Продукти: (за 4 порции)
• 500 г консервиран грах
• 1 глава лук
• половин връзка магданоз
• 3 скилидки чесън
• 1 яйце
• 1 ч. л. лимонов сок
• 1 ч. л. бакпулвер
• 1 с. л. зехтин
• 1 ч. ч. галета
• 1 щипка лют червен пипер
• 2 ч. л. смлян кимион
• 1 ч.л. смлян кориандър
• 1 ч. л. сол
• олио за пържене
За соса:
• 250 г гъсто кисело мляко
• 150 г краставици
• 2 ч. л. ситно нарязан пресен копър
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Измиваме магданоза и го подсушаваме, после го нарязваме на ситно.
В дълбока купа сипваме отцедения грах и го размачкваме добре, прибавяме лука, чесъна и магданоза и разбиваме всичко с миксера. Смесваме пюрето с яйцето, подправките и бакпулвера.
Разбъркваме всичко добре и заливаме със зехтина. Като бъркаме бавно, постепенно прибавяме галетата.
От получената смес оформяме 8 кюфтета. Изпържваме ги от двете страни в обилно количество олио на умерен огън.
В друг съд разбъркваме млякото с настърганата краставица и наситнения копър. Поръсваме с черен пипер и сол. Сервираме фалафелите с млечния сос.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...