ЗАКУСКА
Кръгли банички
Прoдукти: 1 пакет фини кори /250 г/, 150 г сирене, 2 яйца, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца и разтопеното масло. По средата на всяка кора по дължина разстиламе ивица от плънката. Навиваме корите на стегнати рула, които навиваме като охлюви. Нареждаме баничките в намаслена тавичка и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Крем супа от пресни тиквички
Продукти за 4-5 порции: 500 г млади тиквички, половин глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. краве масло, копър, черен пипер, сол, кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на по-едри парчета. Прибавяме лука, заливаме с 2 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън, докато тиквичките омекнат. Претриваме ги през сито и ги връщаме в супата. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и застройваме с нея супата. Разреждаме до желаната гъстота с вода или със зеленчуков бульон и варим още 4-5 мин на тих огън. Отстраняваме от огъня и застройваме с яйцето, което сме разбили с малко кисело мляко. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан копър.
Риба с бира
Продукти за 5 порции: 1 кг риба, 1 малка бутилка бира, 200 г бял хляб, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оцет и оставяме да престои 2 часа в хладилник. Наливаме бирата в тенджера под налягане, слагаме металната скара и върху нея нареждаме рибата. Поръсваме със стрития хляб, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин.
Пандишпанови пасти с ягодов крем
Прoдукти: 6 яйца, 150 г захар, половин пакетче бакпулвер, 180 г брашно; зa крема: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 500 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното с бакпулвера. Разбъркваме всичко много добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в предварително загрята умерена фурна. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта до побеляване. Прибавяме ягодите, които предварително сме измили, подсушили и нарязали на дребни парченца. Когато сладкишът изстине, го разрязваме хоризонтално нa две и го напълваме с приготвения крем. Отгоре правим украса по желание.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с шунка
Продукти за 4 порции: 700-800 г картофи, 250 г шунка, 500 мл прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 глава лук, 4-5 с.л. олио, 3 яйца, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме леко препеченото брашно и също го запържваме. Слагаме шунката, която сме нарязали на ситно, и я разбъркваме със запръжката. Разреждаме с прясното мляко и изсипваме сместа в намаслена тавичка, прибавяме картофите, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Заливаме ястието с разбитите яйца, поръсваме настъргания кашкавал и печем в силна фурна, докато се зачерви.
Спагети с ягоди и сметана
Продукти за 4 порции: 150 г спагети, 200 г дребни ягоди, 100 г захар, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. лешниците.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме ягодите на половинки и ги поръсваме с 1 с.л. захар. Нарязваме лешниците и леко ги запичаме в сух тиган. Разтваряме останалата захар в сметаната и варим 5-6 мин на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Отделно сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Заливаме ги със сметаната, загряваме на огъня и разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме ягодите и поръсваме с лешници.
Всеки родител знае колко е важно още в най-ранните му години у детето да се възпита любов към движенията и физическата активност. Записвайки детето си на спорт, е добре да съблюдавате поддържането н...
Отглеждането на цветя от семена не е само процес, който доставя огромно удоволствие на всеки цветар, но понякога е и възможност да получи нов сорт. Никак не е за пренебрегване и фактът, че това е и ев...
Те са както всички други висши зелени растения и в същото време много различни. Отликата е, че ловят насекоми и ги поглъщат, задоволявайки глада си от определени хранителни вещества. Затова се наричат...
Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който дости...