Кулинарни рецепти » Дряновски гювеч

 Дряновски гювеч

Продукти:

• 700-800 г свинско месо
• 1 к.ч. олио
• 3 глави лук
• 4 чушки
• 1 патладжан
• 5-6 домата
• 3 с.л. ориз
• 1 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета, които оставяме в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките на пръстени. Смесваме ги с отцедения патладжан и наситнените магданоз и целина, поръсваме с черен пипер и сол и оставяме зеленчуците да престоят половин час и да си пуснат сока.

Отделно нарязваме доматите на кръгчета и също ги посоляваме. Почистваме месото, нарязваме го на порции и го запържваме в половината от мазнината. В останалата мазнина запържваме почистения и измит ориз.

Застиламе дъното на пръстен гювеч с половината от нарязаните домати. Върху тях разпределяме порциите месо и ги заливаме с мазнината, в която са се пържили. Покриваме месото със смес от зеленчуците и ориза. Най-отгоре нареждаме останалите домати. Наливаме вода, която да покрие продуктите, и печем продължително време в слаба фурна.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Начало