Продукти: (за 4 порции)
• 4-5 моркова
• 1 глава лук
• 3 домата
• 1 двойна шепа млади листа от спанак
• 200 г ориз
• 100 г черни маслини
• 5-6 с.л. зехтин
• настърганата кора на 1 портокал
• 4 с.л. портокалов сок
• 3 с.л. ситно нарязан пресен джоджен
• 3 с.л. ситно нарязан магданоз
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в голямо количество подсолена вода. Щом омекне, прехвърляме в гевгир и оставяме да се отцеди. Нарязваме лука и морковите на парченца, разстиламе ги в тавата и поръсваме с 2-3 с.л. зехтин. Печем 15 мин в загрята на 200°С фурна.
Поръсваме портокаловата кора, нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати и печем още 10 мин. Изваждаме от фурната и смесваме с нарязания спанак, обезкостените маслини и портокаловия сок.
Поръсваме ориза с останалия зехтин, зелените подправки и черен пипер на вкус. Разбъркваме и изсипваме в чиниите за сервиране. Отгоре разпределяме зеленчуковата смес.
Жълто и оранжево - за стомаха Всички билки с жълти или оранжеви цветове са подходящи при заболявания на органи, които се асоциират с жълтия или оранжевия цвят. Те лекуват болести на черния дроб, ...
При разкопки в района на легендарния Вавилон археолозите открили останки от истинска ферма за мляко - огромно здание, украсено със стенописи, изобразяващи доене на крави. Смята се, че близо 8 хиляди г...
Почти няма българска градина, в която да не се отглежда тагетес. В различните краища той е познат като турта или камшица. Това е едно от най-обичаните градински цветя по цял свят. В зависимост от сорт...
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...