ЗАКУСКА
Сусамени кравайчета
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 5 с.л. захар, 1 ч.ч. олио /или 200 г краве масло /, 2 ванилии, 1 пакетче амонячна сода, 2 ч.л. оцет, 1 белтък, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото /или размекнатото масло/, ванилиите, разтворената в оцета амонячна сода и брашното. Замесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина около 1 см. С помощта на голяма и малка чаша изрязваме от тестото кравайчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги с белтъка и ги поръсваме със сусам. Печем кравайчетата в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от домати и пиперки
Продукти за 6 порции: 1 кг домати, 3 пиперки, 4 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 глава лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно. Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане загряваме олиото и запържваме леко лука, а след това и пиперките. Прибавяме доматите и фидето, наливаме 2 ч.ч. вода и посоляваме. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Застройваме готовата супа с разбитите в киселото мляко жълтъци и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Задушено пиле
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и запържваме цялото пиле от всички страни, докато порозовее. Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, размито в малко вода и задушаваме няколко минути. Връщаме пилето, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от пилето, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото напълно омекне.
Студено суфле
Прoдукти: 4 яйца, 500 г сметана, 130 г захар, 200-300 г пресни малини, 5 с.л. желе от малини, 1 с.л. ликьор от вишни.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината от захарта, докато станат на пяна. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато получим гъст сняг. Прибавяме 2 с.л. желе от малини, разбитите със захарта жълтъци и накрая - сметаната. Изсипваме получената смес в дълбок порцеланов съд и я оставяме в хладилник да замръзне. Приготвяме сос от останалото малиново желе, ликьора от вишни и 4 с.л. вода. Изваждаме охладеното суфле от хладилника и преди сервиране го украсяваме с пресните малини. Соса сервираме отделно.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с яйца, печени на тиган
Продукти за 3-4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.
Сладоледен кейк
Прoдукти: 1 кг шоколадов сладолед, 30 бишкоти, 12 бучки захар, 3 с. л. ягодов или портокалов ликьор, 300 г сметана, 60 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар.
Нaчин на приготвяне: Сладоледа оформяме като правоъгълник. Бучките захар слагаме да кипнат на огъня със 100 мл вода, докато се разтворят. Оставяме сиропа да изстине и прибавяме ликьора. Разбиваме сметаната, пудрата захар и ванилията на гъст крем. Бишкотите потапяме една по една в ароматизирания сироп, нареждаме ги в продълговата чиния за сервиране и веднага поставяме отгоре сладоледа. С останалите бишкоти покриваме сладоледа отстрани и отгоре. Намазваме със сметановия крем от всички страни и сервираме веднага.
Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...
Покупката на мебели е събитие за дома. Качествените от тях ще ни послужат няколко години, а понякога може и десетилетия. Но когато се разделяме с прилична сума пари, искаме да знаем от какво е направе...
За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...
Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...