Още рецепти » Как се прави гулаш

 Как се прави гулаш

Гулаш от телешко месо

Прoдукти: 600 г телешко месо, 30 г краве масло, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на парченца. Размиваме доматеното пюре в 1 ч.ч. вода. Почистваме лука, измиваме го и го нарязваме на дребно. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме маслото и запържваме месото до златисто. Прибавяме лука, запържваме го леко с месото, наливаме размитото доматено пюре, слагаме дафиновите листа, посоляваме и поръсваме с черен пипер и с брашното. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 30 мин.

Млечен гулаш със свинско

Прoдукти: 800 г обезкостени свински гърди, 6 с.л. олио, 4 глави лук, 2 скилидки чесън, 4 ч.ч. прясно мляко, 200 г гъби, 2 ч.л. розмарин, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим в сгорещеното олио. Добавяме счукания със сол чесън. Нарязваме лука на тънки филийки и също запържваме заедно с месото. Заливаме с горещото мляко и задушаваме всичко 50 мин на умерен огън. Нарязваме почистените гъби на резени и ги прибавяме към гулаша. Подправяме с розмарина, черен пипер и сол на вкус. Варим без капак на по-силен огън, като постоянно бъркаме, докато сосът се сгъсти. Накрая поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Телешко филе – гулаш

Прoдукти: 800 г телешко месо, половин пакетче краве масло, 1 глава лук, 100 г гъби, 2-3 кисели краставички, 100 г сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на ивички и го запържваме в разтопеното масло. Прибавяме ситно нарязания лук и киселите краставички, нарязани по дължина на тънки ивички. Когато месото омекне, прибавяме гъбите, които предварително сме нарязали и задушили. Накрая слагаме сметаната, задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.

Гулаш по виенски

Прoдукти: 250 г обезкостено телешко месо от опашката или плешката, 3 с.л. свинска мас, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 ч.л. доматено пюре, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 резен лимон, 1 ч.ч. бульон /или гореща вода/, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късове и леко го посоляваме. Нарязваме лука много ситно. Загряваме в мазнината и първо запържваме лука до златисто оцветяване, а след това прибавяме червения пипер, месото и почистеното от кората и семето лимоново резенче. Задушаваме около 30 мин на умерен огън, след което заливаме с горещия бульон /или гореща вода/ и варим, докато месото омекне. Тогава прибавяме размитото в малко студена вода доматено пюре и оттегляме ястието на тих огън за няколко минути. Накрая разреждаме с горещ бульон до желаната гъстота, разбъркваме и застройваме с млякото.

Гулаш с агнешко месо

Прoдукти: 700-800 г агнешко месо, 30 г краве масло, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го задушаваме в сгорещената мазнина. Щом побелее, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер и продължаваме да задушаваме, като от време на време доливаме по малко топла вода. Когато месото омекне, прибавяме млякото , разбито с малко вода и отстраняваме от огъня.

Гулаш със зелен фасул

Прoдукти: 200 г говеждо месо, 200 г овнешко месо, 200 г свинско месо, 500 г зелен фасул, 4 големи глави лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и запържваме говеждото и овнешкото в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Поръсваме брашното, черен пипер и сол на вкус и пържим още малко. После наливаме малко гореща вода, разбъркваме и задушаваме на умерен огън. След 20 мин прибавяме свинското и продължаваме да задушаваме, докато месото почти омекне. Накрая сипваме фасула, наливаме още малко гореща вода, посоляваме, ако е необходимо, и готвим до пълното омекване на продуктите.

Гулаш с говеждо сърце

Прoдукти: 800 г говеждо сърце, 400 г лук, 4 с.л. свинска мас, 1 с.л. брашно, 1 червена чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме много добре сърцето и го нарязваме на малки парченца. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мас. Прибавяме нарязаните чушка и сърце и подправяме на вкус с черен пипер и сол. Наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Щом месото омекне, сгъстяваме соса с леко препеченото брашно и доваряваме ястието.

Чешки гулаш аламинут

Прoдукти: 600 г говеждо филе, 1 голяма глава лук, 4 с.л. олио, 3 с.л. кетчуп, 1 печена и обелена червена чушка Капия, 1-2 с.л. соев сос, сладък и лют червен пипер, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и изпържваме в него нарязания на ситно лук. Прибавяме измитото, подсушено и нарязано на парчета говеждо, поръсваме със солта, черния пипер, сладкия и лютив червен пипер и пържим още 4-5 минути, като бъркаме непрекъснато. Заливаме с кетчупа и соевия сос, прибавяме нарязаната на парченца, почистена от семето чушка и задушаваме още 5-6 минути. Поднасяме гулаша с пържени или печени картофи.

Братиславски гулаш

Прoдукти: 500 г обезкостено говеждо месо от предната част, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 3 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. сметана, 1 ч.л. червен пипер, сол; за маслените топчета: 40 г краве масло, 1 яйце, 2 жълтъка, 300 мл прясно мляко, 220 г брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измивамего и го нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука на ситно и го изпържваме в сгорещеното олио. Щом стане стъклен, поръсваме червения пипер, прибавяме нарязаното месо и също леко го позапържваме. После посоляваме на вкус, захлупваме и задушаваме месото в собствения му сос. Когато течността почти се изпари, наливаме малко гореща вода и задушаваме до омекване, като от време на време доливаме по малко гореща вода. Изваждаме омекналото месо и варим соса, докато остане на мазнина. Тогава прибавяме брашното и го пържим до порозовяване. След това наливаме гореща вода, разбъркваме и варим не по-малко от 20 мин. Накрая сипваме сметаната и задушаваме 2-3 мин. Прецеждаме така приготвения сос върху месото и претопляме ястието на огъня.
Поднасяме гулаша с маслени топчета, приготвени по следния начин: Възваряваме маслото с млякото и малко сол. При постоянно бъркане сипваме брашното и варим на умерен огън, като не преставаме да бъркаме. Щом тестото започне да лепне по стените на съда, отстраняваме от огъня и изчакваме да поизстине. Към леко изстиналото тесто прибавяме разбитите яйце и жълтъци и разбъркваме добре. После с помощта на лъжичка оформяме от сместа топчета и ги варим в леко подсолена вода.

Пилешки гулаш

Прoдукти: 1 пиле, 2 домата, 3 с.л. олио, 2 ч.ч. бяло вино, 2 глави лук, 4 с.л. брашно, сокът от половин лимон, 50 г настърган кашкавал, 1 дафинов лист, 1 щипка захар, магданоз, розмарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Нарязваме го на 8 порции. Овалваме парчетата в брашното и ги изпържваме до златисто в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук, лимоновия сок, обелените и едро нарязани домати, дафиновия лист, розмарина, захарта, черен пипер и сол на вкус. Наливаме виното и варим на слаб огън докато пилето се свари напълно. Изваждаме свареното месо и прецеждаме соса през сито. Сервираме по 2 парчета във всяка порция, полети с прецедения сос и поръсени с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.

Гулаш с пилешко месо и гъби

Прoдукти: 600-700 г пилешко месо, 500 г гъби, 1 стрък праз, 1 глава целина, 40 г краве масло, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 к.ч. силно бяло вино, 1 к.ч. сметана, 1 ч.ч. отцедено кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме праза по дължина и го нарязваме на парчета по 4-5 см. Нарязваме морковите на кръгчета, гъбите на парчета, а целината на малки кубчета. В половината от маслото запържваме месото, нарязано на хапки. Сипваме бульона, захлупваме и задушаваме 30 мин. Отделно в останалото масло запържваме гъбите, морковите и целината. Прибавяме ги към месото, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 20 мин. Прибавяме праза, сипваме виното и готвим още 15 мин. Накрая прибавяме сметаната и киселото мляко, възвираме ястието и отстраняваме от огъня.

Гулаш с пилешко месо и картофи

Прoдукти: 500 г бяло пилешко месо, 400 г домати, 3 глави лук, 200 г гъби, 400 г картофи, 3-4 с.л. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо на хапки. Попарваме доматите, обелваме ги, отстраняваме семената и ги нарязваме на хапки. Гъбите и картофите също нарязваме на парчета. Нарязваме лука на осминки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме месото и също го запържваме, като непрекъснато бъркаме. Наливаме виното, кипваме сместа и варим 5 мин. Прибавяме нарязаните зеленчуци и сметаната. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме, захлупваме плътно и задушаваме 1 час на слаб огън.

Гулаш от зрял фасул

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 дафинов лист, 2 големи глави лук, 500 г печени чушки, 4 наденици, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. олио, 1-2 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. кимион, 1 щипка майорана, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода заедно с дафиновия лист и прецеждаме. Нарязваме лука на ситно и го пържим в сгорещената мазнина до златисто. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, поръсваме червения пипер и подправяме с кимион, майорана и счукан чесън. Разреждаме с малко бобена отвара и сипваме запръжката при отцедения фасул. Прибавяме нарязаната на тънки кръгчета наденица и продължаваме да готвим на тих огън. Малко преди да отстраним от огъня, посоляваме и прибавяме нарязаните чушки.

Ориенталски гулаш

Прoдукти: 1 кг крехко телешко месо, 1 кг картофи, 2 с.л. краве масло, 500 г тиква, 2-3 глави лук, 2 големи ябълки, 1 ч.л. брашно, 1 ч. л. захар, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на малки хапки, които посоляваме и поръсваме с черен пипер. Запържваме ги в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът се зачерви, прибавяме леко препеченото брашно, а след 3-4 мин – горещата сметана, малко вода и 1 обелена и настъргана ябълка. Посоляваме на вкус и задушаваме много добре продуктите. Отделно обелваме тиквата и я почистваме от семената. Нарязваме половината от тиквата на големи парчета, които поръсваме със захарта и изпичаме във фурната. Останалата тиква, втората обелена ябълка и обелените картофи нарязваме на кубченца, които изпържваме в голямо количества мазнина. Отцеждаме ги от мазнината и посоляваме. На дъното на широка чиния за сервиране нареждаме печената тиква. Отгоре разстиламе задушените месни хапки, а отстрани обграждаме с изпържените тиква, ябълка и картофи. Заливаме със соса от задушеното месо, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Апартамент в стил Ар-Нуво

Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на о...

Засаждане на декоративни храсти

Оформянето на градинските площи не може да се състои без красивите растения, които се съчетават хармонично един с друг в ансамбъл. Eсента е важен момент в декорацията на градината. Това е най-подходящ...

Червеното вино укрепва сърцето

Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система. Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия уми...

Бодливите пазачи

Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...

Начало