Кулинарни рецепти » Печена юфка със сметана

 Печена юфка със сметана

Продукти за юфката:

· 300 г брашно
· 2 яйца
· 1 к.ч. прясно мляко
· 1 щипка сол

За заливката:

· 30 г краве масло
· 3 яйца
· 200 г сметана
· 3 с.л. захар
· кората на 1 лимон
· 1-2 с.л. галета
· сол
· масло за формата

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със солта. Прибавяме яйцата и млякото и омесваме твърдо тесто, което разточваме на тънка кора. Оставяме я да засъхне и я нарязваме на къдрави или прави лентички.

Възвираме голяма тенджера с подсолена вода, сваряваме юфката и я прехвърляме в гевгир да се отцеди.

Разбиваме омекналото масло със захарта на пяна. Едно по едно с биене прибавяме жълтъците, 3 с.л. сметана и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и прибавяме юфката, а след това – разбитите на твърд сняг белтъци.

Намасляваме и поръсваме с галета плитка тава за печене. Изсипваме в нея юфката, заливаме с останалата сметана и печем до златисто в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Начало