Продукти:
• 50 г разтопено краве масло
• 75 г захар и малко захар за поръсване
• 1 ванилия
• 225 мл прясно мляко
• 50 г брашно
• 5 белтъка
• 4 жълтъка
• масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200°С, намазняваме дъното на формата за суфле и го наръсваме с пудра захар. Завиваме формата с фолио като яка и я завръзваме с конец.
Разбиваме омекналото масло с брашното, на струйка прибавяме горещото и ароматизирано с ванилията мляко и разбъркваме добре. Слагаме съда на слаб огън и бъркаме, докато сместа се сгъсти. Добавяме един белтък и разбиваме добре. Сваляме сместа от котлона, оставяме я да поизстине и прибавяме с биене един по един жълтъците.
Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Слагаме 1/4 от тях в млечната смес и разбъркваме добре. Добавяме и останалите разбити белтъци, като ги “завиваме” със сместа, за да не излезе въздухът от тях и да спаднат.
Изсипваме тази смес във формата и печем 30-35 мин. Наръсваме с пудра захар и сервираме суфлето горещо.
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...