Кулинарни рецепти » Македонска туршия

 Македонска туршия

Продукти:

• 5 кг червени чушки
• 1 глава целина с листата
• 1 корен хрян
• 400 г сол
• 400 мл оцет
• 2-3 дафинови листа
• 10 зърна черен пипер
• 20 г синапено семе
• 200 мл оцет
• 1 лимон
• 1 л вода
• олио

Начин на приготвяне:

Възвираме водата и бланшираме в нея чушките за 2-3 мин, колкото да си сменят цвета. После сипваме солта във врящата вода, прибавяме оцета и оставяме саламурата да изстине.

Редим чушките в буркани, като помежду им ръсим синапено семе. Покриваме бурканите с капачки, без да ги затваряме херметически.

След 2-3 седмици отливаме саламурата и отново редим чушките в буркани като помежду им слагаме резенчета лимон, парчета от хряна, дафинови листа и черен пипер.

Заливаме с кипналата, прецедена и изстинала саламора. Най-отгоре наливаме по 1 пръст препържено олио и затваряме херметически. Не стерилизираме.

Автор: Илия Митревски

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Начало