Още рецепти » 22 август

 22 август

ЗАКУСКА

Бухти на фурна

Прoдукти: 750 г брашно, 200 г пудра захар, 200 г краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. амонячна сода, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно със захарта. Прибавяме едно по едно яйцата като продължаваме да разбиваме. После сипваме киселото мляко с амонячната сода, а накрая на части прибавяме брашното. Омесваме меко тесто. С потопена в олиото лъжица късаме топки от тестото, овалваме ги в смлените орехи и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем бухтите в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа от риба по градинарски

Продукти за 5 порции: 1 мерлуза с главата, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, лимонов сок, черен пипер, девисил, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Заливаме рибената глава, перките и костите с 4-5 ч.ч. студена вода, прибавяме 1/3 от едро нарязаните кореноплоди, посоляваме и варим на умерен огън. Прецеждаме получения бульон. В мазнината и 1 с.л. вода задушаваме ситно нарязания лук и останалите кореноплоди, които предварително сме настъргали. Слагаме рибния бульон да заври и прибавяме към него парчетата риба и задушените кореноплоди. Варим супата до омекване на рибата, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и поръсваме с черен пипер и дребно нарязан девисил.

Пълнени картофи по панагюрски

Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 1 пакетче краве масло, 3-4 глави лук, 3-4 пресни домата, 5-6 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, отрязваме им дъно и ги издълбаваме. Леко посоляваме. Задушаваме ситно нарязания лук в част от маслото до омекване. Прибавяме ситно нарязаните магданоз, чесън и домати, сол и черен пипер на вкус. Напълваме картофите със сместа. Подреждаме ги в тавичка, като поставяме върху всеки парченце от останалото масло, а помежду им изсипваме останалата част от плънката. Заливаме с гореща вода и печем до готовност.

Двуцветен кекс

Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с половината от захарта. Прибавяме малко повече от половината брашно /около 90 г/, половината бакпулвер и ванилията. Разбъркваме много добре. Отделно разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Прибавяме останалото брашно, пресято с другата половина от бакпулвера. Разбъркваме добре. В кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно, изсипваме половината от жълтата смес. С помощта на цедка поръсваме какао. След това изсипваме бялата смес и отново поръсваме с какао. Накрая изсипваме останалата жълта смес и изпичаме кекса в умерена фурна. Поднасяме изпечения кекс обилно поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо и гъби

Продукти за 6 порции: 1 пиле, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в 3 с.л. мазнина и ги оставяме да изстинат. Настъргваме лука на ситно ренде. Сваряваме пилето в леко подсолена вода, обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Прибавяме настъргания лук, задушените гъби, разбитото яйце, стритата чубрица, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в силно сгорещената мазнина.

Пюре с малини и диня

Прoдукти: 200 г пресни малини, 200 г диня, 2 ч.ч. сметана, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. сладко от лимонови или портокалови кори, 1 ч.л. лимонов сок, 10 дребни бели целувки, 3 с.л.настърган на едро бял шоколад, 4 с.л. черешов сироп, 1 стръкче мента.

Нaчин на приготвяне: Отделяме малко от плодовете за украса, а другите намачкваме с вилица, но така че да останат парченца. Прибавяме сока и сладкото, размесваме добре и изливаме в купа,за да приберем в хладилника и охладим добре. Изливаме сметаната също в купа, разбиваме я с миксер на бързи обороти и постепенно прибавяме киселото мляко. С помощта на лъжица объркваме плодовата смес и полученото разпределяме в 4 купички, обляни с черешов сироп или сладък алкохол по избор. Украсяваме със заделените плодове и листенцата от мента. Сервираме с целувките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зокумът – как да се грижим за него

Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Кожата показва от какво сме болни

Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...

Начало