Генетичният център, от където произхожда субтропичното растение фейхоа, е Уругвай, Парагвай, Бразилия и Северна Аржентина. В Европа растението е пренесено през 1890 година и се размножава от френския ботаник Андре. В Крим и източното Черноморско крайбрежие е аклиматизирано в началото на по-миналото столетие.
Лечебни качества
Плодовете съдържат биологичноактивни вещества, витамини, пектин, етерични и смолисти вещества. Захарите са от 5 до 10 %, ябълчната киселина - 1,5 до 3,6 %, разтворимият йод - 4,74 до 33,08 мг%. Това ги прави полезни за хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза (базедова болест), сърдечно-съдовата система, ларингити, ангини и други. Пресните кисели плодове се препоръчват за диабетици и хипертоници и за хората с лесно възбудима нервна система. Оригинално приготвената салата по специална технология от 12 плода фейхоа, 2 ябълки, 2 глави лук и смес от сухи подправки е чудесен деликатес.
Храст или малко дръвче
Обикновено фейхоата расте като храст или малко дръвче с оформена корона с височина до 3 м и се отличава с интересен декоративен ефект. Има сребристосиви, елиптични и овални кожести листа, които отгоре са маслиненозелени, а отдолу - сиви с ароматни жлези. Цветовете са едри и красиви, бели отвън и ярко малинови отвътре, с малинови тичинки в средата. Цъфтежът протича от края на май до началото на юли. Опрашва се от насекоми.
Плодовете узряват в края на октомври и през ноември. Оставят се на следберитбено узряване за около месец, за да добият светложълта окраска. Така се засилва и ягодово-ананасовият им аромат. Започват да плододават от 4-ата-5-ата година след засаждането. Едно растение дава от 18 до 30 кг плодове.
Плодовото месо е меко, с бледокремаво оцветяване, въз-кисело и има приятен освежаващ аромат. В него има многобройни семенца, които са ядливи.
С топлозащита или в саксия
Като топлолюбиво растение фейхоата изисква от 3500 до 4200 градуса активна температура през вегетационния си период и 500-600 мм валежи. Нормално се развива и расте при температура около 19-21 градуса, но не издържа на високите дневни горещини. При понижение под минус 11-12 градуса се нанасят значителни повреди по надземните части. Покрити с полиетилен, нетъкан текстил или пенополистиролови плоскости, растенията издържат с 3 до 5 градуса по-ниски температури. Когато храстът се покрие с дебел слой сняг, издръжливостта му е по-добра. Саксийното отглеждане в стайни условия позволява на любителите да пренесат субтропика в своя дом.
Размножаването на фейхоата може да стане чрез семенни растения. Вкореняването на резници, отводите и присаждането са другите начини. Засаждането става на разстояние 3x3 или 4x4 м растение от растение и се формира храст с 3-4 стъбла или корона на височина, предпочитана от любителя. В домашна обстановка разстоянията могат да се намалят наполовина.
Пилешки дробчета в гювечета Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Загряваме половината ...
Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...
Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патл...
За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...