Още рецепти » 22 август

 22 август

ЗАКУСКА

Бухти на фурна

Прoдукти: 750 г брашно, 200 г пудра захар, 200 г краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. амонячна сода, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно със захарта. Прибавяме едно по едно яйцата като продължаваме да разбиваме. После сипваме киселото мляко с амонячната сода, а накрая на части прибавяме брашното. Омесваме меко тесто. С потопена в олиото лъжица късаме топки от тестото, овалваме ги в смлените орехи и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем бухтите в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа от риба по градинарски

Продукти за 5 порции: 1 мерлуза с главата, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, лимонов сок, черен пипер, девисил, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Заливаме рибената глава, перките и костите с 4-5 ч.ч. студена вода, прибавяме 1/3 от едро нарязаните кореноплоди, посоляваме и варим на умерен огън. Прецеждаме получения бульон. В мазнината и 1 с.л. вода задушаваме ситно нарязания лук и останалите кореноплоди, които предварително сме настъргали. Слагаме рибния бульон да заври и прибавяме към него парчетата риба и задушените кореноплоди. Варим супата до омекване на рибата, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и поръсваме с черен пипер и дребно нарязан девисил.

Пълнени картофи по панагюрски

Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 1 пакетче краве масло, 3-4 глави лук, 3-4 пресни домата, 5-6 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, отрязваме им дъно и ги издълбаваме. Леко посоляваме. Задушаваме ситно нарязания лук в част от маслото до омекване. Прибавяме ситно нарязаните магданоз, чесън и домати, сол и черен пипер на вкус. Напълваме картофите със сместа. Подреждаме ги в тавичка, като поставяме върху всеки парченце от останалото масло, а помежду им изсипваме останалата част от плънката. Заливаме с гореща вода и печем до готовност.

Двуцветен кекс

Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с половината от захарта. Прибавяме малко повече от половината брашно /около 90 г/, половината бакпулвер и ванилията. Разбъркваме много добре. Отделно разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Прибавяме останалото брашно, пресято с другата половина от бакпулвера. Разбъркваме добре. В кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно, изсипваме половината от жълтата смес. С помощта на цедка поръсваме какао. След това изсипваме бялата смес и отново поръсваме с какао. Накрая изсипваме останалата жълта смес и изпичаме кекса в умерена фурна. Поднасяме изпечения кекс обилно поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо и гъби

Продукти за 6 порции: 1 пиле, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в 3 с.л. мазнина и ги оставяме да изстинат. Настъргваме лука на ситно ренде. Сваряваме пилето в леко подсолена вода, обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Прибавяме настъргания лук, задушените гъби, разбитото яйце, стритата чубрица, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в силно сгорещената мазнина.

Пюре с малини и диня

Прoдукти: 200 г пресни малини, 200 г диня, 2 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. сладко от лимонови или портокалови кори, 1 ч.л. лимонов сок, 10 дребни бели целувки, 3 с.л.настърган на едро бял шоколад, 4 с.л. черешов сироп, 1 стръкче мента.

Нaчин на приготвяне: Отделяме малко от плодовете за украса, а другите намачкваме с вилица, но така че да останат парченца. Прибавяме сока и сладкото, размесваме добре и изливаме в купа,за да приберем в хладилника и охладим добре. Изливаме сметаната също в купа, разбиваме я с миксер на бързи обороти и постепенно прибавяме киселото мляко. С помощта на лъжица объркваме плодовата смес и полученото разпределяме в 4 купички, обляни с черешов сироп или сладък алкохол по избор. Украсяваме със заделените плодове и листенцата от мента. Сервираме с целувките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Покупка на диван – 10 златни правила

Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...

Начало