ЗАКУСКА
Бутерки с колбаси
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 200-300 г меки колбаси, 150 г домашна лютеница.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на правоъгълници. Намазваме го отгоре с равномерен пласт лютеница. Нарязваме колбаса на лентички, които разпределяме върху тестото. Завиваме тестените правоъгълници на пурички и ги нареждаме в тавичка. Печем ги до бухване и порозовяване в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от праз с кашкавал
Продукти за 4 порции: 3-4 стръка праз, 200 г кашкавал, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бялата част от праза на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане затопляме олиото и запържваме праза. Прибавяме брашното, разбъркваме, запържваме и него. Прибавяме 2 ч.ч. вода, кисело мляко, в което сме разбили яйцата, и настъргания кашкавал. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 5мин. При поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Риба с кисели краставички
Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 3 глави лук, 3-4 кисели краставички, 4-5 домата, 1 к.ч. олио, 1 лимон, 2 дафинови листа, 10-12 зрънца черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Слагаме я в тенджера заедно с лука, нарязан на филийки, киселите краставички, нарязани на парченца, лимона, нарязан на колелца, обелените и настъргани домати, черния пипер и ситно нарязания магданоз. Наливаме олиото и 1 к.ч. топла вода. Посоляваме, захлупваме и задушаваме отначало на умерен, а след това на слаб огън.
Оризов кекс
Прoдукти: 250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. краве масло, 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, 100 шоколад, кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза и го сваряваме с малко вода. Наливаме бавно млякото и доваряваме, след което изстудяваме сместа. Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме лъжица по лъжица ориза. Сипваме настърганата лимонова кора, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Разстиламе сместа на 3 пласта в намаслена и набрашнена кръгла тава, като между пластовете ръсим с настърган шоколад. Печем в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Макарони с моцарела и домати
Прoдукти: 450 г макарони, 2 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 2 ч.ч. белени домати от консерва, сол, 100 г моцарела, 2/3 ч.ч. настърган пармезан, 1/2 ч.л. захар, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Леко задушаваме в загрятия зехтин обеления и нарязан на тънки филийки чесън. Изваждаме го с решетеста лъжица и в същата мазнина прибавяме наситнените домати. Готвим като бъркаме, докато зехтинът изплува на повърхността. Подправяме със сол, пипер и малко захар, за да убием възкиселия вкус. Сваряваме много добре макароните в 3 л подсолена вода. Отцеждаме ги, веднага ги прехвърляме в купа, заливаме със соса, прибавяме нарязаната на кубчета моцарела и наръсваме с настъргания пармезан.
Панирани ябълки
Продукти за 4 порции: 4 големи ябълки, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 3 с.л. захар, 1 с.л. разтопено краве масло, 2 ванилии, 1 к.ч. брашно, пудра захар за поръсване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, нарязваме ги на кръгчета, дебели около един пръст, и ги почистваме от семенната част. Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото, разтопеното масло, ванилията и брашно, колкото да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Потапяме ябълките в приготвената смес и ги пържим в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.
Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...
Гювеч със зеленчуци и картофи Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист,...
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...
Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобр...