Кулинарни рецепти » Телешка глава в шкембе

 Телешка глава в шкембе

Продукти:

• 1 телешка глава
• 1 телешко шкембе
• 1 кг кайма
• 100 г солена сланина
• 1.5 кг стар лук
• 4 моркова
• 1 глава чесън
• 3 к.ч. олио
• 1 к.ч. бяло вино
• 2 ч.л. червен пипер
• 15 зърна черен пипер
• 4 ч.л. смлян черен пипер
• магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме главата и шкембето. Натриваме ги с черен пипер и сол. В помощта на остър нож правим дълбоки прорези в месестата част на главата и слагаме в тях парченца морков, късчета сланина, скилидки чесън и зърна черен пипер.

В 2 к.ч. олио запържваме ситно нарязания лук и останалите моркови, нарязани на кубчета. Щом поомекнат, отстраняваме от огъня и оставяме да изстинат. В отделен съд в 1 к.ч. мазнина запържваме каймата, след което я подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме изстиналите лук и моркови, поръсваме с червен пипер и наситнен магданоз, наливаме виното и разбъркваме много добре.

Пълним главата с така приготвената смес и я обвиваме с шкембето, като внимаваме гладката му страна да остане отвътре. Зашиваме шкембето с бял конец и слагаме в голяма тава. Намазваме с олио, поръсваме с червен пипер и печем в умерено загрята фурна.

Автор: Димитрина Георгиева

Представяме Ви:

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало