Кулинарни рецепти » Калмари със сос

 Калмари със сос
(Финландия)

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг калмари
• 1 с. л. масло
• 1 с. л. брашно
• 1 глава лук
• 1 морков
• няколко скилидки чесън
• 1 с. л. доматено пюре
• 1 ч. ч. бяло вино
• няколко стръка мащерка
• листа от целина
• черен и червен пипер
• магданоз, сол
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме, като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и ги изчистваме от вътрешностите. Потапяме ги за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и им обелваме кожата.

Нарязваме калмарите на парченца и ги запържваме. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидките чесън, доматеното пюре, виното, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, черен и червен пипер, сол и 1 к. ч. топла вода. Похлупваме ястието и го оставяме да ври на умерен огън около 30 мин.

Малко преди да го отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, предварително разтопено и разбъркано с брашното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Начало