Кулинарни рецепти » Македонска туршия

 Македонска туршия

Продукти:

• 5 кг червени чушки
• 1 глава целина с листата
• 1 корен хрян
• 400 г сол
• 400 мл оцет
• 2-3 дафинови листа
• 10 зърна черен пипер
• 20 г синапено семе
• 200 мл оцет
• 1 лимон
• 1 л вода
• олио

Начин на приготвяне:

Възвираме водата и бланшираме в нея чушките за 2-3 мин, колкото да си сменят цвета. После сипваме солта във врящата вода, прибавяме оцета и оставяме саламурата да изстине.

Редим чушките в буркани, като помежду им ръсим синапено семе. Покриваме бурканите с капачки, без да ги затваряме херметически.

След 2-3 седмици отливаме саламурата и отново редим чушките в буркани като помежду им слагаме резенчета лимон, парчета от хряна, дафинови листа и черен пипер.

Заливаме с кипналата, прецедена и изстинала саламора. Най-отгоре наливаме по 1 пръст препържено олио и затваряме херметически. Не стерилизираме.

Автор: Илия Митревски

Представяме Ви:

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Начало