Кулинарни рецепти » Ананасов кекс

 Ананасов кекс

Продукти:

• 115 г краве масло
• 200 г ситно счукан крокан / карамелизирана захар/
• 450 г ананас от компот
• 4 яйца
• настърганата кора на 1 лимон
• 1 щипка сол
• 115 г захар
• 75 г брашно
• 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 180°С.

Заделяме 1 с.л. от маслото, останалото слагаме заедно с крокана в огнеупорен съд и при непрекъснато бъркане стопяваме захарта във фурната. Подреждаме отгоре отцедените и подсушени шайбички ананас и оставяме съда настрана.

Разбиваме жълтъците с остатъка от маслото, оставено да омекне на стайна температура, прибавяме настърганата лимонова кора и разбиваме на пухкава смес. Разбиваме белтъците със щипка сол на сняг, постепенно прибавяме захарта. Белтъченият сняг смесваме със жълтъчената смес.

Пресятото с бакпулвера брашно на три части слагаме в яйчния крем. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, изсипваме това тесто върху ананасите и печем в умерена фурна около 30 мин. Обръщаме сладкиша още топъл в десертна чиния и отгоре наръсваме с пудра захар. Може да го сервираме и топъл, и студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Начало