Още рецепти » 10 юни

 10 юни

ЗАКУСКА

Бухти с мармалад

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 30 г мая, 40 г пудра захар, 2 яйца, кора и сок от половин лимон, 1 к.ч. прясно мляко, сол, мармалад за пълнеж.

Нaчин на приготвяне: Размесваме маята с малко хладно мляко, малко захар и брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме на топло място. Разбъркваме добре брашното, яйцата и лимоновия сок. Прибавяме маята и останалото затоплено брашно, смесено с настърганата лимонова кора, и замесваме стегнато тесто. Ако е нужно, прибавяме още малко мляко. След като омесим тестото, започваме да го удряме по масата, докато започнат да се образуват мехури. Оставяме го след това да почива час и половина на топло място. Разточваме тестото на кори с дебелина 3-4 мм и от корите изрязваме формички. Върху половината от формичките слагаме по малко мармалад, а с другата половина покриваме, като притискаме краищата. Оставяме така приготвените бухтички на топло за 20-30 мин след което ги пържим в дълбок тиган с много мазнина. Оставяме изпържените бухтички да се отцедят от мазнината, след което ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, или ги заливаме с гъст сироп от захар и прясно мляко.

ОБЯД

Рибена кремсупа

Продукти за 4-6 порции: 500 г риба, 1 ч.ч. картофи на кубчета, 1 ч.ч. зелен грах, 1 ч.ч. моркови на кубчета, 2 ч.ч. прясно мляко, 8 ч.ч. вода, 1 връзка корени за супа, , 1 глава лук, 2-3 с.л. краве масло, 2-3 с.л. брашно, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата, заливаме я с водата и я варим 30 мин заедно с нарязаните корени за супа, разрязания на две лук, дафиновия лист, 4 зърна черен пипер и сол на вкус. След това обезкостяваме и заедно с бульона претриваме през цедка. Запържваме леко брашното в разтопеното масло и го смесваме с пасирания бульон. Прибавяме граха, морковите и картофите, които предварително сме сварили в малко подсолена вода. Наливаме млякото, опитваме на сол и варим супата още 5-6 мин.

Крокети от мерлуза

Продукти за 4 порции: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, леко ги овалваме в брашното и пържим от всяка страна, докато станат златисти.

Пиринч халва

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. захар + 1 1/2 к.ч. захар за сиропа, 1 пакетче краве масло, 500 мл вода, 1 кофичка прясна сметана.

Нaчин на приготвяне: Счукваме ориза в хаванче и го изсипваме в разлата тенджера. Прибавяме захарта, маслото и водата слагаме да се вари на не много силен огън. Варим при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти и маслото започне да се отделя наоколо. След това изсипваме сместа в добре намаслена тава така, че да се получи пласт дебел не повече от 2 см. Печем в умерена фурна до леко зачервяване и докато се получи карамелен дъх. След като извадим халвата от фурната, заливаме я с хладък сироп, приготвен от захарта и 1 1/2 ч.ч. вода, който постепенно попива в халвата. Когато изстине нарязваме на парчета и украсяваме с разбитата сметана.

ВЕЧЕРЯ

Скариди с чесън

Продукти за 4 порции: 500 г почистени скариди, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 1 червена пиперка, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сух риган, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Счукваме чесъна с малко сол и го сипваме в зехтина. Прибавяме стрития риган и разбъркваме. Заливаме скаридите с тази смес и ги оставяме за 1-2 в хладилник. Нарязваме лука на филийки, а чушките - на ивички. Разпределяме ги върху 4 намаслени листа от алуминиево фолио. Слагаме отгоре скаридите, загъваме плътно с фолиото и печем 10-15 мин в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с наситнен магданоз, черен пипер и сол и поднасяме веднага.

Бадемов крем

Прoдукти: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Крема има вид на тортичка, която разрязваме на порции.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Още няколко тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Опасни ли са тампоните?

Още Клеопатра ги е ползвала - значи стават. Рискът да хванете бактерии във влагалището е практически нулев. Най-важното е да ги сменяте през 4-5 часа Малко история Повечето от нас са свикнал...

Текстилът в модерния дом

В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се ...

Защо сърцето ми прескача и спира?

Нарушенията на обичайния сърдечен ритъм (който е синусов, с честота 60-80 удара в минута) се определят като аритмии. Причините могат да изхождат от самото сърце или извън него. Става въпрос за извънсъ...

Начало