охлаждане заливаме горещата баклава.
Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...
Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...
Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...
Платицериумът е особен вид папрат, произхождащ от умерените зони на Австралия. У нас е познат видът платицериум бифуркатум (Platycerium bifurcatum, а също и Platycerium alkikorne). Като саксийно расте...