07.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 3531 |  0 
Как да отледаме красиви лиани
Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са: ампелопсиси, полигонум, нокъти, бръшлян, повети, глициния, текома и др.

Първата грижа е поливането

Количеството на водата при извършване на поливката е различно и зависи от месторазположението, особеностите на видовете и от това, дали растенията са новозасадени. Практиката показва, че е целесъобразно новозасадените растения на 10 дни да се напояват два пъти, а останалите на 10 дни по веднъж. През пролетта при наличието на валежи поливката не е необходима, а когато валежите са редки, достатъчна е на 20 дни една поливка. Оросяването на целите растения, особено при липса на валежи, трябва да се извършва най-малко един път на 15-20 дни.

Втората важна грижа е окопаването

То допринася за подобряване на общото състояние на растенията. За запазване на влагата в почвата, за ускоряване растежа и подобряване аерацията на въздуха в почвата. Унищожават се плевелите. При увивните катерливи растения, особено засадените в населените места, окопаването е още по-необходимо, тъй като и малкото свободна площ около тях е силно уплътнена.
По-добри резултати се получават, когато в първите 2-3 години на новозасадените растения се окопава веднъж на 20 дни, а останалите всеки месец.

Третата грижа е торенето

Увивните и катерливите декоративни растения са характерни с буйния си растеж и сравнително големите си размери, затова те се нуждаят от по-големи количества хранителни вещества. Тори се както с органични, така и с минерални торове. Торовете , които стимулират растежа, за предпочитане е да се използват в по-голямо количество през първите 3-5 години след засаждане на растенията. Веществата, стимулиращи цъфтежа, най-целесъобразно е да се използват 2-3 години след засаждане на растенията на постоянно място. По този начин се създават условия за обилен и по-продължителен цъфтеж.
Максимален ефект се получава, когато се използват малки и средни дози торове, стимулиращи цъфтежа. Внасянето на по-големи дози торове, стимулиращи растежа, води до прекомерно израстване на растенията, в резултат на което често пъти младите клонки не успяват да се втвърдят и през зимата измръзват.

Четвъртата грижа е резитбата

Тя играе голяма роля при поддържането на лианите. Чрез нея се регулира растежът и се премахват изсъхналите и счупени части на растенията. Без своевременна резитба те израстват прекомерно и скриват фасадите на сградите. Чрез резитбата се подмладяват застарелите, болни и незадоволително развиващи се растения. От друга страна могат да се ограничават и някои растения като бръшляна. Най-целесъобразно е резитбата да се извършва през есента или рано на пролет.
За някои лиани, като глицинията, ампелопсисът, нокътите е нужно и изграждането на опори.
05.08.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022