Още рецепти » Пълнени домати

 Пълнени домати

Домати, пълнени с кайма

Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме в горния край на всеки домат капаче и запазваме капачетата. Издълбаваме вътрешността на доматите и я нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно лука и магданоза. Смесваме ги с вътрешноста от доматите и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза, каймата, червения и черния пипер и посоляваме. Омесваме добре сместа и с нея пълним доматите. След това ги захлупваме с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с малко гореща вода и печем в умерена фурна.

Пълнени домати с хляб и кашкавал

Прoдукти: 600 г едри домати, 100 г хляб, 200 г кашкавал, 1 к.ч. олио, 8 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Стриваме хляба на трохи, настъргваме кашкавала, а магданоза и чесъна нарязваме на ситно. Смесваме всички продукти, добавяме олиото, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Напълваме доматите с приготвената смес, покриваме с отрязаните капачета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем 30 мин при 160°С.

Домати, пълнени с гъби

Прoдукти: 250 г гъби, 8 домата, 50 г краве масло, 200 г настърган кашкавал, 2-3 листа градински чай, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на тънки ивички. Задушаваме ги в мазнината заедно със ситно нарязания магданоз, докато омекнат. Прибавяме градинския чай и посоляваме. Изрязваме капачета от горната страна на доматите и издълбаваме вътрешността им. Напълваме ги с гъбената смес, слагаме капачетата, нареждаме ги в намаслена тавичка и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поднасяме доматите, поръсени с едро настърган кашкавал.

Домати, пълнени с гъби и бешамел

Прoдукти: 8 големи домата, 2 глави лук, 300 г гъби, 1 филия хляб, 80 г краве масло, сол, магданоз, черен пипер; за бешамела: 4 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. разтопено краве масло, 2 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го изпържваме. Към него прибавяме нарязаните гъби, които сме попарили с кипяща вода. Слагаме магданоз, сол, черен пипер и малко трохи от сухия хляб. Пълним с получената запръжка издълбаните домати. Нареждаме ги в тава, заливаме ги до половината с вода, където е изстискан сок от вътрешността на доматите и печем в умерена фурна, като през време на печенето ги поливаме със соса от тавата. Отделно затопляме млякото за бешамела. Прибавяме брашното и маслото и разбъркваме. Отстраняваме съда от огъня, прибавяме яйцата и посоляваме. От получения гъст бешамел с къдрав шприц правим роза върху всеки домат. После оставяме доматите да се позапекат само отгоре.

Домати, пълнени с гъби и яйца

Прoдукти: 500 г гъби, 1 кг домати, 1 к.ч. олио, 2 твърдо сварени яйца, 1-2 с.л. галета, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме гъбите 5 мин във вряща вода и ги отцеждаме. Нарязваме ги на малки парченца и задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме 1 с.л. ситно нарязан магданоз, ситно нарязания копър и обелените и нарязани на кубчета твърдо сварени яйца. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. От горната страна на доматите отрязваме капачета и с лъжичка издълбаваме сърцевината. Напълваме ги с гъбената смес, слагаме капачетата и ги нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с галетата и запичаме в умерена фурна 10 мин. Поднасяме ги, поръсени с останалия магданоз.

Домати, пълнени с ориз и гъби

Прoдукти: 1,5 кг домати, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 500 г гъби, 4-5 с.л. олио, 2-3 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол; зa заливката: 2-3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри домати, отрязваме капачета и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме на ситно лука и гъбите и ги задушаваме в част от олиото и малко вода. След като омекнат прибавяме ориза и част от издълбаната вътрешност на доматите. Когато оризът набъбне, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме добре сместа и с нея пълним издълбаните домати. Овалваме ги в брашно и ги захлупваме с капачетата. В намаслена тавичка разстиламе останалата вътрешност от доматите, посоляваме и отгоре нареждаме напълнените домати. Поливаме ги с останалото олио и печем в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим ястието от фурната, заливаме с разбитите в млякото яйца. Запичаме, догато яйцата стегнат.

Домати, пълнени с ориз и гъби (без заливка)

Прoдукти: 1 1/2 кг домати, 80 г краве масло, 150 г пресни гъби, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, половин връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Доматите измиваме и издълбаваме. Задушаваме дребно нарязания лук в олио до омекване и след това прибавяме изчистените и изимити гъби. Добавяме ориза, солта и 2 ч.ч. гореща вода. Като набъбне оризът, сваляме сместа и ръзбъркваме с част от маслото и ситно нарязания магданоз. Подправяме с черен пипер и разпределяме в доматите. Напълнените домати нареждаме в тава. Заливаме ги с 1 ч.ч. гореща вода, поръсваме с останалото разтопено масло и печем във фурната до готовност.

Домати, пълнени със сирене

Прoдукти: 1 кг пресни домати, 250 г сирене, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз; зa заливката: 200 мл прясно мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Приготвяме плънка от натрошеното сирене, ситно нарязаната вътрешност на доматите, разбитите яйца и ситно нарязания магданоз. Слагаме в доматите по едно парченце от маслото и разпределяме плънката. Похлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавата. Заливаме с разбитите с млякото яйца, поръсваме с останалото масло и печем в средно силна фурна.

Пълнени домати по румънски

Прoдукти: 8 твърди средно големи домата, 4 с.л. краве масло, 2-3 малки глави лук, 150-200 г овче сирене, 1 яйце, магданоз, 3-4 с.л. кисело мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите, издълбаваме сърцевината им и ги обръщаме, за да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме сърцевината от доматите и капачетата, задушаваме, след което пресоваме сместа. Натрошаваме сиренето, прибавяме разбитото яйце, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер и пълним доматите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, върху всеки домат слагаме парченце масло, заливаме с пресованата смес и печем в умерена фурна, като внимаваме доматите да не се напукат. Към края смесваме киселото мляко със соса и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Домати, пълнени със сирене и извара

Прoдукти: 8-10 домата, 200 г извара, 200 г краве сирене, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 2 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри домати, отрязваме капачета и издълбаваме вътрешността им. Смесваме натрошеното сирене с изварата, поръсваме със ситно нарязан магданоз, разбъркваме и с пълним доматите с тази смес. Похлупваме с капачетата и нареждаме в обилно намаслена тавичка. Запичаме в умерена фурна. Отделно приготвяме сос от вътрешността на доматите, олиото, брашното и ситно нарязан магданоз. Добавяме малко гореща вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и слагаме соса на огъня. Когато се посгъсти, подправяме с разбитите яйца и го изсипваме върху доматите.

Домати, пълнени със спанак

Прoдукти: 4 големи домата, 500 г спанак, 100 г сирене, 20 г краве масло, 1 яйце, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капаче на всеки домат и издълбаваме вътрешността му. Попарваме спанака за 5-6 мин във вряща подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме на ивички. Смесваме разбитото яйце с натрошеното сирене и го прибавяме към спанака. Подправяме със счукания чесън, сол и черен пипер на вкус. Напълваме доматите с тази смес, покриваме ги с отрязаните капачета, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем 30 мин при 180°С.

Домати със сос “Бешамел”

Прoдукти: 8 по-едри домата, бешамелов сос, 2-3 с.л. масло, 2 равни с.л. брашно, 250 мл прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, 100 г краве сирене, 4 яйца, сол, щипка захар, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Отрязваме по-дълбоки капачета на доматите и внимателно издълбаваме меката част. Пасираме я и подправяме със сол, захар и черен пипер. Правим светла запръжка от 2 с.л. брашно и маслото, която разреждаме с бъркане с хладкото мляко. Прибавяме с бъркане пасираната вътрешност на доматите и готвим, докато получим гладък сос. Сваляме от котлона, слагаме настъргания кашкавал, по-едро натрошеното сирене и подправките. Когато сместа поизстине, прибавяме разбитите яйца. С тази смес пълним издълбаните домати, нареждаме ги в намаслена тавичка, отгоре заливаме с останалата част от плънката и печем в умерена фурна.

Пълнени домати в гювече

Прoдукти: 1 кг домати, 250 г кашкавал, 8 яйца, 100 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме доматите и леко ги посоляваме. Нареждаме ги в намаслени глинени гювечета и слагаме във всеки по парченце масло. Леко ги запичаме във фурната, след което счукваме във всеки домат по едно яйце и поръсваме с черен пипер и настърган кашкавал. Връщаме гювечетата във фурната и печем до готовност.

Пълнени домати с кашкавален сос

Прoдукти: 8 големи домата, 3 равни с.л. брашно, 3-4 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 ч.л. черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, отрязваме им капачета, издълбаваме ги и леко ги посоляваме. Запържваме брашното в сгорещеното олио и наливаме мляко, колкото да получим средно гъст сос. Прибавяме нарязаната вътрешност на доматите и черния пипер и варим десетина минути. Сваляме от огъня, сипваме настъргания кашкавал и последователно прибавяме наситнения магданоз, разбитите жълтъци и накрая разбитите на гъст сняг белтъци. Пълним доматите със соса, нареждаме ги в намаслена тавичка и ги заливаме с останалия сос. Печем 20-25 мин в умерено загрята фурна.

Пълнени домати на фурна

Прoдукти: 10 средно големи домата, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 твърдо сварени яйца, 150 г сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в мазнината до златисто и разреждаме с прясното мляко на средно гъст сос. Разрязваме доматите напречно на половинки и ги издълбаваме. Нарязваме вътрешността им на ситно и я смесваме с настърганото сирене, ситно нарязаните яйца и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме сместа и я прибавяме към соса. Посоляваме и отново разбъркваме. С така приготвената смес пълним издълбаните домати, които предварително леко сме осолили и сме поръсили с половината от разтопеното масло. Подреждаме ги в намаслена тавичка, поливиме с останалото масло и печем в умерена фурна.

Пълнени домати с царевица и гъби

Прoдукти: 10 домата, 250 г варена царевица на зърна (от консрева), 200 г гъби (печурки), 3 с.л. масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязаните на ситно гъби в 2 с.л. мазнина. Издълбаваме доматите и слагаме сърцевината към гъбите. Добавяме царевичните зърна и подправяме с черен пипер. Разбъркваме сместа добре и пълним доматите. По средата на всеки домат слагаме парченце масло и накрая капачето. Запичаме ястието във фурната.

Пълнени домати по селски

Прoдукти: 200 г сух хляб, 250 г кайма /смес/, 10 средно големи червени домата, 3 глави лук, 1 кафена чаша олио, 30 г масло, 50 г кашкавал, 1-2 с.л. наситнен магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на дребни кубчета и го запичаме. Изрязваме капачета на доматите, издълбаваме вътрешността и леко ги посоляваме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в олиото ималко вода.Щом омекне прибавяме каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато месото стане дребнозърнеста маса. Прибавяме половината от вътрешността на доматите, нарязана на дребно, запечения и натрошен хляб, повече от половината от магданоза, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълнимдоматите с така приготвената смес. В намаслена тавичка изсипваме останалата вътрешност на доматите. Отгоре нареждаме пълнените домати с отворите нагоре, като върху всеки слагаме малко парче масло. Наливаме 1ч.ч. вода. Печем около 40 мин в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната, върху всеки домат слагаме тънко парче кашкавал.

Пълнени домати с агнешко

Прoдукти: 1 кг домати, 500 г агнешка кайма, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. мазнина, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме големи и здрави домати, отрязваме им капачета откъм дръжките и издълбаваме вътрешността. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината мазнина. Отстраняваме запръжката от огъня и я смесваме с ориза, каймата, половината от издълбаната вътрешност на доматите, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълним доматите с тази смес. Захлупваме отворите с отрязаните капачета и нареждаме доматите в тавичка, която сме застлали с останалата вътрешност от доматите. Посоляваме и наливаме останалата мазнина. Печем в умерено силна фурна. Когато ястието е почти готово, заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и допичаме още 10 мин в силна фурна.

Пълнени домати по тракийски

Прoдукти: 1 кг домати, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 500 г кайма, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 2 с.л. наситнен магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави червени домати, отрязваме капачета от горната страна и ги издълбаваме, като нарязваме вътрешността. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в част от мазнината. Прибавяме половината от издълбаната вътрешност и варим 2-3 мин. Отстраняваме от огъня и смесваме с ориза, каймата и магданоза. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, пълним доматите с тази смес и ги захлупваме с отрязаните капачета. Поръсваме останалата доматена вътрешност със сол и 2-3 с.л. олио. Разбъркваме и я изсипваме в тавичка. Нареждаме отгоре напълнените домати и печем в умерено силна фурна. Когато ястието е почти готово, заливаме с яйцата, разбити с млякото, и допичаме още десетина минути в силна фурна.

Пълнени зелени домати

Прoдукти: 500 г кайма /най-добре овнешка/, 8 по-едри зелени домати, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, магданоз, мащерка, черен пипер, сол; зa заливката: 1 с.л. препечено брашно, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана.
Нaчин на приготвяне: Избираме еднакви по големина домати и издълбаваме вътрешността им. Измиваме ориза и го варим в подсолена вода, докато поомекне. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 2 с.л. олио и 2 с.л. вода. Отстраняваме задушения лук от огъня и веднага прибавяме каймата, ориза и подправките. Пълним издълбаните домати с тази смес, нареждаме ги в огнеупорен съд и ги заливаме с останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Печем ястието, докато остане на мазнина. Отделно разбиваме яйцата, прибавяме преченото брашно, млякото и сметаната, заливаме доматите и запичаме още 5-6 мин.

Пълнени домати с пилешко месо

Прoдукти: 300 г бяло пилешко месо, 1 малка глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 лъжица олио, 8 големи домата, 4 сухара, 2 яйца, 20 черни маслини, 250 г кашкавал, 80 г пушен салам, магданоз, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в сгорещено олио. Отрязваме капаче на доматите и ги издълбаваме. Поръсваме ги отвътре със сол и черен пипер. Смесваме едро натрошения сухар с месото, яйцата, нарязаните на парченца маслини, нарязания на кубчета кашкавал, магданоз и босилек. Подправяме със сол и черен пипер. Пълним доматите със сместа. Отделно пасираме вътрешността им. Нарязваме салама на парченца и го задушаваме. Разбъркваме с пасираните домати и го изсипваме в тавичка. Нареждаме доматите отгоре. Печем 20-25 мин на 200°С. Гарнираме с листа от босилек.

Домати, пълнени с риба

Прoдукти: 500 г рибно филе, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. доматен сок, 4-5 с.л. олио, 12 домата, 2-3 с.л. бяло вино, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата през месомелачка и поръсваме с лимонов сок, черен пипер и сол. Оставяме да отлежи 30 мин. На доматите отрязваме капаче и ги издълбаваме с лъжичка. Наръсваме ги отвътре със сол. Задушаваме лука, нарязан на ситно, заедно с ориза в половината от олиото. Прибавяме каймата, разбъркваме няколко пъти и оттегляме от огъня. Напълваме доматите до 3/4 от вместимостта им, нареждаме ги в намазана с масло тавичка и слагаме в гореща фурна за 6-7 минути. Размесваме меката част от доматите, нарязана на ситно, останалото олио, виното и доматения сок, изливаме отстрани в тавичката. Печем още 10 мин. Разпределяме с лъжичка върху доматите яйцето, разбито с прясното мляко, 1 щипка сол и нарязания магданоз. Държим във фурна, докато се спече яйчната смес.

Домати, пълнени с гъби и сланина

Прoдукти: 2 домата, 1 с.л. олио, 3-4 гъби, 1 парченце сланина, 1/2 малка главичка лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и издълбаваме доматите. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до златисто в мазнината. Прибавяме нарязаните на кубченца сланина и гъби. Задушаваме всичко, като накрая прибавяме месестата част на доматите. Посоляваме на вкус, поръсваме ситно нарязан магданоз и пълним доматите с така приготвената смес. После ги слагаме в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

Домати, пълнени с овес и шунка

Прoдукти: 1 кг домати, 2 глави лук, 100 г моркови, 100 г шунка, 4 суп. л. овесени ядки, 50 г пушено сирене, 2 с. л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме едри, твърди домати. Разрязваме ги наполовина, издълбаваме и леко посоляваме. В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук и настърганите моркови. Добавяме овесените ядки, част от нарязаната на ситно вътрешност на доматите, накълцаната на ситно шунка и магданоза. С тази смес пълним доматите. Нареждаме ги в тавичка, около тях сипваме останалата вътрешност от доматите. Върху доматите настъргваме пушено сирене. Покриваме с фолио и печем в умерена фурна.

Домати, пълнени с шунка и кайма

Прoдукти: 1 кг домати, 1 глава лук, 500 г кайма, 200 шунка, 2 с.л. ориз, 4-5 с.л. олио, 2 яйца, 30 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 500 г домати, 1 к.ч. подсолено вода, 1 к.ч. вино, 1 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло, 15-20 зърна черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Подбираме еднакви по големина домати, отрязваме капачета откъм дръжките им и издълбаваме вътрешността. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме каймата и ситно нарязаната шунка и също ги позапържваме. После сипваме ориза и разбитите яйца, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме добре и пълним доматите с тази смес. Слагаме върху всеки домат по малко от издълбаната вътрешност и парченце масло. Нареждаме доматите в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
Нарязваме доматите на парченца и ги сваряваме в подсолената вода заедно с черния пипер. После ги претриваме през цедка. Запържваме брашното в разтопеното масло и го сипваме в доматения сос. Наливаме виното и разбъркваме.
Разпределяме опечените домати в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Домати, пълнени с риба и аспержи

Прoдукти: 4 големи домата, 4 тънки рибени филенца, 8 варени стръкчета аспержи, 120 г настъргано сирене гауда, 1 с.л. галета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, отрязваме им капачета и ги издълбаваме. Разбъркваме сиренето с галетата, поръсваме с черен пипер и разпределяме сместа по доматите. Натъркваме филенцата със сол и черен пипер, увиваме с всяко филенце по два стръка аспержи и ги слагаме в доматите. Добавяме във всеки домат по парченце масло и печем 30 мин в слаба фурна.

Домати, пълнени с гъби и майонеза

Прoдукти: 5 пресни домата, 150 г майонеза, 150 г стерилизирани гъби, 100 г шунка, 1 глава лук, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Избираме по-твърди домати и ги издълбаваме с помощта на малка лъжичка. Посоляваме и оставяме да се отцедят. Задушаваме в малко вода гъбите, нарязани на филийки, и ги прибавяме към майонезата заедно с шунката и лука, нарязани на кубчета, и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбъркваме сместа и с нея пълним доматите. С помощта на шприц украсяваме с майонезата и клончета от магданоз.

Домати, пълнени с кисело мляко и краставички

Прoдукти: 5 по-големи домата, 1 л кисело мляко, 50 г орехови ядки, 100 майонеза, 100 г стерилизирани краставички, 2-3 скилидки чесън, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тензух киселото мляко и го отцеждаме 5-6 часа. Смесваме го с нарязаните орехови ядки, дребно нарязаните краставички и копър и счукания чесън. Подправяме със сол и черен пипер и разбъркваме. Напълваме със сместа предварително издълбаните домати, украсяваме с майонеза и клончета от магданоз и поднасяме.

Домати, пълнени с риба тон

Прoдукти: 4 големи твърди домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 консерва риба тон в олио, 2-3 с.л. майонеза, 4 маслини, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите на половинки и с помощта на лъжица издълбаваме месестата им част, след което леко ги посоляваме от вътрешната страна, обръщаме ги и оставяме да се отцедят. Нарязваме на ситно рибата и яйцата и ги смесваме с майонезата и ситно нарязания магданоз. Прибавяме черен пипер на вкус и пълним доматите с така приготвената смес. Накрая украсяваме с разрязаните на половинки маслини.

Домати, пълнени със сардини

Прoдукти: 4 големи домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 малка консерва сардини, 2-3 с.л. майонеза, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, отрязваме капачета от горната им страна и издълбаваме сърцевината. Посоляваме ги от вътрешната страна и поръсваме с черен пипер. Обезкостяваме сардинките , намачкваме ги с вилица и ги смесваме със ситно нарязаните яйца. Прибавяме майонезата и разбъркваме. Пълним доматите с тази смес, захлупваме ги с отрязаните капачета и охлаждаме добре, преди да поднесем.

Домати, пълнени със сирене и краставички

Прoдукти: 1 кг пресни домати, 1 зелена салата, 200 г овче сирене, 50 мл олио, 1 краставица, 100 връзка пресен лук, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме доматите с помощта на чаена лъжичка и ги оставяме да се отцедят. Настъргваме сиренето на ренде. Към него прибавяме обелените и ситно нарязани краставица, лук и магданоз. Подправяме с олио, сол и оцет, разбъркваме добре и разпределяме в отцедените домати, които след това украсяваме с клончета магданоз и поднасяме върху листата от зелената салата.

Домати, пълнени със скариди

Прoдукти: 8 домата, 1 ч.ч. сварен ориз, 150 г сварени скариди, 1 краставица, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме скаридите, оставяме 8 за украса, а останалите нарязваме на парченца. Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Смесваме ориза с нарязаните скариди, майонезата и лимоновия сок. Поръсваме с наситнен магданоз и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и пълним доматите с тази смес. Слагаме отгоре по 1 цяла скарида и ги похлупваме с отрязаните капачета. Подреждаме доматите в голяма чиния, а наоколо гарнираме с обелената и нарязана краставица.

Домати с грах и майонеза

Прoдукти: 1 кг домати, 1 пакетче краве масло, 500 г грах, 3 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, магданоз, копър, лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме средно големи, здрави, добре узрели домати. Изрязваме капачета откъм дръжките, внимателно ги издълбаваме, посоляваме ги и ги обръщаме за 10-15 мин с отвора надолу, за да се отцедят. Сваряваме граха в подсолена вода, отцеждаме и попарваме с маслото. Напълваме доматите до половината с грах. След това ги допълваме с майонезата. Захлупваме всеки домат с тънко кръгче, изрязано от твърдо сварените яйца. Подреждаме в общо блюдо и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Около доматите разстиламе останалия грах, поръсваме със ситно нарязан копър и украсяваме с лимонови резенчета.

Домати с пилешка майонеза

Прoдукти: 8 малки домата, магданоз; зa майонезата: 150 г печено пилешко месо, 80 г майонеза, 20 г варени моркови, 30 г варена целина, 1 с.л. сварен грах, 30 г стерилизирани краставички, 20 г обелена ябълка, лимонов сок, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме студеното пилешко месо, ябълката и зеленчуците на дребни кубчета. Прибавяме граха и майонезата и подправяме на вкус с лимонов сок, захар и сол. Разбъркваме много внимателно. Отрязваме капачета от горната страна на доматите, издълбаваме ги и ги пълним с приготвената майонеза. Охлаждаме добре, украсяваме с листенца магданоз, захлупваме с отрязаните капачета и поднасяме.

Домати с пилешка салата

Прoдукти: 8 големи твърди домата, 100 г шунка, 150 г варено пилешко месо, 1 зелена чушка, 150 г майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, изрязваме в горната част капачета, издълбаваме сърцевината с лъжичка, посоляваме отвътре и оставяме да се отцеди сокът. Нарязваме на кубчета, шунката, свареното пилешко месо, опечената и обелена чушка. Прибавяме майоназета и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Напълваме доматите с тази смес, захлупваме с изрязаните капачета и ги оставяме да престоят 1-2 часа на хладно.

Домати със сирене “Крема”

Прoдукти: 4 големи домата, 4 твърдо сварени яйца, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, листа от зелена салата.
Нaчин на приготвяне: Смесваме сиренето със ситно нарязаните магданоз и копър. Срязваме зигзагообразно доматите и изваждаме семенната им част. Разпределяме сиренето в получените “чашки”, а отгоре слагаме по половин твърдо сварено яйце, обърнато с върха нагоре. Другите половинки от яйцата слагаме като столчета под доматите, като ги срязваме откъм върха, за да можем да ги закрепим. Поднасяме върху листа от зелена салата.

Домати с яйчна пяна

Прoдукти: 8 малки твърди домата, 1-2 листа от маруля, сол; за пяната: 3 твърдо сварени яйца, 50 г краве масло, 1 с.л. рибен пастет, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Прибавяме рибения пастет и ситно настърганите яйца, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и продължаваме да бием, докато получим фина пяна. Отделно разрязваме доматите на 6 резенчета, но без да ги разрязваме докрая. Разтваряме резенчетата, посоляваме и с помощта на шприц разпределяме яйчната пяна. Отгоре украсяваме с ивички маруля.

Пълнени домати по френски

Прoдукти: 4 едри домата, 220 г сирене “Крема”, 2 белтъка, 4 зелени маслини, 4 черни маслини, 2 печени и обелени зелени чушки, 1 скилидка чесън, 15 г овесени ядки, 15 г орехови ядки, 15 г краве масло, 1-2 листенца мента, 1 стрък магданоз, 1 стрък копър, 1/2ч.л. леко лют червен пипер, 1/2ч.л. бял пипер, 1 щипка индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме узрели, но твърди домати. Изрязваме капаче от горната им страна и внимателно ги издълбаваме. Кипваме овесените ядки на огъня, отцеждаме ги и ги счукваме заедно с чесъна и орехите. Като продължаваме да счукваме прибавяме ситно нарязаните зелении и чушки /предварително отделяме половин чушка за украса/. Накрая подправяме с индийско орехче и сол и разбъркваме. Наливаме във всеки домат по малко разтопено масло и ги пълним с приготвената смес. Отгоре украсяваме с лентички от чушките, стръкчета магданоз и копър и с по една зелена и черна маслина.

Пълнени домати върху салата от зеле

Прoдукти: 8 домата, 1 к.ч. олио, 4 пресни яйца, 2 твърдо сварени яйца, 1 1/2к.ч. натрошено сирене, 1 малка зелка, 2-3 с.л. оцет, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме големи и здрави домати. Отрязваме капачета откъм дръжките им, издълбаваме вътрешността и ги обръщаме върху чиния, за да се отцедят. В половината от олиото запържваме пресните яйца, разбити заедно със ситно натрошеното сирене. Прибавяме полровината от издълбаната от доматите вътрешност и оставяме сместа да ври, докато зе запържи отново. Отстраняваме от огъня, посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и оставяме сместа да изстине. След това пълним с нея издълбаните домати. Нарязваме зелката на тънки ивички, заливаме я с вряща подсолена вода и отцеждаме много добре. След това поливаме с оцета, който сме разбили с останалото олио, и поръсваме със смлените орехови ядки. Разбъркваме и разстиламе зелето в плитка чиния за сервиране. Върху зелето нареждаме напълнените домати, а между тях слагаме резенчета от твърдо сварените яйца.

Пълнени домати по уелски

Прoдукти: 8 големи домата, 250 г печено свинско месо, 2 моркова, 1 к.ч. грах, 1 малка червена чушка, 1 парченце целина, 100 г майонеза, зелеви листа, оцет, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода морковите, целината и граха до омекване. Нарязваме на малки кубчета печеното месо, чушката, морковите и целината, прибавяме отцедения грах, майонезата, оцет, черен пипер и сол и леко разбъркваме. Отрязваме капачетата на измитите домати, издълбаваме сърцевината с лъжичка и пълним с приготвената смес. Охлаждаме ги и при поднасяне ги нареждаме в блюто покрито със зелеви листа, посоляваме и поръсваме с лимонов сок.

Пълнени домати с майонеза

Прoдукти: 4 големи домата, 4 яйца, 6-8 с.л. майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме яйцата твърдо, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Нарязваме доматите на резени, но не докрая, а да останат съединени. Посоляваме кръгчетата от яйцата и ги пъхаме между доматените резени. Заливаме с майонезата и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Клинкерни тухли постилат градината

Искаме да положим в двора твърдо покритие. От какъв материал е най-добре да го направим и как да го поставим? Отговорът Твърдото покритие в градината може да бъде бетон, керамични плочи, фаз...

Хипертония при децата

Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Начало