ЗАКУСКА
Сусамени кравайчета
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 5 с.л. захар, 1 ч.ч. олио /или 200 г краве масло /, 2 ванилии, 1 пакетче амонячна сода, 2 ч.л. оцет, 1 белтък, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото /или размекнатото масло/, ванилиите, разтворената в оцета амонячна сода и брашното. Замесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина около 1 см. С помощта на голяма и малка чаша изрязваме от тестото кравайчета. Нареждаме ги в намаслена тавичка, намазваме ги с белтъка и ги поръсваме със сусам. Печем кравайчетата в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от домати и пиперки
Продукти за 6 порции: 1 кг домати, 3 пиперки, 4 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 глава лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно. Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане загряваме олиото и запържваме леко лука, а след това и пиперките. Прибавяме доматите и фидето, наливаме 2 ч.ч. вода и посоляваме. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Застройваме готовата супа с разбитите в киселото мляко жълтъци и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Задушено пиле
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и запържваме цялото пиле от всички страни, докато порозовее. Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, размито в малко вода и задушаваме няколко минути. Връщаме пилето, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от пилето, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото напълно омекне.
Студено суфле
Прoдукти: 4 яйца, 500 г сметана, 130 г захар, 200-300 г пресни малини, 5 с.л. желе от малини, 1 с.л. ликьор от вишни.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината от захарта, докато станат на пяна. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато получим гъст сняг. Прибавяме 2 с.л. желе от малини, разбитите със захарта жълтъци и накрая - сметаната. Изсипваме получената смес в дълбок порцеланов съд и я оставяме в хладилник да замръзне. Приготвяме сос от останалото малиново желе, ликьора от вишни и 4 с.л. вода. Изваждаме охладеното суфле от хладилника и преди сервиране го украсяваме с пресните малини. Соса сервираме отделно.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с яйца, печени на тиган
Продукти за 3-4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.
Сладоледен кейк
Прoдукти: 1 кг шоколадов сладолед, 30 бишкоти, 12 бучки захар, 3 с. л. ягодов или портокалов ликьор, 300 г сметана, 60 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар.
Нaчин на приготвяне: Сладоледа оформяме като правоъгълник. Бучките захар слагаме да кипнат на огъня със 100 мл вода, докато се разтворят. Оставяме сиропа да изстине и прибавяме ликьора. Разбиваме сметаната, пудрата захар и ванилията на гъст крем. Бишкотите потапяме една по една в ароматизирания сироп, нареждаме ги в продълговата чиния за сервиране и веднага поставяме отгоре сладоледа. С останалите бишкоти покриваме сладоледа отстрани и отгоре. Намазваме със сметановия крем от всички страни и сервираме веднага.
Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...
Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, ес...
Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...
Супа от аспержи с ориз Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки п...