Кулинарни рецепти » Елзаски кейк

 Елзаски кейк

Продукти:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от 1/2 лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме нарязаното на люспи масло и яйцето. Омесваме хомогенно тесто, което разточваме на тънка кора. Застиламе с него дъното и стените на намаслена тавичка. Оставяме го на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта на пухкава маса, прибавяме един по един жълтъците и продължаваме биенето, докато не получим пяна.

Попарваме, обелваме и смиламе бадемите. Слагаме ги в жълтъчната смес и ароматизираме с настърганата лимонова кора. Разбъркваме и на части прибавяме пресятото със содата брашно. Накрая лъжица по лъжица слагаме разбитите на твърд сняг белтъци. Разбъркваме внимателно плънката и равномерно я нанасяме върху тестото.

Изпичаме сладкиша в загрята умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазурата, приготвена от размитата във водата захар и ароматизирана с алкохола.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Начало