ЗАКУСКА
Домашни кифлички
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.
ОБЯД
Студен борш
Продукти за 6 порции: 6 ч.ч. отвара от цвекло, 600 г цвекло, 2-3 моркова, 2 връзки зелен лук, 1 краставица, 1 ч.ч. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме цвеклото и морковите и ги нарязваме на тънки сламки. Обелваме краставицата и я нарязваме като за таратор. Нарязваме лука на ситно. Заливаме всичко с отварата и подправяме на вкус със сол, захар и оцет. Във всяка от чиниите за сервиране слагаме по половин твърдо сварено яйце и 1-2 с.л. заквасена сметана. Наливаме борша, поръсваме ситно нарязан копър и поднасяме.
Телешко, задушено с пресен лук
Продукти за 4-5 порции: 800 г телешко месо без кости, 1 с.л. винен оцет, 2 връзки пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 5-6 домата, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на хапки. Заливаме парченцата месо с 1,5 л хладка вода, в която сме сложили винения оцет. Прибавяме ситно нарязания пресен лук и червения пипер, посоляваме на вкус и варим без да захлупваме, докато се изпари водата. Тогава слагаме олиото и обелените и настъргани на едро ренде домати. Захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме много ситно нарязаните скилитки чесън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.
Сладкиш с кайсии
Прoдукти: 400 г юфка, 1 пакетче сирене „Крема”, 1 пакетче краве масло, 200 г захар, 1 к.ч. лимонов сок, 12 яйца, 1 компот от кайсии, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и отцеждаме. Разбиваме сиренето заедно със захарта и размекнатото масло на гладък крем. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата и лимоновия сок. Сипваме готовия крем при юфката и внимателно разбъркваме. Разстиламе половината от сместа в намаслена тавичка и отгоре покриваме с отцедените, обелени и нарязани кайсии. Върху тях разстиламе останалата юфка, поръсваме с канела и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от пилешко месо и гъби
Прoдукти: 1 пиле, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в 3 с.л. мазнина и ги оставяме да изстинат. Настъргваме лука на ситно ренде. Сваряваме пилето в леко подсолена вода, обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Прибавяме настъргания лук, задушените гъби, разбитото яйце, стритата чубрица, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в силно сгорещената мазнина.
Течен шоколад
Прoдукти: 250 г сухо мляко, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. захар, 6-7 с.л. какао, 1 щипка лимонена киселина, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 250 мл вода. Прибавяме лимонената киселина към сиропа. След това постепенно при непрекъснато бъркане сипваме сухото мляко. Разбиваме много добре сместа и я прецеждаме през цедка. После като продължаваме да бъркаме прибавяме постепенно маслото, което предварително сме разбили. От така приготвената смес отделяме 1 ч.ч. и прибавяме към нея ванилията. В останалата смес сипваме какаото. Накрая разпределяме течния шоколад в чашите за поднасяне, като редуваме светъл и тъмен слой.
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...
От гледна точка на анатомията черният дроб е най-големият орган, разположен е в корема, плътно под диафрагмата вдясно. Но по-важни са неговите функции. Науката е установила, че без черен дроб не може...
Отношенията родители - деца невинаги са лесни. Повечето възрастни смятат, че малчуганите не се интересуват от мнението им и правят точно обратното на това, което се иска от тях. Наследниците им пък се...