Продукти: (за 4-5 порции)
•	1 език
•	1 морков
•	1 глава лук
•	1 резен целина
•	1 дафинов лист
•	зърна черен пипер и бахар
•	сол
За соса:
•	100 г стафиди
•	1-2 с.л. краве масло
•	1 пълна с връх с.л. брашно
•	сокът от 1/2 лимон
•	сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
 
Сваряваме езика в подсолена вода заедно с подправките. Изваждаме го, обливаме със студена вода и обелваме от ципата. Оставяме да изстине и го нарязваме на тънки филийки. 
Накисваме стафидите 10 мин в гореща вода, отцеждаме и ги изплакваме. Леко ги подсушаваме. 
Правим светла запръжка от маслото и брашното и с бъркане разреждаме с 350 мл прецеден бульон от езика. Слагаме стафидите, подправяме със сол и черен пипер, подкиселяваме и възвираме соса 3-4 мин. 
Подреждаме езика в затоплени чинии и заливаме със соса. 
 
              Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
 
              Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
 
              Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
 
              Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...