Продукти:
• 4 яйца
• 125 г захар
• 125 г брашно
• 100 г черен шоколад
• 80 г краве масло
• 1 к. л. мая
• 100 г шоколад за украса
За крема от кестени:
• 300 г крем от кестени (продава се готов)
• 125 г краве масло
• 2 с. л. ром
Начин на приготвяне:
Шоколадовото тесто:
Намазваме с масло два листа кухненска хартия за печене, с големината на тавата на фурната. Застиламе тавата с едната хартия. Отделяме жълтъците на яйцата от белтъците.
Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното, маята, шоколада и маслото и разбъркаваме добре всички продукти заедно на много тих огън. Разбиваме на гъст сняг белтъците. Прибавяме ги към цялата смес и разбъркаваме много внимателно.
Тестото трябва да остане плътно, за да не се разтече по време на печенето. Изсипваме го в центъра на тавата върху намазаната с масло хартия и го притискаме леко, докато се получи кора с дебелина 3-4 см.
Блата печем при температура 240 градуса, като внимаваме да не се препече и да не изсъхне. Изваждаме го от фурната и веднага го покриваме с намазания с масло втори лист кухненска хартия.
Навиваме тестото на руло и го оставяме да изстине така. Когато е напълно изстинало, развиваме много внимателно и махаме двата листа хартия.
Крема от кестени:
Разбиваме маслото в леко затоплен съд, докато стане на пяна. Прибавяме крема от кестени, ароматизираме с ром и разбъркваме добре.
Разстиламе половината от крема върху шоколадовия блат. Навиваме го отново внимателно. Покриваме добре с останалия крем рулото. Оставяме го в хладилника за няколко часа, докато се стегне. Срязваме двата края полегато.
Можем да украсим рулото по два начина:
По-бързият е да настържем с нож на едри люспи черен шоколад и с тях да покрием обилно рулото.
Другият начин е да приготвим истински шоколадови "стружки" за украса. За това трябва да разтопим шоколада на водна баня с 1 с. л. масло.Разстиламе сместа върху плоска тавичка и я оставяме да изстине.
С острието на нож затоплен във вряла вода и после добре изсушен изстъргваме „стружки” от повърхността на шоколада. Украсяваме с тях рулото и го оставяме в хладилника за около час, докато се стегне добре.
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...