Още рецепти » Домашни бонбони

 Домашни бонбони

Бонбони с кафе

Прoдукти: 125 г захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. прецедено силно кафе, 1 ч.ч. сметана, малко олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим в продължение на 10 минути, като бъркаме непрекъснато. Прибавяме прецеденото кафе и сметаната. Бъркаме и варим още 10 минути. Пускаме няколко капки от тази смес в чаша с вода - ако капчиците се втвърдяват веднага, варенето е достатъчно, ако ли не - доваряваме. Намазваме леко тавичка с малко олио или друга растителна мазнина, изсипваме сместа в нея, изравняваме я с нож и я нарязваме на квадрати. Оставяме ги да изстинат и подреждаме в подходящ съд.

Бонбони от брашно

Прoдукти: 1 к.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. вода, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, 100 г шоколад, кристална захар за овалване.
Нaчин на приготвяне: Препичаме брашното до златисто. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата. Прибавяме препеченото брашно, счуканите орехови ядки и настъргания шоколад. Бъркаме върху огъня, докато сместа се сгъсти. Сваляме я и докато е още гореща, но можем да търпим с ръцете, оформяме от нея малки топчета, които овалваме в кристалната захар.

Бонбони от моркови

Прoдукти: 250 г моркови, 250 г захар, 8-10 капки портокалова есенция, пудра захар, кокосово брашно, смлени орехи или бадеми, какао.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и настъргваме на ситно ренде морковите. Слагаме ги да врят заедно със захарта в малко вода. Оставяме ги на огъня, докато се изпари всичката вода и се получи гъста каша. След като изстине, добавяме есенцията. С навлажнени ръце оформяме топчета, колкото орех. Овалваме ги в пудра захар, кокосово брашно, смлени ядки или какао.

Бонбони от тиква

Прoдукти: 500 г тиква, 400 г захар, 400 мл вода, портокалова есенция.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата на дребни, еднакви кубчета. Поставяме ги за няколко часа във варно мляко (на 1 л вода - 15 г чиста негасена вар), за да се втвърдят и предпазят от разкашкване. След това ги измиваме обилно с вода, за да се отстрани варното мляко. От захарта и водата сваряваме сироп, в който слагаме парченцата тиква. Варим ги на слаб огън, като бъркаме леко с дървена лъжица, за да не загорят и да не се смачкат. Когато сиропът изври напълно, сваляме бонбоните и ги поръсваме с няколко капки портокалова есенция. Овалваме ги парченце по парченце в по-едра кристална захар.

Бонбони Фондан

Прoдукти: 450 г пудра захар, 200 мл прясна сметана, 1 пакетче ванилена захар, 200 г орехи, бадеми или лешници.
Нaчин на приготвяне: С помощта на миксер разбиваме внимателно сметаната с пресятата пудра захар. Прибавяме ванилията и продължаваме да разбиваме, докато се получи гладка смес. От нея оформяме топчици, които овалваме в смлени ядки по желание. Бонбоните съхраняваме на студено.

Бразилски пралини

Прoдукти: 150 г смлени орехови ядки или обелени бадеми, 200 г шоколад, 20 мл ром, 100 мл готово кафе "еспресо", 150 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Печем ядките в тиган без мазнина. След като изстинат, смесваме половината със 100 г ситно нарязан шоколад. Настъргваме и останалия шоколад и го смесваме с рома, кафето, пудрата захар и останалите ядки. Ако сместа стане много гъста, добавяме малко прясно мляко. Оформяме малки топчета, които овалваме в сместа от изпечените ядки и шоколада. Оставяме пралините в хладилник да се стегнат.

Захарни бонбони

Прoдукти: 6 ч.ч. захар, 3 ч.л. лимонов сок или 1 ч.л. лимонтузу, малко масло за намазване, боя за оцветяване.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера да ври захарта с 1,5 ч.ч. вода. Когато сиропът се сгъсти толкова, че капка, пусната в студена вода да не се разлива, прибавяме лимоновия сок. Изсипваме сгъстения сироп в тавичка, намазана с малко масло и го оставяме да позастине, като внимаваме и го бъркаме с лъжица, докато побелее и започне да става на бучки. Изсипваме го в супник и покриваме с хартия, намазана с масло, за да не хваща корица. От така приготвеното захарно тесто правим с ръка или шприц бонбони. Захарното тесто по желание може да оцветим с розова, жълта или зелена безвредна сладкарска боя. За аромат на белия фондан се слага ванилия, на розовия - розова вода, на жълтия - портокалова есенция, и на зеления - мента.

Карамел Му

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. захар, 250 мл прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато сместа стане кафеникава, постепенно наливаме предварително свареното и още горещо мляко. Продължаваме да бъркаме и когато сместа започне да се отделя от дъното на съда, изсипваме в правоъгълна тавичка, предварително намазана с масло. Изчакваме да изстине и нарязваме на парченца с форма по желание. Подреждаме ги в подходяща кутия или бонбониера.

Лешникови бонбони с какао

Прoдукти: 2 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. счукани лешници, краве масло, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтриваме захарта и какаото, прибавяме млякото и водата. Варим, докато капка, поставена в студена вода, остава на топче. Прибавяме ванилията, маслото и лешниците. Изсипваме в намаслена тавичка. Преди да изстине, нарязваме сместа на квадрати, които потапяме в разтопен шоколад.

Лешникови бонбони с мед

Прoдукти: 1 с.л. пчелен мед, 50 г шоколад, 250 г смлени лешници, 50 мл ром, оцветена захар за украса.
Нaчин на приготвяне: Затопляме меда и шоколада заедно, прибавяме лешниците и рома, оформяме топчета и ги овалваме в захар. Нареждаме ги в метална кутия. Можем да ги съхраняваме в хладилника.

Макови бонбони

Прoдукти: 600 г обелени и изпечени бадеми, кората на 3 лимона, 120 г захар на кристали, 2 с. л. изравнени брашно, 60 г краве масло, маково или сусамено семе за овалване.
Нaчин на приготвяне: Смиламе добре бадемите. Кората на лимоните настъргваме. Смесваме ги със захарта и разтопеното масло. Прибавяме брашното, предварително леко запечено и омесваме меко тесто. От тестото оформяме топчици, големи колкото орех. Запичаме маковото семе (може да го заменим със сусамено семе или кокосови стърготини) и овалваме в него бонбоните. Оставяме ги да престоят на студено и ги сервираме с чай или кафе.

Медени бонбони

Прoдукти: 350 г кристална захар, 2 с. л. течен пчелен мед, 1 с. л. ябълков оцет, 2 с. л. вода.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме 250 г от захарта с водата, оцета и меда в малък емайлиран съд. Бъркаме непрекъснато, докато стане светлокафява. Изсипваме останалата захар в тавичка на дебел пласт. В този пласт издълбаваме с дръжката на ножа еднакви вдлъбнатини. Изсипваме във всяка вдлъбнатина от бонбонената смес. Когато тя се втвърди, изваждаме бонбоните и ги нареждаме в подходящ съд. Останалата захар може да използваме за направа на сладкиши.

Ментови бонбони

Прoдукти: 600 г захар, 100 мл вода, 7-8 капки ментова есенция.
Нaчин на приготвяне: Варим захарта и водата, докато се получи много гъст сироп. Прибавяме есенцията и бъркаме с дървена лъжица да изстине и да се сгъсти още. С чаена лъжичка гребваме от сместа и внимателно нареждаме върху пергаментова хартия, намазана с олио. Оставяме няколко дни ментовите бонбони, докато изсъхнат.

Портокалови бонбони

Прoдукти: 2 портокала, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. какао, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. ситно нарязани орехи, кокосово брашно или смлени орехи за овалване.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме горчивата част на портокалите, накисваме ги във вода за 12 часа и след това ги нарязваме на дребни кубчета. Смесваме всички продукти без орехите и ги слагаме в тенджерка с по-дебело дъно. Бъркаме сместа непрекъснато върху умерен огън, докато се сгъсти като мармалад. Отстраняваме от огъня, прибавяме орехите и изсипваме в плитък съд, намазан с масло. Оставяме да съхне няколко дни. Нарязваме на кубчета и оформяме малки топчета, които овалваме в кокосово брашно или смлени орехи.

Марселини

Прoдукти: 100 г шоколад, 40 г масло, 1 с.л. прецедено силно кафе, 50 г бадеми, 1 белтък, захар на пясък, какао на прах или шоко.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме шоколада на водна баня и прибавяме маслото. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. Прибавяме кафето, изчистените от кафявата кожица и нарязани ситно бадеми и накрая разбития на сняг белтък. Отново разбъркваме сместа добре и я оставяме да "почива" най-малко 3 часа. Поръсваме дъската за точене със захар на пясък, слагаме полученото тесто и го разточваме на кора с дебелина 1 пръст. След това я нарязваме на квадрати със страна 2 см. Поръсваме дланта си със захар и овалваме топчета, които потапяме от всички страни в какао на прах. Нареждаме марселините в подходящ съд да съхнат.

Бонбони от дюли

Прoдукти: 5 средно големи дюли, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели дюли, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в дълбок съд заедно със семената и заливаме с вода, колкото да се покрият. Варим, докато омекнат добре, след което почистваме от семенната част и пасираме. Прибавяме захарта и продължаваме да варим на тих огън, докато получим гъста каша, която се отделя от стените на съда. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена със захар плоска тавичка. Разстиламе на слой с дебелина 1-2 см и оставяме да се суши 3-4 дни. След това нарязваме така приготвения блат на формички, които овалваме в кристална захар и подреждаме в кутия.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кафето – красиво, но капризно растение

Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...

Декоративните треви в нашата градина

Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи декоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция. Засети в градината, те могат да пр...

Трудно ли се гледа восъче?

Знаете ли, че добре познатото ни восъче е представител на един много богат ботанически род - хоя (Hoya). В него са включени около 200 вида. Най-широко разпространен е H. carnosa - месеста хоя. ...

Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....

Начало