Още рецепти » Шишчета

 Шишчета

Зеленчукови шишчета

Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: 2 с.л. зехтин, вегета, 100 мл червено вино, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана на колелца, посоляваме и отцеждаме. Смесваме зехтина, виното, вегетата, солта и черния пипер. Накисваме в тази марината за 3-4 часа патладжана, нарязания на резенчета домат, обелените лукчета и нарязаната на по-големи парчета чушка. Накисваме дървените шишове в студена вода. Нижем зеленчуците заедно с гъбите в произволен ред като помежду им слагаме кубчета топено или пушено сирене. Печем 5-6 мин. като въртим шишовете и мажем зеленчуците с маринатата.

Шиш-кебап

Продукти за 6 порции:1 кг свинско месо от плешката, 2-3 глави лук, 600 мл вода, сол, черен пипер, 2-3 зърна бахар, 100 г ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лука заедно с люспите. Изваждаме го, а водата запазваме. Нарязваме месото на по-големи кубчета, натриваме със сол и черен пипер, слагаме го в по-дълбока купа, прибавяме бахара и зърна черен пипер и го заливаме с лучената вода. Захлупваме и го оставяме в тази марината 1-2 часа. Отцеждаме месото и го нанизваме на шишове. Печем на скарата, като мажем с масло и непрекъснато обръщаме шишовете.

Куш-кебап

Продукти за 4 порции: 600-700 г обезкостено овнешко месо, 4 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Нарязваме лука на едро, заливаме го с 1 л студена вода и го варим 30 мин на умерен огън. След това прецеждаме водата и слагаме в нея нарязаното месо, солта и черния пипер. Оставяме месето да престои 2 часа, след което го отцеждаме и го нанизваме на шишове. Печем го на жарава. След 5-6 мин го посипваме с брашно и продължаваме да печем. Готовия кебап поръсваме с канела и сол на вкус.

Телешки шишчета с чушки и гъби

Продукти за 4 порции:500г телешко филе, 1 голяма зелена чушка, 12 големи гъби, 1/4ч.л. сол, 1ч.л. лимонов сок, 1ч.л. зехтин, 2ч.л. горчица, 1ч.л. захар, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушката на парчета, а месото - на кубчета. Смесваме подправките в дълбока купа с няколко лъжици вода и овалваме в получената смес парченцата месо, нарязаните чушки и гъбите, както са цели. Нанизваме ги на метални шишове. Печем на скара около 12-15 мин. Посоляваме шишчетата на вкус, докато са още топли.

Телешки шишчета с ориз и кашкавал

Продукти за 4 порции:1 телешка пържола, пресен босилек, сол, пипер, риган, 2 скилидки чесън, 2 чушки; за гарниране: 1ч.ч. ориз, босилек или магданоз, 2с.л. настърган кашкавал, 2ч.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Накисваме дървени шишове в малко вода. Нарязваме месото на кубчета. Смесваме босилек, сол, пипер, риган и скълцан чесън и овалваме месото и нарязаните чушки в получената смес. Сваряваме ориза и докато е още топъл го поръсваме с босилека, кашкавала и олиото. Нанизваме месото и чушките на шишовете и ги запичаме на скара ок 10 мин. Сервираме шишовете с топлият ориз.

Овнешки шашлик

Продукти за 4 порции:около 500 г овнешко /шилешко/ месо от гърба или бута, сол, черен пипер, 1 глава лук, 2 с.л. оцет, 30 г краве масло;

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме настъргания лук и оцета. Ако месото е от по-младо животно, не слагаме оцет. Захлупваме и държим в хладилник 5-6 часа, а по-младото месо 2-3 часа. Нанизваме месото на шишчета и печем на скарата, като обръщаме периодично, за да се зачерви равномерно. Поливаме готовите шишчета с разтопено масло.

Мариновани агнешки шишчета

Продукти за 6 порции: 700 г обезкостена агнешка плешка, нарязана на кубчета, 2 по-малки тиквички, нарязани на 2.5 см. кубчета, 1 средно голяма глава лук; за маринатата: 250 мл зехтин, 50 г лимонов сок, 6 пера пресен лук, 1 с.л. дижонска горчица, 2 с.л. нарязан на ситно пресен естрагон, 1 ч.л. сол

Нaчин на приготвяне: В купа пасираме всички продукти за маринатата, като предварително нарязваме на ситно перата лук. Слагаме месото и тиквичките, покриваме съда и го оставяме да пренощува в хладилник. Отцеждаме продуктите от маринатата и ги нанизваме в реда:агнешко, тиквички, лук. Печем 8-10 мин на скарата като обръщаме периодично и мажем с маринатата.

Пилешки шишчета

Продукти за 8 порции: 1 кг бяло пилешко месо, настърганата кора на 1 лимон, сокът от 4 портокала, 2 с.л. олио, 2 с.л. винен оцет, 2 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. суха чубрица, целина, мащерка, сол, черен пипер, 16 средно големи печурки, 2 чушки, 16 филийки бекон, 1 връзка пресен лук, 1 по-голяма зелка, 5-6 по-едри моркова
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на пилешкото и го нарязваме на по-големи парчета. В дълбока купа слагаме всички подправки за маринатата и прибавяме месото. Избъркваме добре, покриваме съда и го оставяме в хладилник около 24 часа. В последните 10 мин прибавяме гъбите без пънчета. Отцеждаме продуктите от маринатата, нанизваме шишовете в реда месо, гъба, бекон /навит на фунийка/, чушка и печем на скарата, като обръщаме периодично и мажем с маринатата. Нарязваме на ситно зелето, прибавяме нарязаните на ситно пера на лука и настърганите моркови. Избъркваме добре. Подправяме със сол, олио и лимонов сок и отгоре подреждаме шишовете.

Агнешки дреболии на шиш

Продукти за 4 порции: 200 г шкембе, 200 г чревца, 200 г черен дроб, 200 г бял дроб, 100 г сърце, 100 г бъбреци, 100 г агнешка лой, 60 г масло, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Дробовете, сърцето и бъбреците нарязваме на парчета, съобразно големината на шиша и ги нанизваме. Посоляваме ги и отгоре спираловидно навиваме добре изчистените чревца. Най-отгоре завиваме с шкембето, намазваме с лой, омотаваме с дебел конец или канап и печем на скарата около 1 час. При сервиране заливаме със зачервено с червен пипер препържено масло.

Телешки дроб на шиш

Продукти за 4 порции: 500-600 г телешки дроб, 200-250 г бекон /пушени гърди/, 2 ч.л. сушен градински чай, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дроба и го почистваме от ципите. Нарязваме го на кубчета, посоляваме, поръсваме с черен пипер и стрит градински чай. Всяко парченце обвиваме в много тънка ивица бекон или пушени гърди. Нанизваме парчетата на шишчета и печем бавно на скара или на грил. Поднасяме с пържени картофи и салата според сезона.

Шишчета от пилешки дробчета

Продукти за 5 порции: 750 г пилешки дробчета, 150 г пушени гърди, 250 г гъби, 2 филии сух бял хляб, черен пипер, сол; за соса: 400 г доматен сос, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 100 г гъби, 1 к.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги запържваме заедно с нарязаните на филийки пушени гърди. Нарязваме дробчетата на кубчета и ги посоляваме. Нанизваме ги на шишчета, като между тях нанизваме филийки от гърдите и парченца от гъбите. Овалваме така приготвените шишчета в натрошения сух хляб и ги изпичаме от всички страни на силна скара. Отделно нарязваме на ситно лука и го запържваме в половината от маслото. Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги запържваме в олиото. Сгорещяваме доматения сос и прибавяме към него гъбите и лука. Разреждаме с виното, слагаме 3-4 зрънца черен пипер, посоляваме на вкус и варим 10-15 мин на умерено тих огън. След това прибавяме към соса ситно нарязания чесън и подправяме с останалото масло. Поднасяме пилешките шишчета с приготвения сос.

Комбинирани шишчета

Продукти за 5 порции: 350 г тънки пресни колбаси /дебърцини, кренвирши, ловджийска наденица/, 150 г пушени гърди /сланина/, 150 г черен дроб, 150 г арпаджик, 3 чушки

Нaчин на приготвяне: Нарязваме колбасите на парченца с дължина около 4 см, а пушените гърди и черния дроб - на филийки. Чушките нарязваме на шайби със широчина 2 см, а лукчетата само обелваме. Нанизваме шишовете в следния ред: парче колбас, чушка, черен дроб, пушени гърди, лукче и повтаряме комбинацията до запълването на шиша. Печем на скарата като периодично ги обръщаме.

Рулца от бекон със сини сливи

Прoдукти: тънки филийки бекон /по-шарена сланинка/, сушени сини сливи

Нaчин на приготвяне: Заливаме сините сливи с вряла вода и ги оставяме добре да набъбнат. После ги нарязваме на по-малки парченца. Филийките бекон нарязваме на ивички. В началото на всяка ивичка слагаме парченце слива, завиваме на руло и нанизваме на метално шишче. Така постъпваме до запълването на шишчето. Нареждаме рулцата върху скарата и печем, докато леко поруменеят.

Шишчета от шунка и кашкавал

Продукти за 2 порции:200 г кашкавал, 200 г шунка, 2 филии сух бял хляб, 1 глава лук, 30 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала, шунката и хляба на кубчета. Нанизваме кубчетата на 4 шишчета като редуваме продуктите. Нареждаме ги в тавичка и ги намазваме с маслото. Запичаме ги в умерена фурна, докато кашкавалът започне да се топи. След това изваждаме шишчетатата и ги поръсваме с лука, нарязан на ситно и стрит с малко сол. Поднасяме ги топли.

Шишчета от дебърцини

Продукти за 5 порции:400 г дебърцини, 150 г кашкавал, 5 червени чушки, 7-8 листа от праз лук или цели дребни лукчета

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дебърцините на парчета с дължина 7-8 см., като в краищата всяко парче цепваме на кръст. Разрезът трябва да е около 3 см. Нарязваме чушки на шайби с дебелина 3-4 см. Нарязваме кашкавала на кубчета, които пъхаме в шайбичките чушка, топваме ги в студена вода и ги овалваме в брашно. Нижем шишовете в следната последователност: парче чушка с кашкавал, лук /листо от праз прегънато на две/, парче дебърцин. Така постъпваме до запълването на шишчетата. Печем на скара не повече от 5 мин.

Кавказки шашлик с риба

Продукти за 5 порции: 1 кг моруна /есетра/, 1 ч.ч. бяло вино, 2 глави лук, 2-3 зелени пиперки, 3-4 домата, дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от виното, ситно нарязания лук, натрошен дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме кожата и костите на рибатаи я нарязваме на големи кубчета. Слагаме ги в маринатата да престоят 2-3 часа. След това ги нанизваме на шишове, като след първото парче слагаме филия зелена пиперка, след второто – филия домат, след третото – дафинов лист и т.н., докато приготвим всички шишове. Печем на умерено силна скара.

Риба на шиш

Продукти за 5 порции: 750 г филе от мерлуза, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 3 домата, 5 люти чушки, 1 лимон, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме рибно филе с кожа, нарязваме го на парченца и го посоляваме. Нанизваме парченцата на 5 шиша, като между рибата нанизваме кръгчета от обеления лук и доматите. На всеки шиш нанизваме и по една люта чушка. Отделно смесваме оцета и олиото и ги разбиваме до побеляване. Потапяме шишовете в тази смес и ги нареждаме на предварително загрята скара. Изпичаме рибата от всички страни. Готовите шишове поръсваме с лимонов сок и ситно нарязан магданоз.

Шишчета от скариди

Продукти за 4 порции: 24 сурови, необелени кралски скариди, 1 по-едра червена чушка, 50 г краве масло, 2 с.л. зехтин, магданоз, прясна мащерка, риган, 1 стрък лук, 2 връзки лапад, 2 лимона, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го смесваме със зехтина, ситно нарязаните лук и зелените подправки, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме хубаво и заливаме скаридите. Захлупваме и оставяме 1 нощ в хладилник. Накисваме 1 нощ 4 дървени шишчета във вода. Задушаваме лапада на пара 7-8 мин. Правим от него подложки в чиниите за сервиране. Разрязваме лимоните на по-дебели филийки, а всяка от тях разполовяваме. Нанизваме на шишовете по 6 скариди, като всеки шиш започва и завършва с парче лимон. Между скаридите слагаме парче чушка и печем на жар не повече от 4 мин., като обръщаме шишовете и мажем скаридите с марината. Сервираме ги върху листата от лапад, гарнирани с лимон.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Катми и палачинки

Катми Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно пр...

Консервиране на зелени домати

Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Японската градина – природата в шепи

Япония притежава изключително своеобразна култура, която за повечето европейци остава загадъчна и парадоксална. За да бъде разбрана, трябва да се познават историческите и географските особености на о...

Начало