Още рецепти » Палма от фурма

 Палма от фурма

Искате ли да oтгледате палма от фурма? Не е никак трудно, ако имате десетинагодишно... търпение. Не е случайно, че палмовият лист, почитан още от древността, е символизирал многовековните усилия на човека да превърне мъртвите пясъци на пустинята в цъфтящи градини. И така - когато ви попаднат фурми, не изхвърляйте костилките, а ги посадете Най-добре е да ги поставите във влажни стърготини или тор, примесен с пясък, а не в пръст. Могат и да се наредят върху влажна рохкава пръст в саксия и да се покрият с блатен мъх, който се овлажнява. Съдът се покрива отгоре със стъкло и се държи на топло място с температура от 25 до 30°С. Първите кълнове се появяват едва след два-три месеца. Ако семената от плода са извадени и посадени веднага, попълването е след месец. За ускоряване се препоръчва семената да се залеят с гореща вода (80°С) и да се оставят да изстинат в нея цяло денонощие.

Листата се появяват след петилетка

Когато кълновете достигат 10 см, се пресаждат в малка саксийка с прегоряла тор, смесен с пясък. Основата на стъблото над повърхността на пръстта трябва да се обвие с влажен мъх и при пресаждането да не се заравя дълбоко в пръстта. Почвата за палмата се състои от равни количества листна (или торфена) и чимова пръст и пясък. Перестите листа се появяват през петата година, а може дори през седмата. През лятото пръстта се полива изобилно, а саксията се обръща към слънцето така, че стреличките на листа да са насочени към стаята. Така ще се избегне растежът й само на една страна. Листата се измиват редовно с хладка вода и мека четка. Напомняме ви - ако искате да имате екзотичната палма вкъщи и да предизвиквате благородна завист у близки и познати, бъдете търпеливи. Търпението прави всичко, гласи една народна мъдрост.

Автор: Светла Иванова

Представяме Ви:

Цветовете в кухнята

Традиционната кухня е душата на всеки дом. В нея не само готвим и се храним, но и често приемаме гости, говорим по телефона, гледаме телевизия, и всъщност през по-голямата част от деня сме тук. Затова...

Люти чушки по селски

За тази туршия са ни необходими 2 кг люти чушки от сорта Шипка, 1,5 л. оцет, 500 мл вода, 2 к.ч. сол и 1 ч.ч захар. Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареждаме в бурканчета. Приготвяме...

Червеното вино укрепва сърцето

Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система. Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия уми...

Консервиране на грозде

Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сва...

Начало