Продукти:
• 500 г кайма
• 3-4 с.л. олио
• 3-4 големи патладжана
• 2 глави лук
• 3 домата
• 1 ч.ч. бяло вино
• 1 кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 2 яйца
• 1 с.л. брашно
• 100 г кашкавал
• 1 връзка магданоз
• чубрица
• индийско орехче
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме патладжаните, нарязваме ги на филийки, посоляваме и оставаме да се отцеди горчивината им.
Задушаваме в олиото отцедените филии патладжан, изваждаме ги и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и доматите. Прибавяме каймата и също я позапържваме. Подправяме с чубрицата, магданоза и настъргано индийско орехче.
В намазнена тавичка редуваме пласт патладжани и пласт от задушената кайма, после пак патладжани и пак кайма, като завършваме с патладжани. Заливаме мусаката с виното и я печем във фурната.
Малко преди да е готова, я заливаме с разбърканите с киселото мляко яйца, содата и брашното.Отгоре поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме мусаката във фурната да се запече.
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...