Кулинарни рецепти » Грис със стафиди

 Грис със стафиди

Продукти:

• 1 л прясно мляко
• 125 г грис
• 125 г пудра захар
• 3 яйца
• 60 г краве масло
• 100 г стафиди
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
• 1 с. л. карамелизирана захар

Начин на приготвяне:

Кипваме подсладеното мляко на огъняи го оставяме да ври 5 минути. Внимателно изсипваме в него гриса, прибавяме стафидите и варим на тих огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица.

Когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона. Прибавяме маслото, като отделяме малко за намазване на тавата, и бъркаме, докато се разтопи. Пускаме един по един жълтъците, след това внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг с 1 щипка сол.

Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня до зачервяване. Изваждаме изстиналия десерт от тавичката и го заливаме с карамелизираната захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало