Още рецепти » 01 май

 01 май

2 май 2015 г./събота
ЗАКУСКА

Палачинки с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.

ОБЯД

Млечна супа с пиле и вино

Прoдукти: 400 г пилешко месо, 2 ч.ч. прясно 1 к.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 с.л. типово брашно, 1 глава лук, половин глава целина, 40 г краве масло, 1 щипка розмарин, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, лука, морковите и целината със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън. Щом водата заври, наливаме виното и продължаваме да варим, докато се свари месото. После го обезкостяваме, нарязваме го на малки парченца и го запържваме леко в сгорещеното масло. Претриваме сварените зеленчуци през цедка, прибавяме млякото и брашното, разбъркваме и връщаме сместа в супата заедно със запърженото месо. Подправяме с розмарин и възвираме на огъня. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Телешко с бира

Прoдукти: 600 г телешко филе, 4-5 с.л. олио, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. бира, 1 к.ч. бульон, 2 с.л. горчица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и ги овалваме в брашното. Слагаме месото и ситно нарязания лук в херметическа тенджера със сгорещено олио и разбъркваме. Прибавяме горчицата, бульона, бирата, черен пипер и сол на вкус. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин.

Кокосов пай

Прoдукти: 225 г брашно, 200 г захар, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч. ч. коко-сово брашно + 2-3 с. л. за поръсване, 200 мл прясно мляко, 160 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме със захарта, един по един прибавяме жълтъците, като непрекъснато бъркаме, след това изсипваме прясното мляко. Брашното смесваме с бакпулвера и кокосовото брашно и прибавяме към сместа. Белтъците разбиваме с пудрата захра на твърд сняг и внимателно приба-вяме към тестото. Изсипваме в обилно намазана с масло по-голяма тава (тестото трябва да бъде с дебелина около 2 см). Печем 30 минути в слаба фурна. Изстиналия пай поръсваме с кокосово брашно и режем на мал-ки хапки.

ВЕЧЕРЯ

Агнешки котлетчета със сусам

Прoдукти: 8 агнешки котлетчета, 2 с.л. галета, 2 с.л. сусам, 2 с.л. брашно, 1 яйце, 1 с.л. зехтин, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме сусама с галетата и посоляваме на вкус. Обираме мазнината от котлетата, овалваме всяко котлетче в брашното и ги потапяме в разбитото яйце. После ги поръсваме със сусамената смес, като притискаме сместа към котлетите. Оставяме ги да престоят 30 мин в хладилник и след това ги изпържваме от двете страни в смес от маслото и зехтина.

Бадемово парфе

Прoдукти: 3 кофички сметана, 250 г захар, 8 жълтъка, 150 г бадеми, 150 г бишкоти, 2 с.л. коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната със 100 г от захарта, отделяме малко за гарниране. Смесваме жълтъците, останалата захар и 100 мл вода, затопляме и разбиваме, докато сместа изстине. Прибавяме изпечените и ситно смлени бадеми и сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме бишкотите на парченца и поръсваме с коняка. Изливаме във форма част от приготвената смес, нареждаме част от бишкотите, заливаме, отново нареждаме бишкоти, отново заливаме, и така докато формата се напълни, като завършваме със сметанова смес. Оставяме парфето в хладилник да замръзне. Непосредствено преди сервиране гарнираме с отделената разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...

Как да се лекуваме с глина

Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...

Барбeкю в градината

Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...

Стъклените мебели

Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки...

Начало