Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Едногодишният лук се сее след Трифоновден

Ednogodishniyat-luk-se-see-sled-Trifonovden

Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засаждат, за де се получат едри луковици, така нареченият лук глави или сух лук. Вие сп...

Екологични зеленчуци от вашата градина

Ekologichni-zelenchuci-ot-vashata-gradina

За да отгледате вкусни и екологично чисти зеленчуци във вашата градинка, трябва да трябва да спазвате няколко сравнително прости правила. Изберете място, което се огрява от слънцето поне 6 часа на ден. Подгответе богата на соли почва. Ако тази, която имате в своята градина е бе...

Ендивията се родее със синята жлъчка

Endiviyata-se-rodee-sas-sinyata-zhlachka

Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосове. Имат слабо горчив вкус, но чрез избелване на растенията намалява. Ендивият...

За киселото зеле се погрижете отсега

Za-kiseloto-zele-se-pogrizhete-otsega

Късното зеле се отглежда за зимнина. Различава се от ранните и средноранните култури по сроковете за производство на разсад, разсаждане и прибиране на реколтата. За късното главесто зеле семената се засяват в открити лехи към 10-15 юни. Важна грижа е редовното поливане и наврем...

За многоетажния лук почивка няма

Za-mnogoetazhniya-luk-pochivka-nyama

При живораждащия (многоетажния) лук (Allium cepa var. proliferum) липсва период на покой, а при топъл климат той може да се развива постоянно. До образуване на цветното стъбло многоетажният лук не се отличава от обикновения. Луковицата при корена е овална, със среден размер, люти...

За предзимната салата разсад не ви трябва

Za-predzimnata-salata-razsad-ne-vi-tryabva

Салатата е растение на хладния и влажния климат. Семената й никнат при ниска положителна температура, а в почвата са сравнително устойчиви, лесно не загниват. Това дава възможност да се засеят непосредствено преди да настъпят големите студове. Още в края на зимата със затопляне н...

За червени чушки се подгответе още сега

Za-cherveni-chushki-se-podgotvete-oste-sega

Пиперът е взискателна култура. Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Оптималната температура за развитието му е 25-30°С. При 0.3 до 0.5°С растенията загиват. Изисква и изобилна слънчева светлина още от момента на поникването на семената до края на вегетацията. За отглеждане...

За чубрица специална леха не е нужна

Za-chubrica-specialna-leha-ne-e-nuzhna

Ще я използвате прясна или изсушена, а ще се радвате и на приятния й аромат, който разлива през лятото в градината. Смята се, че този аромат предпазва нея и другите зеленчуци от разни листни въшки и акари. Така че няма да сгрешите, ако я отгледате. Когато дойде времето й за зас...

Завийте ранните картофи с полиетилен

Zavijte-rannite-kartofi-s-polietilen

Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината. Ако картофите се отглеждат под полиетиленови тунели, ще са готови 15-20 дни по-рано от тези, които щ...

Завийте ранните картофи с полиетилен

Zavijte-rannite-kartofi-s-polietilen

Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината. Ако картофите се отглеждат под полиетиленови тунели, ще са готови 15-20 дни по-рано от тези, които щ...

Закалете разсада преди засаждане

Zakalete-razsada-predi-zasazhdane

Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че много добре ще се прихване и не го засаждайте веднага под слънчево осветление. ...

Запазете зелето здраво

Zapazete-zeleto-zdravo

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години нараства интересът към запазване на зелето в прясно състояние. За съхраняване ...

Запазете по-дълго листното цвекло

Zapazete-po-dalgo-listnoto-cveklo

Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержите. През есента, като се запазва връхната пъпка, растенията може да се поставя...

Запознайте се с многоетажния лук

Zapoznajte-se-s-mnogoetazhniya-luk

При живораждащия (многоетажния) лук (Allium cepa var. proliferum) липсва период на покой, а при топъл климат той може да се развива постоянно. До образуване на цветното стъбло многоетажният лук не се отличава от обикновения. Луковицата при корена е овална, със среден размер, люти...

Запознайте се с ягодовия спанак

Zapoznajte-se-s-yagodoviya-spanak

Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват около 35 плодчета, напомнящи ягодки или малини. Те са алени на цвят, със слаб ягодов...

Запознайте се със сибирския лук

Zapoznajte-se-sas-sibirskiya-luk-

Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен. Наричат го още и „сибирски лук”. Разпространен е в редица средноевропейски стра...

Заредете парника с гориво

Zaredete-parnika-s-gorivo

В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непрегорял оборски тор е източник на енергия, която поддържа топлинния режим в парник...

Заредете топлите парници

Zaredete-toplite-parnici

В края на годината работата в градината значително е намаляла и грижливият стопанин вече планира какви зеленчуци ще отглежда през следващата година. При изготвянето на проекта за пространственото разпределение на различните култури, не трябва да се забравя ежегодната смяна на мес...

Засадете картофи като втора култура

Zasadete-kartofi-kato-vtora-kultura

След като приберете зеления грах, баклата, спанака и другите ранни зеленчуци, може да използвате мястото и да отгледате картофи. Те се засаждат между 20 юни и 20 юли. Дълбоките структурни почви от типа на алувиално-ливадните и канелените са много подходящи. Първо прибирате раст...

Засадете ментата през октомври

Zasadete-mentata-prez-oktomvri

От началото на октомври до средата на ноември е най-доброто време за засаждане ментата (Mentha piperita). Най-добри условия за предзимно отглеждане има в Южна България. Тази култура трябва да намери място в градината най-вече заради ароматните си и лечебни листа. Те се използват ...

Засадете оранжерийните домати

Zasadete-oranzherijnite--domati

В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата на горния слой на почвата да е над 15-16°С. Растенията се засаждат в един ред и...

Засадете патладжана

Zasadete-patladzhana

От средата на май започва засаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запазени от ветровете места, с топли, рохкави и богати почви. Патладжанът обича светли...

Засадете ранните картофи

Zasadete-rannite-kartofi

Още през май-юни може да имате ранни картофи в градината. През този период те са много търсени на пазара и за тях се получават високи цени, което не е без значение за по-едрите производители. Но има и друго – освобождават рано площта и това дава възможност за сеитба на втора кул...

Засадете ранния патладжан преди Великден

Zasadete-ranniya-patladzhan-predi-Velikden

Патладжанът се отнася към групата на топлолюбивите зеленчукови култури. По своите изисквания към условията на отглеждане – топлина, светлина, влага, почва, предшественици и др., той не се отличава съществено от пипера и доматите. При понижаване на температурата се развива слабо. ...

назаднапред
Начало