Още рецепти » 07 ноември

 07 ноември

ЗАКУСКА

Икономични кифлички

Прoдукти: 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч.захар, 2 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 300 г смлени орехи, канела, сол.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и 1/2 ч.л. сол. Прибавяме хладкото мляко, олиото, захарта, яйцата и брашно, колкото да замесим меко тесто. Разделяме тестото на 20 топчици, които разточваме на питки с размерите на десертна чинийка. Разрязваме всяка питка радиално на 6 или 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагаме по 1 ч.л. орехова плънка, приготвена от смлените орехи, подсладени на вкус, ароматизирани с канела и навлажнени с прясно мляко или вода. Увиваме от триъгълниците кифлички, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено силна фурна. Още горещи овалваме кифлите в пудра захар.

ОБЯД

Супа от попчета

Прoдукти: 500 г попчета, 3-4 домата, 2 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: В подсолена вода, към която сме прибавили 2 с.л. олио, варим едро нарязания лук и целите обелени домати. Когато лукът омекне, прибавяме целите попчета и продължаваме да варим, докато се свари рибата. След това прецеждаме бульона, пасираме рибата и зеленчука и връщаме в бульона полученото пюре. Запържваме брашното в останалото олио и прибавяме към супата. Оставяме да поври още малко, отстраняваме от огъня, застройваме с жълтъците и подкиселяваме с лимонов сок. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Огретен с тиквички и картофи

Прoдукти: 500 г тиквички, 300 г картофи, 200 г сирене, 2-3 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 50 мл олио, 40 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 връзка магданоз, половин връзка копър, черен пипер, сол, 1 щипка сода за хляб.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на кубчета. Задушаваме ги в олио до омекване. След като ги свалим от огъня, добавяме подправките. Отделно разбиваме яйцата с киселото мляко, брашното, содата и накрая натрошеното сирене. В намаслена форма разстиламе тиквичките и картофите, заливаме ги с млечната смес и отгоре нареждаме парченца масло. Печем в умерена фурна.

Ябълков сладкиш с вино

Прoдукти: 6 яйца, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно; зa пълнежа: 1 кг ябълки, обелени и нарязани на парченца, 3/4 ч.ч. захар, 2 ч.л. канела, сока на 1 лимон, 1/4 ч.ч. червено вино; зa украса: 1/2 ч.ч. орехи, 2 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти. Намазняваме тавичка и слагаме половината тесто. Смесваме добре продуктите за пълнежа и разстиламе върху тестото. Отгоре покриваме с останалото тесто. Разбъркваме продуктите за украсата и гарнираме сладкиша. Печем на 180 градуса 50-60 минути.

ВЕЧЕРЯ

Спагети, печени с праз

Прoдукти: 500 г спагети, 2 стръка праз, 250 г домати, 2 чушки, 4 яйца, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода. Нарязваме праза на колелца и го прибавяме към спагетите 3-4 мин преди да ги свалим от огъня. Отцеждаме. Нарязваме доматите на кубчета, чушките - на ивички, а магданоза – на ситно. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настъргания кашкавал и сметаната. Прибавяме спагетите и зеленчука. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Изсипваме всичко в намаслена тавичка и печем 20 мин на 200°С.

Крем с банани и кисело мляко

Прoдукти: 300 г банани, 4 с. л. захар, 1 кофичка кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Пасираме бананите и ги разбъркваме с киселото мляко, което трябва да е с по-висока масленост. Разбиваме леко и добавяме захарта. Разбиваме, докато захарта се стопи (по-добре да бъде пудра захар). Разпределяме крема в чаши и оставяме за 1-2 чаша на студено. По желание можем да гарнираме - с бисквити, разбити белтъци, сметана и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Очарованието на малките холандски дворове

Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...

Вододисперсна боя за метални повърхности

Писмото Известно е, че преди време възможността да се боядисат метални повърхности с вододисперсна боя се приемаше за нереална. Та нали желязото - най-популярният метал, се окислява в присъствиет...

Децата - какво не бива да им казваме

Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...

Направете си езеро в градината

Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...

Начало