Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Погрижете се за бамята

Pogrizhete-se-za-bamyata

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В много ястия се слага бамята, но в гювеча тя е задължителното присъствие. Раст...

Погрижете се за бамята веднага след поникването

Pogrizhete-se-za-bamyata-vednaga-sled-ponikvaneto

Ако сте засели бамя в препоръчания за нея срок, тя вече е поникнала. Топлото време я подтиква към бързо развитие, което налага и своевременни грижи. Най-важното е щом развие 2-4 листа да я окопаете. Така ще унищожите никнещите с нея плевели и ще разрохкате почвената повърхност, о...

Погрижете се за зеленчуковите семена

Pogrizhete-se-za-zelenchukovite-semena

В зеленчуковата градина вече е есен. Струва ни се, че основните грижи за зеленчуците вече са приключили. Но не е точно така. Идва времето когато трябва да се захванете със събраните семена. Не е нужно и не си струва да пазите семената на киселец, ревен , многогодишен лук, ако не...

Погрижете се за зеленчуците

Pogrizhete-se-za-zelenchucite

Ранните домати в различно време през месеца според района и срока на засаждане достигат в развитието си фазата четвърто-шесто съцветие. Това е моментът, в който трябва да се отстранят върховете им. Така се ускорява наедряването на подовете и узряването им. Върхът се прекършва над...

Погрижете се за корнишоните

Pogrizhete-se-za-kornishonite

Ако сте засели като втора култура корнишони, за да получите оптимално оформени и правилни плодове, трябва да полагате много грижи за тях. В какво се изразяват тези грижи: Направете телена конструкция. През 3 м по редовете забивате към 2,5 м високи колове, за които прихващате и ...

Погрижете се за лука в градината

Pogrizhete-se-za-luka-v-gradinata

Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Кореновата система бързо се развива и още преди да настъпи характерното за странат...

Погрижете се за оранжерийните краставици

Pogrizhete-se-za-oranzherijnite-krastavici

Ако в оранжерията въздушната температура падне под 15°С, краставиците не образуват плодо-даващи органи. Захладнее ли под 7-8° С, спира изцяло развитието. Много е важно да не допускате резки колебания, тогава се наблюдават депресии при растенията, ще се влоши качеството на продукц...

Погрижете се за оранжерията

Pogrizhete-se-za-oranzheriyata

Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от предишната култура и плевелите се изскубват, изнасят се навън и се изгарят. На всек...

Погрижете се за пикирания разсад

Pogrizhete-se-za-pikiraniya-razsad

Когато пикираният разсад изостава в развитието си, значи е време да го подхраните с минерални торове. Това се отразява много добре както на разсадите за ранно, така и за късно производство. Понякога се налага да се подхранва по 2-3 пъти през вегетацията. Първо, когато растенията ...

Погрижете се за ранните домати

Pogrizhete-se-za-rannite-domati

Засаждането на ранните домати на открито става възможно, когато е преминала опасността от слани и почвата на дълбочина 10 см се е затоплила до около 12 градуса. Това време настъпва през втората половина на април, по-рано в южните райони на страната, и до края на месеца – в Север...

Погрижете се за тиквите

Pogrizhete-se-za-tikvite

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-атрактивната есенна украса за всеки дом. У нас за храна се използват предимно ке...

Погрижете се за цвеклото

Pogrizhete-se-za-cvekloto

Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, които трябва да полагате са поливане, окопаване, подхранване, прореждане и борба...

Подгответе алабаша за засаждане

Podgotvete-alabasha-za-zasazhdane

Ранният алабаш, който се засели през есента, се разсажда в края на март, след като са преминали трайните застудявания. Преди да разсадите зеленчука, трябва да го закалите. Внимавайте обаче да не го простудите. Ако го оставите повече от 4-5 дни на студено, растенията бързо ще обра...

Подгответе лехата за главестото зеле

Podgotvete-lehata-za-glavestoto-zele

Предварителна подготовка на почвата за отглеждане на главестото зеле се извършва главно през есента. Ако тогава не сте изорали дълбоко, може да го направите и сега. Средно ранното зеле се сее в края на март, през април до началото на май. Преди това разхвърляйте 2-3 кг оборски то...

Подгответе мястото за тиквите

Podgotvete-myastoto-za-tikvite-

Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е невъзможно. Най-добре е на тях да им се отделя специално място в градината, което...

Подгответе оранжерията за краставиците

Podgotvete-oranzheriyata-za-krastavicite

За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да подготвите оранжерията. Най-важното е да се осигури действаща отоплителна инс...

Подгответе отсега смеската за разсада

Podgotvete-otsega-smeskata-za-razsada

Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните градинари използват хубавите дни на август и септември. Торопочвената смеска се ...

Подгответе парника за тиквичките

Podgotvete-parnika-za-tikvichkite

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консумация на пресни зеленчуци през ранните пролетни месеци. Зареждането на парниците с...

Подгответе почвата за обилна реколта

Podgotvete-pochvata-za-obilna-rekolta

Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дълбочина. В дворната градина това се постига обикновено с права лопата – толкова ...

Подгответе почвената смес за парника

Podgotvete-pochvenata-smes-za-parnika

Краят на есента е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад. Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. При тежка, глинеста по...

Подгответе се да засеете захарната царевица

Podgotvete-se-da-zaseete-zaharnata-carevica

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична стойност. В млечна зрялост те съдържат големи количества захари, белтъчини и маз...

Подгответе се да сеете разсада

Podgotvete-se-da-seete-razsada

През януари вече ще мислите за разсадите. Ако обаче тогава се сетите, че им трябва почва, май доста ще сте закъснели. Градината ще е покрита със сняг, а земята ще е скована от лед. Сега са последните дни да набавите необходимата почва за разсадите. Те обаче си имат своите вкусо...

Подгответе се да сеете разсада

Podgotvete-se-da-seete-razsada

Зеленчуковият разсад изисква много плодородна почва и затова за отглеждането му се приготвят специални смески и субстрати. Най-популярната торово-почвена смес съдържа 3 части оборски тор и една част чимова почва. Оборският тор трябва да е добре разложен по възможност говежди, а п...

Подгответе си разсад за късни салати

Podgotvete-si-razsad-za-kasni-salati

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитате обаче, ако сте в район, където понижението на температурите до 4-5 градуса под...

назаднапред
Начало