Още рецепти » КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

 КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/

Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, 5-6 цвята от копър, 1 дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на половинки. Изчистваме семенната част и ги режем на четвъртинки или осминки, дълги 5-6 см. Поръсваме със сол. Покриваме съда за 1 нощ, а на следващия ден отливаме изцедилия се сок. Смесваме го с оцета, захарта, черния пипер, бахара, дафиновия лист и слагаме да ври 5-6 минути с 2-3 л вода. Подсушаваме краставиците и ги подреждаме с лука, хряна и копъра в голям буркан. На места разпръскваме зрънцата хардал. Заливаме с гореща марината и завързваме отвора с хартия. Оставяме на хладно място. След 2-3 седмици краставиците са готови за консумация.

Гръцка туршия от краставици

Прoдукти: краставици от един сорт, 3 с.л. сол изравнени, 1 ч.л. синап, 2 листа от смокиня
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркан от 3 л слагаме листо от смокиня, солта и синапено семе. Нареждаме краставиците не много плътно и доливаме с вода. Покриваме със смокиново листо и запечатваме буркана. Разклащаме до разтваряне на солта. Прибираме на хладно и продължаваме да разклащаме 1 седмица.

Зрели краставици и червени чушки

Прoдукти: 2 кг краставици, 1 кг червени чушки „Капия”, 1 с.л. синапено семе, 1 л оцет, съцветия от копър, босилек, суха чубрица, естрагон, захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко краставиците, нарязваме ги по дължина на две, почистваме ги от семето и ги нарязваме напречно на по-едри парчета. Посоляваме и оставяме да пренощуват. Почистваме чушките от семената и ги нарязваме на малки парченца. Поръсваме краставиците със синапено семе, естрагон, стрита чубрица и наситнен босилек. Смесваме ги с чушките и пълним буркани, на чието дъно сме сложили цветчета от копър. Отгоре също слагаме цвят от копър. Възвираме оцета със захар и сол на вкус, изчакваме да изстине и заливаме туршията. Оставяме бурканите в хладно помещение за 1 седмица. След това отцеждаме саламурата, кипваме я на огъня и след като изстине, отново я наливаме в бурканите. Затваряме херметически, но не стерилизираме.

Краставички в саламура

Прoдукти: 3,5 кг краставички, 1 шепа лозови и вишневи листа, съцветия копър, 1 парче хрян, нарязан на пръчици, 1 с.л. синапено семе, 1 щипка тарос, сол
Нaчин на приготвяне: Нареждаме краставичките в дълбока тенджера, заливаме ги със студена подсолена вода /на 1 л вода 30 г сол/ и ги оставяме така 1 нощ. Изваждаме ги и ги нареждаме в голям стъклен буркан като между тях редим лозови и вишневи листа и ръсим от подправките. Заливаме с преварена, прецедена и изстинала саламура в пропорция на 1 л вода 50 г сол. Отвора на буркана покриваме с марля върху самата саламура, затискаме с венче от лозови листа, а отгоре - с камък. Завързваме буркана с пергаментова хартия. Съхраняваме на хладно място.

Краставички с горчица

Прoдукти: 3 кг краставички, 1 връзка копър на цвят, 4-5 скилидки чесън, 1 малко бурканче горчица, 1/2 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Подрязваме краставичките от двата края и ги нареждаме в буркан от 3 л, на дъното на който сме сложили съцветия копър. Между краставичките слагаме нарязан на филийки чесън. Наливаме бурканите догоре със студена вода и държим така 1 час. Изливаме водата в по-дълбок съд, размиваме в нея горчицата и разтваряме солта. Заливаме бурканите, затваряме с пластмасови капачета и периодично разклащаме. Туршията е готова след 20-22 дни.

Краставички с ракия

Прoдукти: 1,5 кг краставички, 500 мл оцет, 50 мл ракия, 1 л вода, около 400 г сол, 2 връзки копър, дюлеви листа
Нaчин на приготвяне: Леко подрязаните краставички редим в 3 литров буркан, като между тях слагаме дюлеви листа и стръкчета копър. Кипваме водата, оцета и солта. С горещата саламура заливаме краставичките. Изчакваме да изстине и сипваме ракията. Затваряме с капачка, разклащаме добре и прибираме на студено.

Руски краставички

Прoдукти: 5 кг корнишони, 1 пакетче черен пипер на зърна, стръкове сух копър, 2-3 по-едри глави чесън; зa маринатата: на 700 мл вода по 1 пълна с.л. сол, на всеки буркан от 800 мл по 1 с.л. оцет
Нaчин на приготвяне: Подрязваме краставичките в двата края и ги накисваме за 1 час в студена вода. Възвираме на котлона две тенджери – едната с чиста, а другата с подсолена вода. Отцеждаме краставичките от студената вода и ги нареждаме плътно една до друга във вертикално положение в бурканите. Заливаме ги с врялата чиста вода, похлупваме с капачките, без да ги затваряме и бланшираме 5 мин. Изливаме водата, сипваме на дъното оцета, а между краставичките слагаме съцветия копър и нарязан на филийки чесън и заливаме с врялата саламура. Затваряме бурканите херметически и ги обръщаме с капачките надолу за 1 нощ. Прибираме на сухо и студено място.

Тройно бланширани краставички

Прoдукти: 3,5 кг краставички, 1 л оцет, 150 г захар, 150 г сол, 1 връзка копър
Нaчин на приготвяне: Възвираме вода в голяма тенджера, заливаме подрязаните краставички и ги оставяме да престоят 24 часа. Отцеждаме ги. Повтаряме тази процедура 3 пъти, като втория и третия път ги киснем по 10 часа и всеки път заливаме с прясна вряла вода. Кипваме оцета, захарта и солта. Заливаме краставичките, държим ги отново 24 часа, отливаме течността и отново я кипваме. Слагаме топлите краставички в сухи и топли буркани, поръсваме с копър, заливаме с врялата течност, затваряме с капачки и държим на хладно място.

Килифаревски краставички

Продукти за 1 буркан: 500 г корнишони, 1-2 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, 1/4 дафинов лист, 2-3 филийки лук, 3-4 скилидки чесън, съцветия копър, 1 равна ч.л. синапено семе, 80 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 1 ч.л. захар
Начин нa приготвяне: На дъното на буркана слагаме лук, черен пипер, парче дафинов лист, сух копър, бахар, синапено семе. Нареждаме вертикално и плътно едно до друго корнишончетата, поръсваме със захарта и солта, сипваме оцета и наливаме догоре с вода. Затваряме с капачка и стерилизираме 5 мин.

Краставички с боровинки

Прoдукти: 10 кг корнишони, 1 корен хрян, 1 връзка копър, 5-6 цвята от копър, 4-5 малки листа от маточина, 5 стръка целина, 2,5 ч.ч. сол, 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. недозрели червени боровинки, 4-5 щипки мащерка, 10-15 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, по 30 зелени маслини и леко бланширани цветчета от броколи
Начин нa приготвяне: Избираме еднакви по големина краставички. Набождаме ги в краищата с вилица на 2-3 места. Сваряваме марината от солта, оцета и вода, като накрая слагаме подправките. Прецеждаме и оставяме да се охлади. Нареждаме краставичките в буркани, като редуваме с цвета от копъра, зелените подправки, бахара, черния пипер, броколите и боровинките. Заливаме с маринатата, затваряме и стерилизираме 10-15 мин.

Краставички с лук

Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 2,5 кг кромид лук, 500 г червени чушки, листа от целина, копър, магданоз, 2-3 парчета хрян, 1,2 л оцет, 200 г сол, 200 г захар, зърна черен пипер
Начин нa приготвяне: Нарязваме краставичките на шайби. Обелваме лука и също го нарязваме на шайби, а чушките режем на парчета. Възвираме водата, захарта и солта. Оставяме я да поври 3-4 мин и наливаме оцета. Разбъркваме и сваляме от котлона. Пълним бурканите с нарязаните зеленчуци и слагаме между редовете подправки. Отгоре слагаме два пласта лук. Заливаме с охладената марината, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Стерилизирани краставички

Продукти за 1 буркан: корнишони, 3-4 с.л. силен оцет, 1 равна с.л. сол, 1 равна ч.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, шайбички обелен кромид лук
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме дафинов лист, черен пипер, бахар, шайбички лук, оцет,захар и сол. Обрязваме краставичките от двата края и ги подреждаме плътно една до друга. Доливаме бурканите с вода, затваряме херметически и стерилизираме само 2 мин.

Туршия с камби и краставички

Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг корнишони, 1 кг малки лукчета (арпаджик), 800 мл оцет; зa маринатата: на 2 л вода - 150 г сол, 150 г захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги режем на 8 парчета. Избираме млади и пресни краставички и ги режем на колелца. Кипваме 2 л вода заедно със захарта и солта. В буркани сипваме по 80 мл оцет, след това редим плътно краставички, камби, лукчета и отново камби. Доливаме с горещата марината и запечатваме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Малките неудобства на бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Как да сготвим мозък?

Паниран мозък Продукти за 4 порции: 500 г телешки или свински мозък, 1 връзка корени за супа, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, лимонов сок, ...

Покупка на диван – 10 златни правила

Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...

Начало