Кулинарни рецепти » Домати, пълнени с шунка и кайма

 Домати, пълнени с шунка и кайма

Продукти:

• 1 кг домати
• 1 глава лук
• 500 г кайма
• 200 шунка
• 2 с.л. ориз
• 4-5 с.л. олио
• 2 яйца
• 30 г краве масло
• магданоз, черен пипер, сол

За соса:

• 500 г домати
• 1 к.ч. подсолено вода
• 1 к.ч. вино
• 1 с.л. брашно
• 1 с.л. краве масло
• 15-20 зърна черен пипер

Начин на приготвяне:

Подбираме еднакви по големина домати, отрязваме капачета откъм дръжките им и издълбаваме вътрешността.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме каймата и ситно нарязаната шунка и също ги позапържваме. После сипваме ориза и разбитите яйца, посоляваме и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Разбъркваме добре и пълним доматите с тази смес. Слагаме върху всеки домат по малко от издълбаната вътрешност и парченце масло. Нареждаме доматите в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

Нарязваме доматите за соса на парченца и ги сваряваме в подсолената вода заедно с черния пипер. После ги претриваме през цедка. Запържваме брашното в разтопеното масло и го сипваме в доматения сос. Наливаме виното и разбъркваме.

Разпределяме опечените домати в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Начало