Кулинарни рецепти » Коледно руло Пипи

 Коледно руло Пипи

Продукти:

• 4 яйца
• 125 г захар
• 125 г брашно
• 100 г черен шоколад
• 80 г краве масло
• 1 к. л. мая
• 100 г шоколад за украса

За крема от кестени:

• 300 г крем от кестени (продава се готов)
• 125 г краве масло
• 2 с. л. ром

Начин на приготвяне:

Шоколадовото тесто:

Намазваме с масло два листа кухненска хартия за печене, с големината на тавата на фурната. Застиламе тавата с едната хартия. Отделяме жълтъците на яйцата от белтъците.

Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното, маята, шоколада и маслото и разбъркаваме добре всички продукти заедно на много тих огън. Разбиваме на гъст сняг белтъците. Прибавяме ги към цялата смес и разбъркаваме много внимателно.

Тестото трябва да остане плътно, за да не се разтече по време на печенето. Изсипваме го в центъра на тавата върху намазаната с масло хартия и го притискаме леко, докато се получи кора с дебелина 3-4 см.

Блата печем при температура 240 градуса, като внимаваме да не се препече и да не изсъхне. Изваждаме го от фурната и веднага го покриваме с намазания с масло втори лист кухненска хартия.

Навиваме тестото на руло и го оставяме да изстине така. Когато е напълно изстинало, развиваме много внимателно и махаме двата листа хартия.

Крема от кестени:

Разбиваме маслото в леко затоплен съд, докато стане на пяна. Прибавяме крема от кестени, ароматизираме с ром и разбъркваме добре.

Разстиламе половината от крема върху шоколадовия блат. Навиваме го отново внимателно. Покриваме добре с останалия крем рулото. Оставяме го в хладилника за няколко часа, докато се стегне. Срязваме двата края полегато.

Можем да украсим рулото по два начина:

По-бързият е да настържем с нож на едри люспи черен шоколад и с тях да покрием обилно рулото.

Другият начин е да приготвим истински шоколадови "стружки" за украса. За това трябва да разтопим шоколада на водна баня с 1 с. л. масло.Разстиламе сместа върху плоска тавичка и я оставяме да изстине.

С острието на нож затоплен във вряла вода и после добре изсушен изстъргваме „стружки” от повърхността на шоколада. Украсяваме с тях рулото и го оставяме в хладилника за около час, докато се стегне добре.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Начало