Кулинарни рецепти » Баклава със смокини и стафиди

 Баклава със смокини и стафиди

Продукти за тестото:

• 300 г брашно
• 300 г краве масло
• 100 мл хладка вода
• сол

За пълнежа и сиропа:

• 400 г захар
• 200 мл вода
• по половин ч. ч. счукани орехи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди
• 1 ванилия
• настърганата кора и сока от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Маслото смесваме с една трета от брашното, оформяме калъпче и оставяме в хладилника да се стегне. От останалото брашно, водата и сол омесваме еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и също оставяме в хладилника.

След около час разточваме тестото на правоъгълник, в чиято среда поставяме масленото калъпче и за-виваме от четирите страни с тестото. Отново разточваме и отново сгъваме четирите краища. Това повта-ряме още няколко пъти. Тестото оставяме още половин час в хладилника и отново го разточваме на тън-ка кора, която разрязваме на две.

Едната кора разстиламе в тавичка и отгоре наръсваме сместа от орехите, половин ч. ч. захар, смокини-те, стафидите и настърганата лимонова кора. Плънката покриваме с другата кора и нарязваме баклава-та на ромбоиди или триъгълници. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса.

От останалата захар, водата, лимоновия сок и ванилията сваряваме сироп, с който след охлаждане за-ливаме горещата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало