ЗАКУСКА
Мекици с прясно мляко
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Зимна чорба с леща
Продукти за 5-6 порции:150 г леща, 3-4 по-големи картофа, 1 връзка корени за супа, 3-4 с.л. ситно нарязано кисело зеле, червен пипер, 1 главичка лук, 1 с.л. брашно, 1-2 с.л. масло, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците за супа, обелваме картофите и всичко нарязваме на кубчета. Слагаме ги заедно с почистената леща и киселото зеле да се варят в 1,5 л подсолена вода. Варим около 40 мин. Загряваме маслото и пържим в него нарязаните на ситно лук и чесън. Щом омекнат, наръсваме с брашно и червен пипер и разреждаме тази запръжка с малко от бульона на лещата. Слагаме запръжката в тенджерата и продължаваме готвенето още 10-16 мин. Подправяме с черен пипер и разреждаме до желаната от нас гъстота.
Бурания
Продукти за 4-5 порции: 1 малка кисела зелка, 2 глави лук, 3 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 2ч.ч. зелев сок.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме киселото зеле на ивички. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме зелето, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато омекне. Прибавяме ориза, който сме сварили отделно. Наливаме зелевия сок, захлупваме и задушаваме още 30-40 мин.
Суфле с орехи
Прoдукти: 100 г орехови ядки, 6 яйца, 100 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със захарта. Прибавяме брашното, млякото и смлените орехови ядки. /Можем да карамелизираме ядките и да ги счукаме в хаванче./ Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената пухкава смес в огнеупорен съд, намазан с масло и поръсен с брашно. Поръсваме върху суфлето орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с пудра захар, размесена с ванилия.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с яйца, печени на тиган
Продукти за 3-4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.
Крем от пасирани ябълки
Прoдукти: 500 г ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги задушаваме в малко вода. След това ги изваждаме с помощта на решетеста лъжица и ги пасираме. Кипваме млякото заедно със захарта. Прибавяме разтвореното в малко вода нишесте. Варим сместа на водна баня, докато се сгъсти. Накрая прибавяме пасираните ябълки, разбъркваме и разливаме в широки стъклени чаши. Сервираме крема добре охладен.
Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...
За съжаление вече имаме и такава статистика – детска хипертония, която засяга 3-10 % от децата ни. Това е изключително тревожно, защото до голяма степен оформя близкото и далечно бъдеще на децата с хи...
Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затов...
Градинската декоративна чешма се различва по предназначение и дизайн от дворната домакинска мивка, която обикновено допълва обзавеждането на лятната кухня. Нейното предназначение е да краси градината....