Кулинарни рецепти » Доматена супа с топчета

 Доматена супа с топчета

Продукти:

• 2 кг домати
• 200 г лук
• 50 г пушена сланина
• 2 кубчета зеленчуков бульон
• 1 стрък босилек или целина
• 125 мл прясно мляко
• 40 г масло
• 65 г брашно
• 1 яйце
• сол

Начин на приготвяне:

Запържваме в нарязаната на кубчета сланина наситнения лук, докато стане прозрачен. Слагаме едро нарязаните обелени домати и задушаваме 15 минути.

Отделно приготвяме тестените топчета: Сваряваме подсоленото мляко с маслото. Сипваме брашното и бъркаме, докато гладката маса започне да се отделя от стените на съда. Добавяме ситно нарязаните листа от босилек или целина и отстраняваме от огъня.

От изстиналото тесто оформяме топчета и ги пускаме в прецедената доматена супа. Варим на умерен огън. Когато топчетата изплуват на повърхността, супата е готова за поднасяне. Поръсваме с листенца босилек или целина.

Автор: Радка Бойчева

Представяме Ви:

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало