Още рецепти » Чаен храст може да разцъфти и във вашия дом

 Чаен храст може да разцъфти и във вашия дом

В богат асортимент с различни търговски марки в изключително красиви опаковки се предлага чаят по света. Известно е, че за целта се използват преработените връхни листенца на растението Thea sinensis (Camellia hinensis) от сем. Чайни (Theaceae). Три са основните типове чай - китайският, асамският и камбоджанският. Приема се, че чаят е култивиран в Китай преди 2700 г. пр. н.е., а е бил познат от приблизително преди 5000 години.

Забулен е в древни легенди

Китайският император Шен-Нун, познат като „Божествен лечител", е признат за откривател на вкусната напитка. Стара легенда гласи, че няколко чаени листенца паднали в съд с вряла вода, приготвена за императора, и така се е родила новата напитка.
Друга легенда пък разказва, че индуският принц Дхарма през 515 г. странствал в Южен Китай, за да разпространява култа на Дзен-будизма. Веднъж поради умора и изтощение очите му се затворили и той се унесъл в сън. За да не разгневи божеството, той отрязал клепачите на двете си очи и ги хвърлил на земята. Като по чудо от тях израснал храст с прекрасни ароматни бели цветове и зелени листа, които приличали на клепачи. Дхарма вкусил от листата и почувствал, че се раждат в него бодрост и настроение.

Обича топлината и влагата

Силно разклоненият храст образува безброй леторасти с овални листа, които имат тъмнозелен цвят отгоре, а долната им страна е светлозелена. Главният корен прониква на дълбочина 2-3 м в почвата, а страничните се разполагат в повърхностния слой. Достига на височина 2,5-3 м. Цветовете са бели или розови, ароматни, единични или в гроздове от 2 до 4 в пазвите на листата. Плодовете узряват през есента и представляват кутийки с 1 до 5 семена.
Чаят е силно топлолюбив, оптимални за развитието му са 21-22°С. Издържа до около минус 10°С, а под укрития през зимата и до минус 14-20°С. Изисква висока относителна влажност на въздуха - минимум 70-80%. Това растение добре се развива на кисели или слабо кисели горски почви и при изобилни валежи. Размножава се чрез семена и като се вкореняват зелени или зрели резници. Започва да цъфти на 4-ата - 5-ата година.

Реже се след третата година

Резитбата за формиране на храста започва след 3-ата година, когато храстчето е достигнало височина над 25 см и са се образували 2-3 добре развити странични летораста. Те се изрязват на височина 10-15 см над повърхността на почвата. Следващите години храстът се
изрязва като овален полукръг на 5-10 см по-високо. По-късно оформеният храст има височина 60-70 см и ширина 80 см. Периодично се отстраняват рамената, където има силно сгъстяване. Наблюдават се обикновено две продуктивни растежни вълни: през май и през юли-август. Продължителността им е 35-65 денонощия.

Навън може да издържи в Петричко и в Бургаско

У нас са правени опити за отглеждане на чая с растения, внесени от Грузия и Краснодарския край, в село Кости, Бургаско, по поречието на река Велека. Тези храсти са все още живи, независимо че са оставени без всякакви грижи над 40 години. По Черноморското крайбрежие някои любители биха могли да опитат да отглеждат чай. Благоприятни условия за това има и в Петричкия район и в най-южните части на страната при редовно напояване.
Отлично вирее и в стайни помещения, салони, офиси, където могат да се съчетаят декоративните му качества с удоволствието на домакините да посрещат гостите си с чай - домашен специалитет. Твърди се, че след водата това е най-консу-мираната напитка. Всяка секунда в света се изпиват по 2000 чаши чай.

Чудодейната „гореща чаша"

На „горещата чаша" чай специалистите приписват редица качества: повиша дейността на имунната система, има антиоксидантно действие, предотвратява трансформацията на нормалните клетки в ракови, потиска образуването и нарастването на тумори, помага за регулиране на холестерола, намалява риска сърдечен удар, регулира кръвното налягане, намалява телесното тегло. Освен това действа срещу бактериите, намиращи се в устната кухина и причиняващи „лош дъх" и кариеси, забавя стареенето. Не се препоръчва обаче да се употребява от хора, страдащи от безсъние, хипертония, с болно сърце, язвени заболявания, с неврози.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Опасно ли е лечението чрез хипноза?

Макар че е наречена на името на Хипнос - древногръцкия бог на съня, хипнозата не е сън. След дълги години изследвания психолозите все още не могат да кажат какво точно е тя. За възможностите на хипно...

Как да организираме дворната градинка

Не винаги почвата в двора е благоприятна за растежа и развитието на зеленчуковите култури. За да се подобри и стане сравнително подходяща, се налага да се положат някои допълнителни грижи. Тежката, ...

Капризите на времето ни влияят

Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и ен...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Начало