Кулинарни рецепти » Елзаски сладкиш

 Елзаски сладкиш

Продукти за тестото:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от половин лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме маслото, нарязано на парченца, и яйцето. Омесваме тесто и го разточваме на кръгла кора, с която покриваме дъното и стените на тавичка. Оставяме на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта, постепенно прибавяме жълтъците и разбиваме до получаването на пяна. Прибавяме попарените, обелени и смлени бадеми, настърганата лимонова кора, брашното, пресято със содата, и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.

Разстиламе сместа върху охладеното тесто и изпичаме сладкиша в умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазура, която сме приготвили от пудрата захар разбъркана с коняка и малко вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Начало