Кулинарни рецепти » Шоколадово руло

 Шоколадово руло

Продукти:

• 4 яйца
• 125 г захар
• 125 г брашно
• 100 г черен шоколад
• 80 г масло
• 1 к. л. мая
• 100 г шоколад за украса

За крема:

• 300 г крем от кестени (продава се готов)
• 125 г краве масло
• 2 с. л. ром

Начин на приготвяне:

Намазваме с масло два листа кухненска хартия за печене с големината на тавата и я застиламе с едната хартия.

Отделяме жълтъците от белтъците, разбиваме ги със захарта до побеляване. Добавяме брашното, маята, шоколада и маслото и разбъркаваме добре всички продукти заедно на много тих огън. Разбиваме на гъст сняг белтъците. Прибавяме ги към горната смес и разбъркаваме много внимателно. Тестото трябва да остане плътно, за да не се разтече по време на печенето.

Изсипваме го в центъра на тавата върху намазаната с масло хартия и го притискаме леко, докато се по-лучи кора с дебелина 3-4 см. Блата печем при температура 240 градуса, като внимаваме да не се препе-че и да не изсъхне. Изваждаме го от фурната и веднага го покриваме с намазания с масло втори лист кухненска хартия. Навиваме тестото на руло и го оставяме да изстине така. Когато е напълно изстина-ло, развиваме много внимателно и махаме двата листа хартия.

Разбиваме маслото за крема в леко затоплен съд, докато стане на пяна. Прибавяме крема от кестени, ароматизираме с ром и разбъркваме добре. Разстиламе половината от крема върху шоколадовия блат. Навиваме го отново внимателно. С останалия крем покриваме рулото. Оставяме го в хладилника за ня-колко часа, докато се стегне. Срязваме двата края полегато.

Можем да украсим рулото по два начина:

По-бързият е да настържем с нож на едри люспи черeн шоколад и с тях да покрием обилно рулото.

Другият начин е да приготвим истински шоколадови “стружки” за украса. За това трябва да разтопим шоколада на водна баня с 1 с. л. масло. Разстиламе сместа върху плоска тавичка и я оставяме да изсти-не. С острието на нож, затоплен във вряла вода и после добре изсушен, изстъргваме “стружки” от повър-хността на шоколада. Украсяваме с тях рулото и го оставяме в хладилника за около час, докато се стег-не добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Начало