Още рецепти » 31 януари

 31 януари

ЗАКУСКА

Кифлички с шунка

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г шунка, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 1 жълтък, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни кубчета и я запържваме в 1 с.л. масло. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим, докато стане златист. Оставяме плънката да изстине и подправяме с черен пипер. Нареждаме корите една върху друга като мажем между тях с разтопено масло. Разрязваме ги на триъгълници и във всеки от триъгълниците слагаме по малко от плънката. Намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили със сметаната, и завиваме триъгълниците на кифлички. Нареждаме кифличките в тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна.

ОБЯД

Чорба от сушени гъби

Продукти за 4 порции: 100 г сушени гъби, 1 глава лук, 1 морков, 1 магданозен корен, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 домата, 1 ч.л. червен пипер, листа от целина, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите за 2-3 часа в 1,5 л гореща вода. Отцеждаме ги и ги нарязваме на ивички. Посоляваме водата и я слагаме на огъня. Щом заври, прибавяме гъбите, ситно нарязания лук, настъргания морков и ситно нарязаните целина и магданозен корен. Щом зеленчуците омекнат, сипваме ориза. Отделно запържваме брашното в сгорещеното олио. Сипваме го в чорбата и прибавяме обелените и настъргани домати. Малко преди да отстраним от огъня поръсваме с червения пипер. Накрая подправяме с черен пипер и ситно настъргани листа от целина.

Зрял фасул с тиква

Продукти за 4 порции: 250г зрял фасул, 750г тиква, 2 глави лук, 1 к.ч.олио, джоджен, червен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода, докато го покрие, и варим 30 мин.. Прибавяме част от мазнината и варим до омекване заедно с част от ситно нарязаният лук. Прибавяме тиквата, обелена и нарязана на филийки. Варим ястието до пълното омекване на фасула и тиквата. Няколко минути преди да го свалим от огъня прибавяме останалата част от лука, задушен в останалата част от мазнината заедно с червения пипер, солта и ситно нарязания джоджен.

Пасти

Прoдукти: 140 г захар, 100 г краве масло, 5 жълтъка, 140 г смлени лешници, 50 г брашно, 6 белтъка, чаша сладко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре захарта с жълтъците и прибавяме разбитите на сняг белтъци. Размесваме всички продукти, освен сладкото, като бъркаме непрекъснато. Изсипваме в тава, намазана с масло и поръсена с галета. Изпичаме и разрязваме хоризонтално на две. Намазваме едната половина със сладкото и прихлупваме другата половина. Нарязваме на квадратчета и поливаме с глазура по желание.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от кашкавал с магданоз

Продукти за 4 порции: 1 ч. ч. настърган кашкавал, 2 с.л. едро нарязан магданоз, 60 г краве масло, 1 к. ч. вода, 1 непълна ч. ч. брашно, 3 яйца, сол, червен пипер, черен пипер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Слагаме маслото и водата на слаб огън и бъркаме, докато маслото се стопи и сместа заври. Наведнъж прибавяме брашното, солта и черния пипер и бъркаме, докато се сгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме яйцата и разбиваме добре с миксер, за да получим гладко и лъскаво тесто. Прибавяме настъргания кашкавал, черния пипер и магданоза и разбиваме още малко, докато сместа стане напълно еднородна. Сгорещяваме олиото и в него със супена лъжица пускаме малки топчета. Пържим ги, докато се зачервят отвсякъде.

Мандарини в портокалов сок

Прoдукти: 3 мандарини, 1 ч.ч. портокалов сок, настърганата кора от 1 портокал, 1 к.ч. +2 с.л. захар, 2 с.л. нишесте, 1 белтък, 20 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Слагаме настърганата портокалова кора в сока от портокали, сипваме 1 к.ч. захар и доливаме 2 ч.ч. вода. Слагаме сместа на огъня и щом заври, прибавяме нишестето, размито с малко вода. Варим 5-10 мин, прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, и разбъркваме, докато се стопи. Обелваме мандарините и ги разделяме на резенчета. В чаши за крем карамел сипваме по малко от желиращия крем и разпределяме в тях резенчетата от мандарините. Заливаме ги с останалия крем и оставяме да желират. Разбиваме белтъка с останалата захар и го шприцоваме върху кремчетата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ушите ми заглъхват

Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...

ГЛАВОБОЛИЕТО

То е истински „шампион" сред всевъзможните болки, които изпитваме. Оказва се, че 85% от американците и 79% от европейците са негови жертви - само от време на време или пък доста често. Според лек...

Пресаждане на цветята - как се прави?

Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила: В кои случаи е необходимо преместване на растенията: ...

Лакиране на паркета – основни правила

Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...

Начало