Още рецепти » 09 септември

 09 септември

ЗАКУСКА

Царевичен кекс

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пшенично брашно, 1 ч.ч. царевично брашно, 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата и ги смесваме с киселото мляко и олиото. При непрекъснато бъркане сипваме двата вида брашно, пресято с бакпулвера. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена и набрашнена форма за кекс. Печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.

ОБЯД

Супа с алабаш

Прoдукти: 1 алабаш, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. брашно, 3 с.л. олио, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме алабаша на кубчета и го пущаме в 1 л вряща подсолена вода. Щом омекне застройваме супата с размитото в горещото мляко брашно, поръсваме с индийско орехче и отстраняваме от огъня.

Ребра със зелен фасул

Прoдукти: 1 кг говежди ребра, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 500 г пресен зелен фасул, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото. Нарязваме го на парченца и го изпържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също запържваме, след което прибавяме червения пипер и ситно нарязаните домати. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, заливаме с 1 к.ч. топла вода, разбъркваме, захлупваме и задушаваме на умерен огън до омекване на месото. Прибавяме изчистения и нарязан зелен фасул и брашното, размито с малко вода, и продължаваме да варим.

Скалички

Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Кренвирши с кашкавал

Прoдукти: 4 кренвирша, 2 с.л. олио, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. горчица, по 1/4 ч.л. червен пипер и къри, 100г кашкавал, 100г салам

Нaчин на приготвяне: Цепваме кренвиршите по дължина. Смесваме магданоза, горчицата, пипера и кърито. Към тях прибавяме нарязаните на кубчета кашкавал и салам. Напълваме кренвиршите със сместа и ги запичаме, докато кашкавалът леко се разтопи.

Ябълков сюрприз

Прoдукти: 1 кг ябълки, 150 г мед, 200 г орехови ядки, 150 мл компот по желание, 70 г захар, 100 г лимони, 25 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Почистваме ябълките, нарязваме ги на четвъртинки и ги подреждаме в тавичка. Разбиваме меда с малко от захарта и изливаме сместа върху ябълките. Запичаме на умерена фурна. В отделен съд карамелизираме останалата захар с маслото. Към нея прибавяме сока от компота и сока от лимоните. Разбъркваме добре и оставяме да поври. Добавяме натрошените ядки и разбъркваме внимателно. Заливаме изпечените ябълкови парчета с топлия сироп и сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тялото ни предупреждава

Умора, болки в стомаха, мускулите, ставите или главата, световъртеж, безсъние, сърцебиене, хипертония, екзема... В повечето случаи тези здравословни проблеми са знак, че нещо не е наред с нашата вегет...

Хомеопатията лекува човека, а не болестта

Хомеопатията като метод на лечение набира скорост в последно време и в България. И макар че вече беше отбелязана 120-годишнина от началото на нейното практикуване у нас, сега тя преживява истинско въз...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Практични идеи за старите козунаци

Ароматна торта Прoдукти: 1 кръгъл козунак от 1 кг, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосова “Пиня колада”, ...

Начало