Продукти: (за 4 порции)
•	1 кг риба
•	500 г домати
•	2-3 глави лук
•	4-5 скилидки чесън
•	1 к.ч. олио
•	лимонов сок, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме рибата, поръсваме я с лимонов сок и посоляваме. Оставяме да престои 2-3 часа. 
Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в по-голямата част от олиото. Прибавяме обелените и настъргани домати и продължаваме да задушаваме. 
Сгорещяваме останалото олио. Наливаме 2 ч.ч. топла вода, прибавяме рибата и доматите, посоляваме н вкус и задушаваме отначало на умерен, а след това на слаб огън.
 
              Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...
 
              Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
 
              Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
 
              Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...