Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Празът остава свеж под окапали листа

Prazat-ostava-svezh-pod-okapali-lista

Октоври и ноември са месеците преди падането на снеговете, през които прибираме праза. Изскубването на растенията се извършва, когато почвата е влажна. Лъжливите стъбла се повреждат често и се изискват големи усилия да се запазят здрави, особено при добре израснали растения, коит...

Празът се нуждае от много грижи

Prazat-se-nuzhdae-ot-mnogo-grizhi

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и под формата на различни супи и ястия. Той съдържа значителни количества витамини,...

Предзимно засаждане на главестото зеле

Predzimno-zasazhdane-na-glavestoto-zele

В райните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използват само определени сортове, които притежават много добра зимоустойчивост. Продукцията от предзимното засаждане се прибира рано през следв...

Предзимното засяване гарантира по-добри добиви

Predzimnoto-zasyavane-garantira-po-dobri-dobivi

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления, по-пълноценно се използва почвената влага от зимните валежи, по-уплътнено се и...

Пренесете разсада в лехата

Prenesete-razsada-v-lehata

За да не страда разсадът, е добре по-голяма част от кореновата му система да се извади с почвата, която го обвива. Затова направете обилна поливка в деня преди изваждането на растенията. Отглежданите в обикновени или в торови саксийки стръкове се разсаждат най-лесно, защото при т...

Препоръчителни растояния за засаждане

Preporachitelni-rastoyaniya-za-zasazhdane-

На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват да се потискат, хранителната площ, с която разполага всяко от тях, се оказва нед...

Пресни репички в началото на март

Presni-repichki-v-nachaloto-na-mart

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опашки. При благоприятни условия за 25-40 дни образуват кореноплоди. Пет-шест дни...

Приберете брюкселското зеле

Priberete-bryukselskoto-zele

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вкусът им. Прибират се, когато станат плътни и здраво обвити от покривните си ли...

Приберете водния лук навреме

Priberete-vodniya-luk-navreme

Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо взето по-трудно се съхраняват, но са високодобивни. Моментът на изваждане е от...

Приберете зимния спанак, сейте пролетния

Priberete-zimniya-spanak-sejte-proletniya

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в ранната пролет. Растенията се отрязват с мотика, с 2-3 см от корена, почистват се от ж...

Приберете летния чесън

Priberete-letniya-chesan

Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се случи да е и малко по-късно или по-рано. Указание за настъпването на подходящата зр...

Приберете средноранното зеле

Priberete-srednorannoto-zele

Време е да започнете да прибирате средноранното главесто зеле. Огледайте го – ако зелките са се свили и са достатъчно твърди, режете ги. Средноранният зеленчук не е подходящ за съхраняване, защото се пука, но от него става чудесно кисело зеле. Късното зеле ще стане готово чак п...

Приберете чубрицата преди да е цъфнала

Priberete-chubricata-predi-da-e-cafnala

Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, периодът на масов цъфтеж е по едно и също време. С прибирането не трябва да се закъсн...

Прибирайте зимния спанак, сейте пролетния

Pribirajte-zimniya-spanak-sejte-proletniya

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в ранната пролет. Растенията се отрязват с мотика, с 2-3 см от корена, почистват се от ж...

Прибирайте редовно зарзавата от градината

Pribirajte-redovno-zarzavata-ot-gradinata

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите, хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране, трябва да се знае кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци. Доматите раждат...

Пригответе си отсега пръстта за парниците

Prigotvete-si-otsega-prastta-za-parnicite

Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата пръст. Ето защо добрият стопанин още от есента приготвя необходимата му за нови...

Присадете диня на кратуна

Prisadete-dinya-na-kratuna

Голяма част от любителите градинари присаждат дини върху кратуни. Благодарение на това се запазват много стари местни сортове растения и до днес. В случая се постига по-ранно узряване на дините и увеличаване на добива. За да направите такова присаждане, ви трябват двудневен р...

Проверете кълняемостта на семената си

Proverete-kalnyaemostta-na-semenata-si

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините на съхраняване, като най-важното е запазването на жизнеспособността. Способността...

Произведете си лучени семена

Proizvedete-si-lucheni-semena

Лучени семена може и сами да си произведете, като производството им по нищо не се различава от това на лука за консумация. Получаването на здрави и обезвирусени семена става на високи, проветриви места, с дълбоки и плодородни почви. Използват се най-добре оформените, здрави, типи...

Променливото време е опасно за зеленчуците

Promenlivoto-vreme-e-opasno-za-zelenchucite

Тази година климатът в страната се характеризира с големи аномалии и обилни валежи. Това силно затормозява нормалното развитие на растенията. От една страна при трайно преовлажняване на почвата се забелязват физиологични смущения, които поразяват кореновата система, а от друга то...

Проредете репичките, ако са гъсти

Proredete-repichkite-ako-sa-gasti

За да образуват качествени кореноплоди репичките, се нуждаят от рохкава и богата почва с достатъчно влага. На бедна и суха почва кореноплодите загрубяват и изкуфяват, рано се формира и цветоносно стъбло. Много благоприятно е торенето с угнил оборски тор. Подготвената още през е...

Проредете репичките, ако са гъсти

Proredete-repichkite-ako-sa-gasti

За да образуват качествени кореноплоди репичките, се нуждаят от рохкава и богата почва с достатъчно влага. На бедна и суха почва кореноплодите загрубяват и изкуфяват, рано се формира и цветоносно стъбло. Много благоприятно е торенето с угнил оборски тор. Подготвената още през е...

Пръст за здрав разсад се приготвя отрано

Prast-za-zdrav-razsad-se-prigotvya-otrano

Това правило се налага от факта, че ранният зеленчуков разсад се сее през януари и февруари, когато мократа почва по-скоро ще стане на кал за тухли, отколкото благоприятна хранителна среда за младите растения. Затова добрият градинар предвидливо я приготвя още в края на лятото и ...

Прясно зеле още през май

Pryasno-zele-oste-prez-maj

За да режете зелки още в края на април и началото на май, засейте семената на открита добре наторена и обработена леха. Необходими ви са 7-8 г семена на кв. метър. Семената са дребни - с диаметър 1-2 мм, сферични, гладки, червени до тъмнокафяви. Запазват кълняемостта си дори чети...

назаднапред
Начало