Още рецепти » Маргарита Хранова

 Маргарита Хранова

Тази година е юбилейна за нея. Навършва 40 години творческа дейност, а на 20 декември празнува рожден ден - 60!

Живот на сцената

Началото на творческия й път е с естрадния състав при ансамбъл "Маяковски" с ръководител Емил Георгиев, в който тя пее от 14-годишна възраст. През 1971 завършва Естрадно пеене и постъпва в новосформираното вокално трио "Обектив". Като солистка работи от 1972, когато две авторитетни награди отбелязват началото на успешната й бъдеща кариера: II награда в Международния конкурс за изпълнители на фестивала "Златният Орфей" и специалната награда на журито и наградата на публиката на фестивала в Александрия, Египет. През следващите няколко години печели голяма популярност сред българската публика, а редица награди я утвърждават като водеща певица на новото поколение естрадни изпълнители в българската забавна музика през 70-те. Сред международните й награди са: III награда от фестивала "Братиславска лира" - 1973, III награда за изпълнение на немска песен - 1974 и II награда за изпълнение от "Шлагерфестивал", Дрезден, Германия; наградата на организационния комитет на фестивала в Палма де Майорка - 1975, I награда за изпълнение на песента "Устрем" на фестивала в Сопот, Полша -1976; "Бронзов Орфей" на фестивала "Златният Орфей" - 1982. Сред песните, изпълнявани от нея, награди са получавали: III награда на радиоконкурса "Пролет" - "Бъди до мен", "Ще дочакаме ли такава пролет" - 1974. На фестивала "Златният Орфей": II награда за "Лято в спомена" - 1978, Ш награда за "Устрем" - 1977, Голямата награда "Златният Орфей" - "Дори и насън" - 1986. Конкурс "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора" - "Моето мъжко момиче" - 1978 (заедно със Стефан Данаилов). За "Мелодия на годината" в едноименния телевизионен конкурс: "Далечна песен" - 1973, "На мъртвите герои" - 1975, "Песен за Октмоври" - 1977. Осъществява активна концертна дейност в България и в чужбина, съпровождана от група "Формула". Задграничните й концертни изяви включват: Русия, Германия, Чехия, Куба, Полша, Унгария, Италия, Белгия.

Певица, съпруга, майка

Марги признава, че е голяма късметлийка - чувства се успяла и на сцената, и в личния си свят. От години освен, че пее, е и чудесна актриса - канят я в различни театри, играе в театъра на Искра Радева „Иски и сезони”. От 35 лета е омъжена и влюбена в един и същи мъж, майка на двама пораснали сина, баба на двама внука. Не крие, че е зад шеметната й кариера се крият и доста компромиси, свързани с пътуванията. „Тогава моите родители се грижеха за децата. Компромис за семейството, но е приятен компромис. Защото работата ми ме радва изключително много”, казва певицата.

У нея няма злоба, няма завист, няма задни мисли

Така описва Марги близката й приятелка Искра Радева -Всичко, което мисли, го казва. Темпераментна е много, но и аз съм така и се издържаме взаимно. Много е емоционална и много тежко преживя смъртта на баща си. Много тежко преживя и болестта на мъжа си, но беше стълбът, на който той се облегна. Рядко срещан човек, така загрижен за семейството си и с толкова невероятно семейство. Невероятна е тяхната любов. Тя продължава и сега. Колкото и да е странно, след толкова години... Нито тя, нито Кико (Кирил - б.а.), през тези години са погледнали настрани. Гледат се влюбено вече толкова много години... За мене Марги е една от най-големите ни певици. Ако не живееше в малка България, можеше да бъде една Барбара Стрейзънд. Работохолик, не може да стои без работа. Не е суетна и това наистина понякога ме ядосва. Не обръща особено внимание на външния си вид, на тоалетите, с които ще излезе. Но пък компенсира всичко с пеене.”

Със съпруга й са заедно от повече от 35 години

Запознали се случайно в зала „Универсиада”. Кирил бил близък с Емил Димитров, а Марги изпълнявала вокала на „Каква невеста си била ти, мамо”. „Той казва, че като ме е видял отдалече, си казал: „Това е момичето, с което ще се оженим.” - доверява певицата - Аз също си признавам, че от пръв поглед ме полази тръпката.”
В какво се допълват? „Ние сме много различни характери. Той е по-спокойният, по-уравновесеният, земна зодия е, Телец. Аз съм Стрелец, той ме укротява, потушава пожарите - анализира звездата - Приземява ме, дава ми реална преценка за нещата. Например, за някоя песен - аз казвам: „Ауу, колко е хубава!”, той ме пресича: „Не е хубава!” Или го питам: „Пях ли добре?”, той: „Ами, не толкова добре.” Такива неща. Винаги ми е бил корективът.”
Не спори, че още се гледат влюбено, трудно й е да обясни тайната на тъй дългия си и щастлив брак: „Може би и работата има значение, това, че бяхме непрекъснато заедно. Той беше завършил „Двигатели вътрешно горене”, но заряза тази професия и стана мой мениджър. С много любов и търпение си пазим семейството.”


Болестта му й нанесла страхотен шок

Щастлива е, че вече всичко е минало: „Получи инсулт. Аз, да си призная, не знаех какво представлява. Бях чувала, но... Бях с него. Каза, че нещо не му е добре, че като че ли му се вие свят. Премерихме кръвното. ... Бяхме тръгнали към нашата къща, тука на 50 километра от София, в Брезник. Като изкарахме колата от гаража, каза: „Абе, я ти карай.” А обикновено той кара. И, карам аз - бавно. А той: „Карай бавно, че ме изнервяш!” И точно като минахме Божурище, той вика: „Спирай, спирай, спирай! Че ми се повръща.” Не знаех какво става. Спрях, настоявах да отидем на лекар. Ама той, мъжка му работа... „Карай, то ще ми мине.” На 25 септември миналата година. И оттам обърнах колата и към „Пирогов”. Всички казаха, че много бързо се възстанови. Цялата половина на тялото му беше парализирана. Сега се движи, готви.”

Когато се оженили, не си планирали децата

Просто така се случило: „Забременях случайно. Уж се пазихме… Но реших, че ще го оставя. - разказва чаровницата - Била съм толкова млада, че тогава си мислех колко ще загубя от кариерата си! Скачах по сцената до 6-ия месец, с мен беше Миодраг Иванов. Разликата между двете ми деца е 6 години. И Кристиян, и Кирил са заченати в чужбина големият в Париж, малкият - в Австрия. Бях в 4-ия месец с малкия в един алпийски курорт, когато започнах да се уча да карам ски... Аз съм късметлийка! Може би защото съм лек характер. Важно е да не се задълбочаваме. На мен много бързо ми минава.”
Смее се, че е единствена жена сред рояк мъже около нея - съпругът и двамата сина, внуците Иван и Кристиян, момчетата на брат й, брат й... Научила се е да ги „върти” и не се оплаква. Хвали и снаха си Нина, че е добра майка, добра съпруга. Сияеща разказва как Кирил й съобщил, че синът им, ще се жени: „На 20 години беше Кристиян. Двамата бяха съученици. Гаджета ученически. Мъжът ми има син от предишен брак, Коко - ама то е много отдавна, той е бил винаги с нас, тъй като майка му е в Гърция. Та, един ден двамата с Кристиян дошли и казали на баща си: „Седни сега тука. Ще ти кажем нещо. Искаме да говорим.” А баща им: „Абе какво има да говорим...” Коко се направил на парламентьор: „Кристиян трябва да се ожени, защото Нина е бременна...” Това всичкото аз не го знам. Вечерта мъжът ми идва при мене и казва: „Седни, седни сега тука. Нещо да ти кажа, много сериозно.” Аз поглеждам учудено, той пак: „Седни, де, седни.” Какво ли не ми мина през ума! Аз сядам и го гледам. Той: „Ами, синът ти Кристиян ще се жени.” Аз поех дълбоко въздух и викам: „Ох, това ли било! Ами да се жени като трябва. Изкара ми акъла.”
Нито синовете, нито внуците са наследили талантите на Марги. Кристиян и Кирил са магистри по мениджмънт, имат си бизнес. Единият внук е на 12, а другият на 6. „Аз съм строга, но справедлива баба. - кълне се певицата - Не им пускам гювеч. При нас с мъжа ми номерата им не минават. Почнат ли да се лиготят, ги предупреждавам. Те също не се интересуват от музика. Дай им футбол. И двамата тренират. Малкият хвърчи като една тапа по игрището.”

От кухнята на Марги

Пилешки бутчета със сметана и гъби


Прoдукти: 4 пилешки бутчета, малко по-малко от пакетче масло, 1 глава настърган лук, 2 с.л. брашно, 500 мл течна сметана, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол, 1 кг гъби.
Нaчин на приготвяне: Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, изцеждат се и се поставят в тава. В съд се сгорещява маслото, в което леко се запържват лукът и брашното, добавят се гъбите, за да поомекнат. Прибавят се сметаната, кашкавалът и подправките. След като заври, сместа се сваля от огъня и с нея се обливат бутчетата. Запича се в загрята фурна 30-40 минути, докато се сгъсти соса. При сервиране по желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Направете сами паркет от шестоъгълни плочки

Самоделният паркет, напомнящ по форма шестоъгълна теракотна плочка, е добра алтернатива на тривиалния фабричен паркет от правоъгълни планки. Шестоъгълните елементи се изработват от дъбови трупи. За по...

Шатра в стаята!

Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от н...

Постни ястия с грах

Яхния от грах Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме ...

Фотоплочката – нещо ново на пазара

Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...

Начало