Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не трябва да бъде под 15°С -18°С дори през зимата.
Има два вида: пъстролистен и със зелени листа. Първият е по-влаголюбив от втория. Обича светлината, но не пряката. Най-добре е да го настаните на източен прозорец, където слънцето няма да е силно. Ако въздухът в стаята е сух, фикусът се нуждае от оросяване. Добре е често да овлажнявате и миете листата през пролетта и лятото с мокра кърпа.
Фикус бенджамина обича равномерното оросяване. Почвата трябва да е лека. В състава й да има торф и пясък, за да диша растението. Коренът не бива да поема много влага, нито да просъхва. От април до края на лятото е полезно веднъж седмично да добавяте течен тор за подхранване на листата. През пролетта се подрязва всяка клонка до най-близката пъпка. С това се помага да се разклони и листата да се освежат и станат по-силни и красиви. Саксията трябва да бъде на светло, защото тъмнината става причина за окапването на листата. От време на време я завъртайте, за да не се изкриви растението към светлината. Фикусът не понася течението.
Размножаването става по вегетативен начин, като се отрязват филизи и се потапят в съд с вода. Водата не се сменя, докато не се образуват коренчета.
През зимата бенджаминът не се нуждае от подхранване и големи грижи. Дори поливането се ограничава, но много е важно да е топло. През лятото пък го пазете от жегата, като оросявате с пулверизатор и къпете цялото растение вечер или рано сутрин поне веднъж седмично.
Яхния от грах Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме ...
Никакви паяжини в ъглите, безупречен под, лъснати до блясък мебели... И още, и още... Въпреки все по-усъвършенстваните уреди и обещаващите все по-големи чудеса продукти за почистване, поддържането на ...
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...
Маринована капия Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка...