ЗАКУСКА
Пържена баница
Прoдукти: 500 г брашно, 300 г сирене, 2 яйца, 1 1/2ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и малко сол замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на три топки, които леко сплескваме. Вземаме първата топка, разточваме я леко и я намазваме с олио. Отгоре слагаме втората топка, разточваме и я намазваме с олио. Накрая слагаме третата топка и разточваме много тънка кора. Напръскваме кората с мазнина и разпределяме върху едната половина плънката, която сме приготвили от натрошеното сирене и разбитите яйца. Завиваме с втората половина от кората, притискаме краищата, за да залепнат и изпържваме баницата от двете страни в останалата сгорещена мазнина.
ОБЯД
Калугерска чорба
Продукти за 5 порции: 500 г едра риба, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 3 домата, 2 пиперки, 1 морков, 2 люти чушки, 3 картофа, 10 маслини, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите на рибата и нарязваме месото на кубчета. Нарязваме моркова и картофите на кубчета и заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на ивички чушки ги варим в подсолена вода, към която сме прибавили олиото. Прибавяме също така нарязаните на резенчета домати и целите люти чушлета. Когато зеленчуците поомекнат, прибавяме рибата и почистените от разрязаните на половинки маслини и продължаваме да варим на умерен огън. Поднасяме супата подправяна с лимонов сок и поръсена с черен пипер.
Филе от сьомга със зелен сос
Прoдукти: 100 г ориз (по възможност кафяв), 350 г филе от сьомга, сол, 1 лимон, около 150 мл рибен бульон, 200 г подквасена сметана, 3 връзки пресен лук.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Измиваме филето със студена вода, подсушаваме и го поръсваме със сока от половин лимон. Кипваме рибения бульон и в него варим около 8 минути филето, изваждаме и го оставяме на топло. Разбитата сметана изливаме в бульона и оставяме да ври на лек огън до намаляване на обема до 2/3. Подправяме със сол, пипер и лимонов сок. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме към соса. В чиния сипваме ориз, върху него слагаме филе и поливаме със зелен сос.
Бурма бюрек /постен/
Прoдукти: 0,5 кг брашно, 1/4 л олио, 1/4 кг орехи, 2 ч.ч. захар, лимон, канела
Нaчин на приготвяне: От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, отстрани на печката. Разделяме го на питки. Върху работната повърхност точим всяка питка на лист, нарязваме на правоъгълници, които намазваме с мазнина и наръсваме с орехи. Краищата на всеки правоъгълник побутваме към средата, така че да се получи лента. Всяка лента завиваме на охлюв /бурма/ и слагаме в намазнена тава. Печем. Опечените охлюви пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта, 1 ч.ч. вода и парче лимон. Нареждаме в чиния и заливаме с остатъка от сиропа.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета с ориз
Продукти за 4 порции: 200 г ориз, 1 яйце, 1 филия бял хляб /без кората/, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим ориза в малко вода, докато стане на каша. След това пасираме. Изчакваме да изстине и го смесваме с яйцето и накиснатия и отцеден хляб. Прибавяме настъргания лук, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко брашно. Оформяме от сместа малки кюфтенца, овалваме ги в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.
Желе от консервирани плодове
Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително смесени.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина във водата за около 30 мин. Прибавяме захарта, сока и настърганата кора от лимона и 200 г от обелените плодове. При непрекъснато бъркане варим, докато се разтопи желатинът. След като кипне, отстраняваме от огъня и прибавяме виното. Прецеждаме през цедка, като внимаваме да не се смачкат плодовете, защото желето ще се размъти. Вземаме подходяща форма и я слагаме в съд с вода и лед. Сипваме част от желето и въртим формата на всички страни, за да може сместа да покрие и облицова стените на съда, в противен случай при изваждане желето ще се разпадне. На дъното на формата нареждаме един ред плодове. Сипваме малко желе и, когато замръзне, нареждаме втори ред плодове. Сипваме отново желе и така последователно слагаме плодове и желе, докато формата се напълни. Напълнената форма оставяме да замръзне, потапяме за миг в гореща вода и обръщаме в широка чиния. Гарнираме с разбития подсладен каймак.
Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...
ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА, обл.СОФИЯ Бърза вечеря Продукти за 2 порции: 300 г наденица, 100 г сирене, 3 с.л. масло, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 парче целина, 1 пиперка, 3 домата, чубрица...
Едно от най-високо ценените украсени растения безспорно е бугенвилеята. Този красив храст впечатлява с цветовете си или по-точно с обагрените във виолетово или пурпурно прицветници. Всъщност истински...
Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...